Burak Kızılhan: Aile şirketlerinin yüzde 97’si üçüncü kuşağa geçemiyor

Burak Kızılhan: Aile şirketlerinin yüzde 97’si üçüncü kuşağa geçemiyor

Dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 40’ını aile şirketleri oluşturuyor. Avrupalılar dördüncü kuşağı konuşurken Türkiye’de üçüncü kuşağa geçişler bile başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Burak Kızılhan: Aile şirketlerinin yüzde 97’si üçüncü kuşağa geçemiyor
16px
24px
27.04.2015 09:50
ABONE OLgoogle
Dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 40’ını aile şirketleri oluşturuyor. Avrupalılar dördüncü kuşağı konuşurken Türkiye’de üçüncü kuşağa geçişler bile başarısızlıkla sonuçlanıyor. Arma-Elektropanç Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, gençlerin dinamizmiyle büyüklerin tecrübesinin birleştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Aile şirketlerinin ülkemiz için önemli bir etken olduğunu söyleyen Arma - Elektropanç Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, Türkiye’yi kamu kurum ve kuruluşlarıyla aile şirketlerinin yönettiğini kaydetti.

Aile şirketlerinin sadece Türkiye’de ekonomiyi idare etmediğini söyleyen Kızılhan, dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 40’ının aile şirketi olduğunu belirtti. Kızılhan üniversitelerde aile şirketleriyle ilgili konferanslar veriyor.

Bugün TV’de Üç Nokta programına konuşan Kızılhan, 2., 3., 4. kuşaklara geçişlerde yüzde 97 oranında bir başarısızlık olduğunu ifade etti. Kızılhan, “Türkiye’de yapmamız gereken üçüncü kuşağı görmek. Avrupalılar dördüncü kuşağı tartışırken bizim hâlâ üçü tartışamıyor olmamız beni çok üzüyor. Hedeflerin ve yeni neslin nasıl bir eğitim alması gerektiğinin belirlenmesi lazım.” diye konuştu.

Yeni nesle güvenip onların heyecanını paylaşmak gerektiğine değinen Kızılhan, “Gençlerin dinamizmiyle büyüklerin tecrübesi birleştirilmeli. En önemli problem yeni jenerasyonun işi yapmak istemesi burada doğru orantı. Şuna çok inanıyorum yönetilmeden yönetmek çok zor. Hadi ben başa geçeyim şunu yapayım derseniz o yüzde 92’lik aile şirketlerinin başarısızlıklarla sonuçlanmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi.” dedi.

AKILLI BİNALAR İHTİYAÇ HALİNE GELDİ

Arma - Elektropanç Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, son zamanlarda akıllı binaların ihtiyaç haline geldiğini ifade etti. Teknik müteahhitliğin akıllı binalarda büyük önem arz ettiğini kaydeden Kızılhan, 5-6 yıl sonra bunun başlı başına bir sektör olacağını kaydetti. Akıllı binaların teknolojinin artmasıyla gün geçtikçe yükseleceğine işaret eden Kızılhan bunların mobilyalar, mimari, iç dizayn, havalandırma, güvenlik temiz su, enerji temini, yangın söndürme vs. gibi 43 kanaldan oluştuğunu belirtti.

Ortadoğu’da iş geliştirme müdürü olarak işe başladığını belirten Kızılhan, orada çalışan işçilerin sıcaklık 50 derece olmasına rağmen baret taktığını vurguladı ve şunları aktardı: “Çalışanımızın sağlığı bizim için çok önemli. Baretsiz çalışamaz. Her şantiyede bir tane güvenlik elemanı bulundurma zorunluluğumuz var. Ortadoğu’daki şantiyelerimizde bir tane iş güvenliği mühendisi 2 tane onun yardımcısı var. Büyük küçük proje hiç fark etmeden. Bunların da artık bizde oturması lazım. İşçi güvenliği için olan durumlar maliyetli ama insan sağlığından değerli değil.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde