Bordo bereliler Suriye'ye girdi, Cerablus'ta 11 hedef vuruldu

Bordo bereliler Suriye'ye girdi, Cerablus'ta 11 hedef vuruldu

Bordo bereliler Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor.

Bordo bereliler Suriye'ye girdi, Cerablus'ta 11 hedef vuruldu
16px
24px
24.08.2016 04:44
ABONE OLgoogle
Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür IŞİD hedefleri vuruluyor. Harekatın isminin ise Fırat Kalkanı olduğu açıklandı.

Bordo bereliler Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor. İşte dakika dakika Cerablus operasyonu:

Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin tam isabetle vurulduğunun teyit edildiğini bildirdi.

Askeri kaynaklardan, Suriye'nin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 05.45'te başlayan top ve çok namlulu roketatar atışlarıyla 63 hedefe 224 atım yapıldığı bildirildi.

Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin tam isabetle vurulduğunun teyit edildiği belirtildi.

Operasyona F-16 uçakları da katılıyor

Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra ediliyor. Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katılıyor.

Operasyonun amacı Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak
Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Askeri kaynaklardan, Suriye'nin kuzeyinde başlatılan harekatın amacının hudut güvenliğini sağlamak, terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu bildirildi.

08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı. 

07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.

06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi. Bordo berelilerin işaretlediği hedefleri vuruyorlar.

05.55: Bordo bereliler Suriye'de... 

05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.

AJANSLAR DUYURDU

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon uçakları tarafından Suriye’nin Cerablus kentinden IŞİD’i temizlemek için başlatılan operasyon dünya medyasına da yansımaya başladı.

Ankara henüz kara birliklerinin Suriye'ye girmediğini vurgularken, Reuters ise ismini vermediği üst düzey bir Türk yetkiliye dayanarak "Bir grup Türk özel kuvveti kuzey Suriye'ye girdi" ifadesini kullandı. BBC’ye göre sınırda 1500 Suriyeli muhalif savaşçı var. İşte operasyonun ilk saatlerinde dünya medyasına yansıyan bazı yorumlar…

Associated Press (AP): Türkiye Başbakanlık Ofisi Türk ordusunun ABD liderliğindeki koalisyon desteğinde Suriye sınırını IŞİD'den temizlemek için operasyon başlattığını açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 500 Suriyeli muhalif sınırın Türkiye tarafına yığıldı. (Ankara'ya göre PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD tarafından liderlik edilen) Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi Nasır Hac Mansur, Cerablus'a girmeye hazırlanan güçler arasında "Türk özel kuvvetlerinin yanı sıra teröristlerin de bulunduğunu" öne sürdü. SDG, "doğrudan veya dolaylı işgal planlarına karşı ülkeyi savunmaya hazır olduğunu" açıkladı.  

İLÇE HAYALET KENTE DÖNDÜ

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

DAEŞ ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

KARADAN MUHALİFLER İLERLİYOR

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak Özgür Suriye Ordusu'nun da harekete geçtiği gelen bilgiler arasında.

Resmi olmayan ve teyide muhtaç bilgiler, kara harekatının başladığı yönünde.

Özgür Suriye Ordusu unsurlarının Cerablus'a doğru ilerlemeye başladığı belirtiliyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde