Bitcoin balonu patladı: 9 Milyar Dolar Eridi

Bitcoin balonu patladı: 9 Milyar Dolar Eridi

Kullanıcı sayısı 200 bini aşan sanal para Bitcoin'in, Ekim 2013'te 15 milyar dolara ulaşan piyasa değeri, Nisanda 6 milyar dolar seviyesine geriledi.

Bitcoin balonu patladı: 9 Milyar Dolar Eridi
16px
24px
21.04.2014 12:23
ABONE OLgoogle
Bitcoin'in değeri, alım-satımların büyük kısmının gerçekleştirildiği sanal döviz bürosu Mt.Gox'un iflas etmesiyle bu yılın şubat ayında 390 dolara kadar düştü.

Ekim ayına göre yaklaşık yüzde 60 değer kaybeden Bitcoin, bugün itibariyle 490 dolar seviyesinden işlem görüyor.

PEK ÇOK BİTCOİNZEDE  OLUŞACAK

Bitcoin'deki değer kaybı ve sonunun geldiği söylentilerini, değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat, finans dünyasının Bitcoin konusunda ikiye ayrıldığını söyledi. 

Polat, "Geleneksel ekolden gelen kesim, bunun bir balon olduğunu ve bir süre sonra arkasında pek çok Bitcoinzede bırakarak patlayacağını savunurken, internetin dinamiklerine aşina öteki kesim ise siber alemin farklı alanlarında Bitcoin kullanımının artmasıyla fiyatının daha da yükseleceğini iddia ediyor" diye konuştu.

"ARKASINDA KIRIK KALPLER BIRAKACAK"

Bitcoin'in arkasında epey kırık kalp bırakacağını ifade eden Polat, sanal parayı düşüşe götüren olayları şöyle anlattı:

"Bitcoin alım-satımlarının üçte ikisinin yapıldığı Japonya mahreçli sanal döviz bürosu Mt.Gox'un iflas etmesiyle hesaplarında tuttuğu onbinlerce yatırımcıya ait yaklaşık 500 milyon dolara karşılık gelen 750 bin Bitcoin ile Bitcoin alımı için Mt.Gox'a yatırılan miktarı belirsiz milyonlarca dolar yok oldu ve siber para biriminin değeri hızla düşmeye başladı. Ardından Bitcoin'in şubat başında 800 dolar civarındaki alım-satım değeri, Mt.Gox'un iflas açıklamasının ardından bir ara 400 doların altına düştü. Ancak BTCe, BTC China gibi büyük Bitcoin alım-satım oyuncularının desteğiyle yeniden toparlanarak mart ayına 600 dolar civarı bir seyirle girdi ama nisanda yine 450 dolar seviyelerinde dolaşıyor. Bugün itibariyle ise 490 dolar seviyesinden işlem görüyor."

"KUMARDAN FARKSIZ"

Polat, Bitcoin'in, birikimini yönlendirmek isteyenler için "kumardan farksız" olduğunu söyledi.

"Bitcoin bitiyor mu?" haberlerine değinen Polat, "Mt.Gox'a güvenen onbinlerce yatırımcı şu anda mağdur ancak batan bankalar ya da krize giren devletlerin vatandaşları da benzer durumları yaşamakta. Bitcoin ile ilgili güven unsuru, bu kriterlere göre tesis edilecek ya da edilemezse sistem çökecek. Bitcoin, ilk ve en büyük sistemik krizini şimdilik atlatmış görünüyor ancak 'itibarını geri kazandı mı?' sorusunun yanıtını vermek için erken" ifadelerini kullandı.

Polat, Bitcoin gibi sanal para birimlerinin, küresel finans piyasalarını etkilemesinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

"BİTCOİN BALONU PATLADI"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de aşırı yükselen değerinin hızla düşmesinin, Bitcoin balonunun patlamasına sebep olduğunu belirtti.

Bitcoin'deki düşüşün, yatırımcıları zor durumda bırakacağını ifade eden Karagöl, "Kara para aklama ve yasadışı faaliyetlerin yürütülebildiği Bitcoin'in arzı az olduğu için küresel piyasaları kısmi şekilde etkileyecek. Balonun gerçek para gibi kabul görmemiş olması düşüşünün piyasalara etkisinin sınırlı olmasını sağlayacak" diye konuştu.

Karagöl, "Bitcoin'deki değer kaybının büyük ihtimalle piyasalarda en fazla altını etkileyeceğini, altını yine tekel konumuna taşıyacağını ve değerini yükselteceğini" söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde