Bitlis’ten okumak için çıktı, holding sahibi oldu

Bitlis’ten okumak için çıktı, holding sahibi oldu

Bursa'da üniversite okurken, yol, menfez ve köprü inşaatları yapmaya başlayan Bitlisli Sadullah Gencer, sonradan girdiği atık yönetimi, mobil tuvalet, dijital ödeme sistemleri ve enerji işleriyle holding sahibi oldu.

Bitlis’ten okumak için çıktı, holding sahibi oldu
16px
24px
30.05.2017 05:24
ABONE OLgoogle

BİTLİSLİ müflis bir tüccarın 13 çocuğundan biri olarak hayata atılan Sadullah Gencer’in, 1976’da Bursa’ya üniversite okumak için gitmesiyle başlayan girişimcilik hayatı, ortaya inşaat, atık yönetimi, dijital ödeme sistemleri, mobil tuvalet sistemleri ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir holding çıkardı.

GNCR Holding’in şu anda Gintem Madde Yönetimi A.Ş., Toirent A.Ş., GP A.Ş., WinWin A.Ş., Turp A.Ş., GNCR Enerji A.Ş ve Gencer İnşaat isimli şirketleri bulunuyor ve bu şirketlerde 2.500 kişilik istihdam sağlanıyor. Konsolide ciro ise 200 milyon liraya yakın. Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Gencer, son dönemde enerji yatırımlarına ağırlık verdiklerini belirtiyor ve gayrimenkul işine de hızlı gireceklerini anlatıyor. Gencer şöyle konuşuyo

ÖNCE BİTLİS’DEN BURSA’YA

“Babam Memduh Gencer Bitlis’de tüccardı ama ben doğduğumda iflas etmişti. 13 çocuğundan biriydim ve kendisi 50 yaşında devlet memuru olarak hayatını idame ettirdi. Yapı Sanat Enstitüsü’nde okudum. Sonra da 18 yaşımda Bursa’ya üniversite okumak için gittim. 30 sene kadar Bursa’da yaşadım. Uludağ Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdim. Öğrenciyken sıkı solcuydum ve geçim için hem okumam hem çalışmam gerekiyordu. 1976’da, Ulucami’nin karşısındaki Nargileli Kahve’de bedava gazete okurken Bitlis’ten tanıdığım kayak hocası hemşehrim ile karşılaştım. Yapı Sanat Enstitüsü mezunu olduğumu biliyordu ve sohbet ilerleyince bana, YSE’den iki yol menfez (köprü) işi aldığını, yapıp yapamayacağımı sordu.

YOL MENFEZİ VE KÖPRÜ

Birini onun adına birini kendi adıma yaptım. O işi yaparken Orman Genel Müdürlüğü üst memurları da gelip incelerdi. Bir gün biri beni durdurdu ve ‘orman yollarındaki zenaat yapılarını (yol menfezleri) yapar mısın’ diye sordu. Ben de ‘yaparım’ dedim. İki sene içinde çok sayıda yol menfezi ve köprü bitirip teslim ettim. 1979’da ağabeyim de geldi. Diğer kamu kurumlarından işler alındı ama o dönemde rahmetli Turgut Özal müsteşar olmuştu ve bütün kamu harcamalarını kıstı. Kardeşlerimle ayrıldık ve ben alınmış işleri bitirdim. Sonra bu çabayı gören İdareler bana ‘emanet’ (ihaleye kadar olan) işlerden vermeye başladı. 1988’de borçlarımdan tamamen kurtuldum.

İLGİLTERE’DEN ATIK YÖNETİMİ

1992’ye geldiğim baktım ki ihalelerde artık tenzilatlar çok yükseliyor ve bu işin sonu iyi görünmüyor, iş değiştirme kararı aldım. 1992’de İngiltere’ye gittim ve atık yönetimi konusunda dersler aldım. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ikna ettim ve atık yönetimi (çöp) konusunda ilk işimi aldım. Başkan Teoman Özalp, 1993’te bana ‘evet’ dedi ama aslında büyük bir gol atarak çok düşük bütçeyle işi verdi. Sebat ettik ve bir süre sonra yurt genelinde 14 belediyeye hizmet verir hale geldik. 1999 depremi sırasında da deprem ve savaş durumunda, yaşam destek hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu gördüm. Toirent A.Ş.’yi kurdum. Esasen bir tuvalet kiralama şirketi. Şimdi büyük etkinliklerde hizmet veriyoruz. Akdeniz Olimpiyatları, Rock’n Coke gibi büyük çaplı organizasyonlardaki mobil yaşam destek hizmetlerini biz sağladık. Mitingler, festivaller ve büyük etkinliklere hizmet vererek devam ediyoruz.”

KONYA’YA GÜNEŞ AMASYA’YA RÜZGAR

GNCR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Gencer, “2013’te yenilenebilir enerjiye girme kararı aldık. Konya’da Ortakonak-I GES ve Amasya’da da RES projelerini hayat geçirdik. Karaman’daki projemiz yaklaşık 10 megawatt ile Türkiye’deki ilk güneş santralı. Geçen sene başında da Amasya RES’i devreye aldık. Toplam saha alanı 130 megawatt, 50 megawatt’ını realize ettik, yatırıma devam ediyoruz. Şu anda bütün azmimizle enerjide büyümeye odaklandık. Ayrıca, büyük ölçekli gayrimenkul geliştirme işlerimiz de olacak. Şu anda Emirgan’da iki blokluk küçük bir işimiz var. Halkalı’da 50 bin metrekarelik bir proje için ruhsatımızı aldık. Sefaköy’de ise 170 bin metrekarelik bir projemiz olacak ki onun da arsasını aldık, projeyi hazırlıyoruz” diyor.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde