Bu arazilere yatırım yapan kazanacak

Bu arazilere yatırım yapan kazanacak

Turizm sektörüne girmeyi düşünüyorsanız, önce arsa veya araziye yatırım yapın. Türkiye genelinde çok sayıda satılık turizm imarlı arazi var. İşte satılık turizm imarlı araziler...

Bu arazilere yatırım yapan kazanacak
16px
24px
25.07.2014 12:54
ABONE OLgoogle
Bülent Ekimci'nin haberi

Turizm sektörüne girmeyi düşünüyorsanız, önce arsa veya araziye yatırım yapın. Türkiye genelinde çok sayıda satılık turizm imarlı arazi var. Yerine ve büyüklüğüne göre 500 bin TL ile 60 milyon dolar arasında değişen araziler, hızla gelişen turizm sektöründe yer almak isteyen girişimcileri bekliyor…

TÜRKİYE’ye gelen turist sayısı arttıkça, turizm yatırımlarının sayısı da aynı orantı da artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2013 sonunda yıllık turizm geliri 32 milyar 308 milyon 226 bin dolara ulaştı. Aynı yıl Türkiye’ye 39 milyon 226 bin 226 turist geldi. Gelen turistler kişi başı ortalama 824 dolar harcama yaptı.

2013’ün ilk üç ayında Türkiye’ye 4 milyon 773 bin 826 turist gelirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 5 milyon 65 bin 759’a çıktı. Aynı dönemde turizm gelirlerinde de yüzde 3.4 oranında artış oldu ve 4 milyar 807 milyon 836 bin dolara çıktı. Gelen turistler kişi başı ortalama 949 dolar harcadı. 

TURİZMDE YENİ YATIRIMLAR

Türkiye’nin hemen her yerinde turizme yönelik yatırımlar da hızla devam ediyor. Ülke genelinde belgeli konaklama tesisi sayısı 135 adet artarak 3 bin 17’ye yükseldi. Aynı dönemde yatak sayısı da 770 bin dolayına çıktı. 2014’ün Ocak-Şubat aylarında 49 yeni turizm yatırımı için toplam 764 milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi alındı. Yani projelerle birlikte Türkiye’deki yatak kapasitesi 13 bin 260 adet artacak.

Yeni turizm yatırımlarında ilk sıralarda Antalya, İstanbul, Muğla, Mersin, Çanakkale ve İzmir yer aldı. Yeni yapılacak tesisler arasında ilk sırada yüzde 30’la üç yıldızlı, yüzde 29’la dört yıldızlı, yüzde 13’le beş yıldızlı oteller ve yüzde 10’la butik tesisler bulunuyor. 

YERLİ TURİSTİN HARCAMASI ARTTI

Türkiye’ye gelen yabancı turistlerle birlikte yurtiçinde tatile çıkanların da harcamalarında artış var. Turizme yönelik olarak yapılan kredi kartlı harcamalar, son beş yıl içinde 7.5 milyardan 22 milyar TL’ye yükseldi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, konaklama, havayolu, seyahat acenteleri, taşımacılık ve oto kiralama hizmetleri için 2013 yılında kredi kartı ile 21.6 milyar TL harcandı. 2009 yılında bu harcamalar 7.4 milyar TL civarındaydı. 

SATILIK TURİZM İMARLI ARAZİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013 yılında yayınladığı genelge göre, illerde yapılan imar planlarının dışına çıkılamayacak. Yani konut sahasına otel, turizm imarlı arazilerin üzerine de konut yapılamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, turizm tesis alanı olarak belirlediği alanlarda, amacına uygun olmayan yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Ancak Türkiye’nin hemen her ilinde satılık turizm imarlı araziler var. Fiyatları ise bulundukları il ve büyüklüklerine göre değişiyor. Ayvalık Altınova’da 240 bin TL’ye, İzmir Şirince ve İstanbul Şile’de 600 bin TL’ye, Afyon Gazlıgöl’de 750 bin TL’ye, Cunda adasında 2 milyon 200 bin TL’ye ya da Aydın Didim’de 60 milyon dolara turizm imarlı bir arazi satın alabilirsiniz.

Para Dergisi olarak turizm yatırımı yapmayı düşünenler için il il satılık turizm imarlı arazileri, özelliklerini ve fiyatlarını araştırdık… 

Tahsisli araziler yeni sahiplerini bekliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 18 ilde 44 turizm arazisini tahsise çıkardı. Tahsise çıkarılan arazilerin bulunduğu iller arasında Antalya, Aydın, Muğla, İzmir, Afyon. Nevşehir, Adana, Bursa, Çankırı, Kars, Kocaeli, Kütahya, Ordu, Sakarya, Samsun, Uşak, Balıkesir, Nevşehir, Sivas ve Yalova var. Resmi Gazete’de tahsisli araziler için başvurma koşulları yayınlandı. Yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecek araziler ile 11 bin 600 yatağın faaliyete geçmesini planlıyor. Tahsis şartnamesine Kulturturizm.gov.tr adresinden erişebiliyor. Girişimcilerin istenilen bilgi ve belgeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 08/08/2014 tarihine kadar elden teslim etmeleri gerekiyor.

Cüneyt ERTÜRK / Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik
“5’inci bölgeye turizm yatırımı yapın”


Girişimcilerin özellikle teşvik sistemi kapsamında 5’inci bölgede yer alan Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat illerinde otel yatırımı yapmaları daha karlı. Bu bölgelerde turizm yatırımcısına yüzde 80’e varan devlet desteği bulunuyor. Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, TL cinsi kredilerde 5 puan ve döviz cinsi kredilerde de 2 puan faiz desteği veriliyor. Bu tahsislerde ciro üzerinden alınan pay maksimum yüzde birdir. Yatak kapasitesi ve kış turizmi ile termal turizmde bu oranlar binde beşe kadar düşüyor. Önceki yıllarda yapılan tahsislerde alınan pay yüzde 3’lere kadar çıkıyordu. 

Tavit KÖLETAVİTOĞLU / Atlas Conceptia Danışmanlık
“Turizm imarı olan arazilere yatırım yapılmalı”


Lokasyon ve diğer kıstaslar itibariyle turizm yatırımına uygun bulunan arsa veya araziler için, öncelikle, yatırımın yer aldığı mekanda fiziki planların varlığı, etkinliği ve yetkinliği göz önünde tutulmalı. Söz konusu arsa veya arazi ‘imarsız’ ise öncelikle plan (veya mevzii plan) yapılması, ‘turizm dışı imarlı’ ise plan tadili marifetiyle turizm imarı alabilmenin yasal süreçler içinde önünün açılması gerekiyor. Bir şekilde ‘turizm imarına sahip’ olan arsa veya araziler için münhasıran verilecek yapılaşma koşullarını belirleyen nihai imar durumu, bir yatırımın başlatılması yönünde en önemli başlangıç basamağı sayılır. Mekansal fiziki planın varlığına veya yokluğuna, imar planı tadilatı ihtiyacının olup-olmadığına, yatırımcının mevcut (veya tanınan) imar haklarını ve yapılaşma koşullarını (özellikle, yoğunluk ve siluet açısından) hangi düzeyde zorladığına ve imar haklarına ulaşabilmek bazı hallerde birkaç yıl sürebiliyor. Yatırımcı açısından işin doğrusu, imar durumu ve hakkı var olan yerlere yönelmek ve imar yapılaşma koşullarını zorlamadan uygulamayı esas almaktır. 

Mehmet ÖNKAL / BDO Turizm Danışmanlığı
“Turizm yatırımının lokasyonu çok önemli”


Yatırımcılar öncelikle arsanın konumuna bakmalı. En önemli kriter olarak yıllardır ‘lokasyon’ gösteriliyor ve hatta dünyanın en büyük otel işletme zincirleri dahi lokasyon konusunu her şeyin üstünde tutuyor. Yatırımcının birincil olarak bakması gereken, örneğin yatırım bir resort otel olacaksa, denize yakınlığı, etrafındaki doğal kaynaklar ve yakınlıkları, tarihi eserlere olan mesafesi, havaalanına yakınlığı gibi kriterlerdir.  Şehir oteli olacaksa iş ve finans merkezlerine, metro gibi toplu taşıma araçlarına yakınlığı önemlidir. İstanbul’da ise denize yakınlık kriteri mutlaka dikkate alınmalı. Tabii her şeyden önce arsa veya arazi alınmadan imar durumu ve tapu ile ilgili bilgiler dikkatle incelenmeli. Arsanın yapılaşması, ticari izni olup olmadığı, otel olursa emsalinin ne olacağı gibi kriterler de satın alma aşamasında çok önemli. Turizm imarı olmayan arazilerden uzak durmak diye bir zorunluluk yok elbette. 

Türkiye’de birçok belediye kendi yöresine iyi bir yatırım ihtimali olduğunda, yatırımcıya destek olmak amacı ile imar konusunu çözümlüyor. Hemen hemen tüm projelerde imar konusunun hallolduğuna şahit olabilirsiniz. Bazen daha avantajlı imar bile alınabiliyor.

TURİZM İMARLI ARSALAR

BODUM-1a
Bodrum Yarımadası’nda 250 metre sahile sahip koy içinde 33 bin metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arsa. Müstakil tapulu arsa, rüzgarlı havalarda bile dalgasız bir denize sahip.
Fiyatı: 34 milyon TL    İrtibat tel: 0532 345 19 03

GÜMÜŞLÜK-1a
Bodrum Gümüşlük’te 15 bin metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arazi. Denize sıfır konumdaki arazide, yol, su ve elektrik mevcut.
Fiyatı: 3 milyon 500 bin euro    İrtibat tel: 0543 875 24 54

TURGUTREİS-1a
Bodrum Turgutreis’te 52 dönüm turizm imarlı arazi. Arazinin 600 metre denize cephesi bulunuyor.
Fiyatı: 13 milyon euro    İrtibat tel: 0532 672 18 72

SARIGERME-1a
Muğla Ortaca Sarıgerme’de deniz manzaralı 21 bin 170 metrekare büyüklüğünde deniz manzaralı arsa. Arsanın yüzde 40’ı turizm, yüzde 30’u ise konut imarlı. Müstakil tapulu arsada elektrik, su ve telefon altyapısı var.
Fiyatı: 1 milyon 500 bin euro    İrtibat tel: 0533 498 74 76

SARIGERME-2a
Ortaca Sarıgerme’de 19 bin 500 metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arazi. Dört yıldızlı ve 350 odalı otel imarı bulunan arsanın, 11 bin 724 metrekare kullanım alanı bulunuyor. 
Fiyatı: 3 milyon 500 bin dolar    İrtibat tel: 0533 498 90 90

SARIGERME-3a
Ortaca Sarıgerme’de 24 bin metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arazide, yüzde 15/30 imar izni var. Arazinin bir kısmı deniz bir kısmı doğa manzarasına sahip.
Fiyatı: 5 milyon TL    İrtibat tel: 0533 498 90 90

DALAMAN-1a
Dalaman’da 53 dönüm turizm imarlı arazi. Elektrik, su, telefon altyapısı ve yol bulunan arazi, Hilton Resort&Spa Oteli’nin hemen arkasında Dalaman Çayırı’na komşu konumda.
Fiyatı: 4 milyon euro    İrtibat tel: 0533 498 74 76

ÇÖKERTME-1a
Muğla Milas Ören Çökertme mevkiinde 27 bin metrekare turizm imarlı arazi. Yüzde 15/30 konut ve yüzde 20/40/60 turizm imarlı arazi, denizden başlayıp arkasındaki dağa doğru uzanıyor.
Fiyatı: 2 milyon TL    İrtibat tel: 0533 498 90 90

DÖRTTEPE-1a
Milas Dörttepe Hisar mevkiinde 91 dönüm büyüklüğünde yüzde 15/30 turizm imarlı arazi. Elektrik, yol ve su sorunu olmayan arazinin denize 150 metre cephesi var.
Fiyatı: 14 milyon dolar    İrtibat tel: 0545 282 81 88

DÖRTTEPE-2a
Milas Dörttepe’de 52 dönüm turizm arazisi. Emsal 0.95 olan arazide beş kata kadar imar izni var. Orman ve deniz manzaralı arazi, sahile 150 metre mesafede.
Fiyatı: 9 milyon 500 bin euro    İrtibat tel: 0545 282 81 88

DALYAN-1a
Muğla Ortaca Dalyan’da 6 bin 313 metrekare büyüklüğünde arsanın yüzde 20 turizm imarı var. Kanala sıfır olan arsada, 2 bin 525 metrekare inşaat yapmak mümkün.
Fiyatı: 4 milyon 500 bin TL    İrtibat tel: 0533 498 90 90

BADEMLİ-1a
İzmir Dikili Bademli’de 71 dönüm turizm imarlı arazi. Müstakil tapulu arazinin içinde 61 derece sıcak su bulunuyor. Elektrik ve su altyapısı bulunan arazi, toplu ulaşıma da yakın.
Fiyatı: 7 milyon TL    İrtibat tel: 0532 176 00 10

BADEMLİ-2a
Dikili Bademli’de 250 bin metrekare turizm imarlı arazi. Toplu ulaşıma yakın olan ve içinde termal sıcak su bulunan arazinin 80 bin metrekaresi günübirlik tesis imarlı.
Fiyatı: 5 milyon 500 bin euro    İrtibat tel: 0266 412 84 00

HAYITLI-1a
Dikili Hayıtlı Koyu’nda 53 bin 17 metrekare büyüklüğünde termal turizm imarlı arazi. 7 bin 953 metrekare kapalı inşaat yapılabilen arazinin içinde 72 derece termal sıcak su mevcut.
Fiyatı: 4 milyon TL    İrtibat tel: 0530 967 93 11

ÖREN-1a
Balıkesir Burhaniye Ören’de bin 630 metrekare turizm imarlı tarım arazisi. Elektrik, su ve yolu bulunan arazi, denize 150 metre mesafede.
Fiyatı: 500 bin TL     İrtibat tel: 0532 176 00 10

ÖREN-2a
Burhaniye Ören’de 18 bin 190 metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arazi. 165 metre sahili bulunan arazinin, günü birlik tesis ve 808 metrekare TT imarı mevcut. Arazi içinde tapuya işlenmiş bir ev ve müştemilat var.
Fiyatı: 3 milyon 200 bin TL    İrtibat tel: 0532 176 00 10

AYVALIK
Ayvalık’ın merkezinde bin 150 metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arsa. Plan projesi hazır olan arsa, butik otel yapmaya uygun.
Fiyatı: 3 milyon TL    İrtibat tel: 0533 522 00 28

CUNDA ADASI-1a
Ayvalık Cunda Adası’nda 2 bin 800 metrekare turizm imarlı arazi. Rölevisi yapılan müstakil tapulu arazi, deniz ve Ayvalık manzarasına sahip. Denize ve ana yola yakın olan arazinin zemin etüdü yapılmış.
Fiyatı: 2 milyon 200 TL    İrtibat tel: 0266 412 84 00

SARIMSAKLI-1a
Ayvalık Sarımsaklı’da 4 bin 262 metrekare büyüklüğünde turizm imarlı denize sıfır arazi. Müstakil tapulu arazide yedi kat imar izni var.
Fiyatı: 2 milyon 600 bin dolar    İrtibat tel: 0533 522 00 28

ALTINOVA-1a
Ayvalık Altınova Salta mevkiinde 2 bin 275 metrekare büyüklüğünde turizm imarlı arazi. Plaja ve denize sıfır olan arazide 4 kat imar izni var.
Fiyatı: 1 milyon 200 bin TL    İrtibat tel: 0543 637 32 00

ÇALIŞ-1a
Antalya Çalış’ta bin 835 metrekare büyüklüğünde turistik tesis imarlı arsa. Müstakil tapulu arazide üç katlı bir bina inşa edilebiliyor.
Fiyatı: 1 milyon 250 bin TL    İrtibat tel: 0505 652 58 86

ŞİLE-1a
İstanbul Şile plajına cepheli 3 bin 150 metrekare büyüklüğünde turizm imarlı müstakil tapulu arazi. 
Fiyatı: 1 milyon 250 bin TL    İrtibat tel: 0532 453 93 90

NARLIKUYU-1a
Mersin Silifke Narlıkuyu’da 2 bin 950 metrekare turizm teşvik alanı imarlı arsa. D400 karayoluna ve denize cepheli arsada, beş kat imar izni var.
Fiyatı: 3 milyon 500 bin TL    İrtibat tel: 0532 482 75 99

Turizm imarlı arsa ve araziler

İl/ilçe    Büyüklüğü (m2)    Özelliği    Fiyatı    İrtibat tel

İstanbul İçerenköy    7.600    Otel imarlı    52.000.000 TL    0535 712 27 65 
İstanbul Polonezköy    23.500    Doğa içinde    2.500.000 euro    0531 672 70 72
İstanbul Şile    4.750    Deniz manzaralı    600.000 TL    0536 938 13 69
İstanbul Şile    3.150    Plaja cepheli    1.475.000 dolar    0532 453 93 90
İstanbul Kumburgaz    1.795    Denize sıfır    1.800.000 dolar    0532 200 75 14
İstanbul Rumelifeneri    30.000    3’üncü köprü yoluna yakın    5.500.000 $    0533 498 90 90
Antalya Kumluca    63.000    TTA imarlı    31.500.000 TL    0535 262 39 26
Antalya Gazipaşa    49.000    TTA imarlı    56.000.000 dolar    0543 435 07 07
Antalya Gazipaşa    18.000    Denize sıfır otel arsası    11.000.000 TL    0506 382 84 35 
Antalya Kumluca    2.172    Adrasan koyunda    750.000 TL    0532 333 43 59 
İzmir Şirince    14.000    Turizm imarlı    600.000 TL    0507 504 74 10
İzmir Balçova    6.870    Otel imarlı    8.000.000 TL    0543 693 35 35
İzmir Dikili    5.200    TTA imarlı    5.000.000 TL    0535 712 27 65 
İzmir Dikili    1.765.000    Jeotermal su var    8.825.000 TL    0505 865 24 34 
İzmir Dikili    110.000    Denize sıfır    7.500.000 TL    0544 438 73 36 
Dikili Bademli    30.000    Denize cepheli    4.000.000 TL    0532 176 00 10
Dikili Bademli    16.200    Denize sıfır    2.000.000 TL    0532 176 00 10
Dikili Bademli    15.000    Turizm imarlı    2.500.000 TL    0543 637 32 00
Dikili Bademli    16.000    Turizm imarlı    1.250.000 TL    0543 637 32 00
Dikili Bademli    700.000    Yüzde 15 turizm imarlı    22.000.000 TL    0543 637 32 00
Dikili Kabakum    53.972    Jeotermal turizm imarlı    2.000.000 TL    0532 324 13 20
İzmir Çandarlı    578.000    400 metre sahili var    38.000.000 TL    0532 176 00 10
Ayvalık Altınova    3.291    Önünde 350 yatlık marina var    750.000 TL    0530 967 93 11 
Ayvalık Altınova    950    Turistik tesis imarlı    240.000 TL    0543 637 32 00
Ayvalık Altınova    12.000    Sahilde turizm imarlı    4.000.000 TL    0543 637 32 00
Ayvalık Cunda    10.000    TTA imarlı    6.000.000 TL    0533 240 81 55
Ayvalık Cunda    6.795    Günübirlik tesis ve otel imarlı    2.500.000 TL    0543 637 32 00
Ayvalık Sarımsaklı    2.000    Otel imarlı    2.800.000 TL    0543 637 32 00
Ayvalık Sarımsaklı    12.000    Turizm imarlı denize sıfır    10.000.000 dolar    0533 522 00 28
Balıkesir Burhaniye    8.000    Turizm imarlı    3.000.000 TL    0543 637 32 00
Balıkesir Burhaniye    48.000    Turizm imarlı    6.500.000 TL    0543 637 32 00
Afyon    8.500    Termal sahasında    120.000 TL    0507 958 79 18
Afyon Gazlıgöl    13.500    Termal sahasında    750.000 TL    0507 958 79 18
Afyon Saraydüzü    32.385    Turizm imarlı    5.829.300 TL    0544 831 47 27 
Afyon İhsaniye    150.000    Turizm teşvik alanı içinde    10.500.000 TL    0544 831 47 27
Afyon Sadıkbey    27.000    Termal turizm arsası    4.860.000 TL    0544 831 47 27 
Sakarya Melenağzı    5.100    Ana yola cepheli    650.000 TL    0544 574 76 74
Didim    3.000.000    TTA imarlı denize sıfır    60.000.000 dolar    0535 712 27 65 
Didim    15.500    Turizm imarlı otel yapımına uygun    3.000.000 TL    0507 619 77 58
Didim Mavişehir    19.000    Denize 400 metre mesafede    990.000 TL    0541 328 19 92    
Didim Mavişehir    21.000    Denize 400 metre mesafede    1.100.000 TL    0541 328 19 92
Didim Mavişehir    35.000    Denize 1.500 metre mesafede    650.000 TL    0541 328 19 92
Didim Akbük    107.000    Denize sıfır    7.000.000 euro    0505 226 03 20 
Didim Akbük    17.000    Sahile 200 metre mesafede    550.000 TL    0542 241 62 17
Çeşme Fenerburnu    8.760    Turistik tesis imarlı    6.132.000 TL    0549 219 90 11
Çeşme Fenerburnu    22.715    Turistik tesis imarlı    15.900.500 TL    0549 219 90 11
Manisa Salihli    16.000    Kurşunlu Kaplıcaları’nda    3.000.000 TL    0543 468 10 47
Mersin Erdemli    10.400    Turistik tesis arsası    3.200.000 TL    0533 327 40 53
Manisa Kula    25.000    Termal tesis alanı    800.000 TL    0533 329 99 00 
Alanya Okurcalar    48.000    TTA imarlı    11.000.000 TL    0538 489 08 89 
Kemer Göynük    9.000    Otel imarlı    6.750.000 euro    0535 262 39 26
Manavgat Çenger    44.000    TTA imarlı    300.000 TL    0538 489 08 89 
Manavgat Kızılağaç    19.000    TTA imarlı denize sıfır    23.000.000 euro    0 538 489 08 89
Manavgat Kızılot    18.000    TTA imarlı    22.000.000 TL    0538 489 08 89 
Çeşme Altınyunus    7.250    Turizm imarlı    7.000.000 dolar    0505 865 24 34 
Çeşme Şifne    7.000    Turizm imarlı    5.800.000 TL    0535 987 67 08 
Çeşme Dalyan    4.512    Turizm imarlı    350.00 euro    0532 587 60 99
Kuşadası    36.800    Turizm imarlı    1.800.000 TL    0544 657 19 59 
Kuşadası Güzelçamlı    2.400    Turistik tesis imarlı    1.000.000 TL    0544 657 19 59 
Kuşadası Yılancıburnu    6.000    Denize sıfır     2.250.000 TL    0507 538 75 01
Fethiye Ovacık    5.812    Tercihli turizm imarlı    3.000.000 TL    0534 680 86 89
Fethiye    7.700    Deniz manzaralı    2.200.000 TL    0554 226 89 95
Fethiye    11.640    Tercihli turizm alanında    5.000.000 TL    0532 711 04 00
Fethiye Karagözler    7.934    Üç katlı turizm tesis imarlı    17.000.000 TL    0532 507 94 05
Seferihisar Payamlı    32.000 Turizm termal imarlı    8.500.000 TL    0505 394 93 53
Seferihisar Payamlı    17.000 Turizm termal imarlı    2.500.000 TL    0505 394 93 53
Nevşehir Kozaklı 75.000    Turizm tesis alanı    12.000.000 euro    0533 477 05 12
Nevşehir Ürgüp    1.200    Termal su alanında    45.000 euro    0542 325 93 94 
Nevşehir Ürgüp    13.000    Turizm imarlı    395.000 euro    0542 325 93 94 
Ankara Kayaş    51.000    Termal belgesinde    4.000.000 TL    0544 831 47 27
Denizli Serinhisar    42.854    Turizm ve petrol ruhsatlı    3.500.000 TL    0532 566 74 99
Denizli Karahayıt    505    Termal otel arsası    360.000 TL    0530 523 50 05 
Van    58.400    Yarım ada    8.000.000 dolar    0532 570 50 99 
Muğla Fethiye    7.600    Yanıklar Plajı’na yakın    3.000.000 euro    0533 498 90 90
Muğla Fethiye Ovacık    7.700    Yüzde 15/30 turizm imarlı    2.350.000 TL    0533 498 90 90
Muğla Ortaca    12.500    Eko turizm imarlı    300.000 TL    0533 498 90 90
Muğla Dalaman    73.000    Yüzde 20/40 turizm imarlı    11.680.000 TL    0533 498 90 90
Muğla Sarıgerme    1.801    Yüzde 15/30 turizm imarlı    250.000 euro    0545 282 81 88
Muğla Sarıgerme    54.000    Turizm imarlı otel arsası    3.750.000 euro    0545 282 81 88
Muğla Sarıgerme    14.000    Yüzde 15/30 turizm imarlı    1.500.000 sterlin    0533 498 90 90
Muğla Sarıgerme    10.000    Termal turizme uygun    2.000.000 dolar    0533 498 90 90
Muğla Göçek        4.912    Dört kat otel imarlı    1.000.000 euro    0533 498 90 90
Muğla Milas    25.000    İmarlı otel arsası    3.150.000 euro    0539 747 64 46
Bodrum Akyarlar    3.300    Turizm imarlı arsa    2.000.000 euro    0532 588 28 82
Bodrum Turgutreis    3.750    %25/50/75 imarlı    3.800.000 TL    0532 678 48 86
Bodrum Gümüşlük    22.000    %15/30/45 imar izni var    6.000.000 TL    0532 678 48 86
Bodrum Gümüşlük    15.500    Turizm imarlı    4.500.000 euro    0533 665 93 13
Bodrum Akyarlar    11.300    Yüzde 10/20 turizm imarlı    6.500.000 TL    0532 225 49 48
Bodrum Gündoğan    7.842    Turizm imarlı    8.500.000 TL    0532 631 33 88
Bodrum Yalıkavak    5.000    Turizm tahsis alanında    1.850.000 TL    0533 665 93 13
Bodrum Türkbükü    36.000    Turizm imarlı arsa    9.600.000 euro    0539 747 64 46
Marmaris Adaköy    16.000    Yüzde 35 inşaat alanı var    11.500.000 TL    0532 416 22 69

Türkiye’de turizm belgeli tesis sayısı

Tesisler    2013    2014
5 yıldızlı    405    451
4 yıldızlı    595    628
3 yıldızlı    743    794
2 yıldızlı    476    441
1 yıldızlı    55    51
Tatilköyü    79    82
Termal otel    50    59
Butik otel    61    69
Konaklama tesisi    245    262
Apart otel    100    101
Motel    11    9
Pansiyon    40    40
Turizm kompleksi    2    3
Diğer    20    27
Toplam    2.882    3.017

Turizm hizmet alımında kredi kartı harcamaları (Milyar TL)

Yıl    Konaklama    Havayolu    S. Acentesi    Oto Kiralama    Toplam
2009    2.4    1.6    3.1    0.16    7.4
2010    2.9    2.1    3.7    0.21    9.1
2011    4.1    2.9    5.3    0.36    12.8
2012    5.1    3.8    7.9    0.68    17.5
2013    6.0    5.5    9.2    0.74    21.6

2015’in yeni otel projeleri

* InterContinental Hotels Group (IHG), 2015 yılında İstanbul Halkalı’da 114 odalı Holiday Inn Express İstanbul’u hizmete açacak. Grup, Türkiye’de dört Holiday Inn oteli açmak için anlaşmalar yaptı.
* Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Cevahir Yapı Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş. ile 2015 yılında 500 odalı Sheraton Istanbul Atasehir’i hizmete açıyor. 
* Carlson Rezidor Grubu markalarından Park Inn by Radisson 2015’te İzmir’de hizmete giriyor. Grup, 2020 yılına kadar 20 otel daha açmayı planlıyor.
* Accor Grubu, 2015 yılında Novotel markasıyla Diyarbakır’a, İbis markasıyla Konya’ya ve Pullman markasıyla da İstanbul’a yeni oteller açacak.
* DoubleTree by Hilton Malatya ve Hilton Garden Inn Istanbul Beylikdüzü 2015 yılında hizmete giriyor. 
* Özşenol Grup bünyesindeki Bistaş Turizm İşletmeleri, Accor’la yaptığı anlaşma ile Konya’da Novotel ve İbis Hotel’i Mart 2015’te hizmete açmayı planlıyor.
* Özgün Şirketler Grubu, 2015’te İzmir Bayraklı’da Hilton Garden Inn İzmir adlı otelini hizmete açmayı planlıyor. 
* İzmitli işadamı Murat Satı, İzmit’te otel yapmak İçin 8,5 dönüm arazi satın aldı.
* Ege’ye açılan Barut Hotels Grubu 2015’te Fethiye’de iki oteli hizmete sokacak.
* Marmaris’teki Turunç Otel’le turizm sektörüne giren AyturTurizm, iki yeni otel yatırımına hazırlanıyor. Şirket, biri Turunç’un karşı koyunda, diğeri Eskişehir’de olmak üzere iki oteli 2015 sezonuna yetiştirmeyi hedefliyor.
* Özak GYO, 2015’te Aydın Didim’de 49 yıllık turizm tahsisli arazisinde inşa ettiği beş yıldızlı oteli hizmete açacak. 
* Başaran Grup, Trabzon Yalıncak’ta 2015’te Ramada Plaza Hotel & Spa’yı hizmete açacak.

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde