Böyle banka komisyonu görülmedi

Böyle banka komisyonu görülmedi

Banka komisyonları, bozuk para getiren müşteriden 'para tamlama ve bozma komisyonu' adı altında ücret almaya kadar vardı.

Böyle banka komisyonu görülmedi
16px
24px
14.03.2013 14:08
ABONE OLgoogle

Bankaların bitmek bilmeyen komisyon ve ek ücretlerine bir yenisi daha eklendi: Para tamlama ve bozma komisyonu! Kredi kartı aidatı, hesap kullanım bedeli hatta işlemsizlik ücreti derken hemen her fırsatı değerlendirerek müşteriden komisyon alan bankalar, işi bozuk para getiren müşteriden 'para tamlama ve bozma komisyonu' adı altında ücret almaya kadar getirdi.

Olayın yaşandığı yer ise Adana. Adana'da bir banka şubesi, senet ödemesi yapan esnaftan, bozuk paralarını sayma bedeli olarak 10 lira aldı. Şaşkına dönen 20 yıllık esnaf Fuat Turgut, "İlk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum. Olayı anlattığım arkadaşlarım kahkahayı basıyor. İnanılmaz bir durum" dedi.

300 LİRASI BOZUK PARAYDI

Zeytin ticareti ile uğraşan Fuat Turgut, 5 bin lira tutarındaki senedin ödemesi için bankaya gitti. Üzerinde 4 bin 700 lira banknot 300 lira da bozuk para olan Turgut, 45 dakikalık beklemenin ardından banka görevlisine paraları verdi. Görevli, banknotları para sayma makinesinde, bozuk paraları ise eliyle saydı. Ardından ise Turgut'a 'para bozma ve tümleme' bedeli adı altında 10 lira 55 kuruş değerinde dekont uzattı.

"BU PARAYI SAYMAK İÇİN MESAİ HARCIYORUZ"

Fuat Turgut, olayı şöyle anlattı: "Ödemeyi 4 bin 700 lira kağıt, 300 lira demir madeni (1 liralık ve 50 kuruşluk) olarak yaptım. 300 liralık madeni parayı saymak için benden 10 lira ücret aldılar. Sebebini sorduğumda 'Bu parayı saymak için mesai harcıyoruz. Bu yüzden bunun parasını sizden alıyoruz' dediler."

İLK KEZ BÖYLE BİR ŞİKAYET GELDİ

7 yıldır Hakem Heyeti'nde görev yaptığını anlatan Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Çölay, bu tür bir şikayetle ilk kez karşılaştığını anlattı. Çölay, haksızlığa uğradığını düşünen Fuat Turgut'un bağlı bulunduğu ilçenin kaymakamlık hakem heyetine, bankanın kendisine verdiği 'para bozma ve tümleme' dekontu ile başvurmasını istedi. Çölay, bu durumda hakem heyetinin bankadan savunma isteyeceğini haksız bir durum varsa düzeltilebileceğini bildirdi.

BANKA DOĞRULADI

Banka yetkilileri, bozuk parayı bozma ve tümleme bedeli alınmasının bir yıldır uygulandığını söyledi. Bankanın 250 adedin altındaki bozuk paralar için ücret talep etmediğini ifade eden yetkililer, bu miktarın üzerinde ise 10 lira alındığını doğruladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde