Borç devlete, ihale hükümete yakın şirkete

Borç devlete, ihale hükümete yakın şirkete

Manisa-İzmir arasını karayoluyla 15 dakikaya indirmek için 9 Eylül 2011 tarihinde yapımına başlanan Sabuncubeli Tüneli'nin yeni ihalesini AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen şirket aldı.

Borç devlete, ihale hükümete yakın şirkete
16px
24px
07.07.2015 08:09
ABONE OLgoogle
Manisa-İzmir arasını karayoluyla 15 dakikaya indirmek için 9 Eylül 2011 tarihinde yapımına başlanan Sabuncubeli Tüneli'nin yeni ihalesini AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Kalyon İnşaat aldı.

AKP'nin çılgın projeleri arasında yer alan tünelin inşaatını yapan Koçoğlu Şirketler Grubu, 4 Kasım 2014 tarihinde iflas etmişti. İflas eden firmanın 35 milyon dolarlık dış finansman kredisi ise Karayolları Genel Müdürlüğü'ne kaldı. İflas eden şirketin işçilere olan borcu da devlet tarafından ödenecek.

Koçoğlu'nun yarım bıraktığı Sabuncubeli Tüneli inşaatı, AKP'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan Kalyon İnşaat tarafından sürdürülecek. Yarım kalan tünelin tamamlanması için yaklaşık 150 milyon lira daha harcanacak. İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirecek proje kapsamında 4 bin 80 ve 4 bin 74 metrelik iki tünel açılacak ve toplamda 6,5 kilometre bağlantı yolu yapılacak. Projenin 2017'nin ilk üç ayı içinde tamamlanması öngörülüyor.

Sabuncubeli Tüneli'nin İzmir tarafında sol tüpte bin 416, sağ tüpte ise bin 341 metreye ulaşıldı. Tünelin Manisa tarafındaki giriş yapısında ise sol tüpte 70 metreye, sağ tüpte 223 metreye ulaşıldı. Toplamda sağ tüpte bin 564, sol tüpte bin 486 metre ilerleme sağlandı. Bitirilmesi halinde Sabuncubeli Tüneli projesi, İzmir-Manisa yolunun Sabuncubeli mevkiinde 2,8 kilometre tünel ve 1,24 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 4,4 kilometre uzunluğunda 2x2 şeritli yoldan oluşacak.

‘35 milyon dolar vatandaştan çıkacak'

CHP Grup Başkan Vekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sabuncubeli Tüneli'nin yeni ihalesinin Kalyon İnşaat'a verilmesine şaşırmadıklarını söyledi. Sabuncubeli Tüneli'nin ilk ihalesini alan firmayı da baştan beri eleştirdiklerini dile getiren CHP'li Özel, “Geçmişinde bir köstebek yuvası dahi kazmamış olan bir şirkete tünelin ihalesini verdiler. Bunun doğru olmadığını defalarca söyledim. Gelinen noktada Koçoğlu İnşaat iflas etti ve tünelin inşaatı durdu. İflas eden firmanın 35 milyon dolarlık borcu devlete kaldı. Bu para vatandaşın cebinden çıkacak.” dedi.

Tünel ihalesini alan Kalyon İnşaat, AKP hükümetleri döneminde yapılan pek çok projenin ihalesini aldı. Grup, KKTC içme suyu projesinden İstanbul Finanskent projesine kadar geniş bir alanda kazandığı ihalelerle dikkat çekiyor.

Kalyon Grup, ekim ayında gerçekleşen İstanbul Mecidiyeköy- Mahmutbey Metro ihalesini de 849 milyon TL'lik teklifi ile kazanan konsorsiyum içinde yer aldı. Son olarak Sabah ve ATV'yi alarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Kalyon İnşaat, 3. havaalanı inşaatını üstlenen firmalardan biri olarak da tanınıyor.
Mustafa Kuşen/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde