Bir kuruşluk fark yılda 300 milyon liralık kazanç

Bir kuruşluk fark yılda 300 milyon liralık kazanç

EPDK Başkanı Yılmaz, "Vatandaştan ricam, yakıtı 1 kuruş dahi ucuz olsa o şirketten alsınlar. Akaryakıt 1 kuruş fazla fiyattan satıldığında, yılda 300 milyon lira fazla kazanç elde edilir" dedi.

Bir kuruşluk fark yılda 300 milyon liralık kazanç
16px
24px
09.02.2016 13:31
ABONE OLgoogle
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıtta daha önce üç kez tavan fiyat uygulamasına gittiklerini belirterek, "Gerektiği taktirde hiç beklemeden aynı kararı alırız. Vatandaştan ricam, yakıtı lisanslı olan akaryakıt istasyonundan 1 kuruş daha ucuz olsa bile oradan alsınlar. Bugün Türkiye'de akaryakıt 1 kuruş fazla fiyattan satıldığında yılda 300 milyon fazla kazanç elde edilir" dedi.

Yılmaz, düşen petrol fiyatlarının akaryakıt fiyatlarına aynı oranda yansımamasının birçok başka maliyet unsuru bulunmasından kaynaklandığını söyledi.

Ham petrolün kendi maliyetinin dışında, personel, nakliye ve vergi giderlerinin toplanmasıyla bir fiyat oluştuğunu ifade eden Yılmaz, petrol fiyatının üçte iki, akaryakıt fiyatlarının ise üçte bir düştüğünü hatırlattı.

Yılmaz, EPDK'nın oluşan pompa fiyatlarını dikkatle izlediğini vurgulayarak, kendi hesaplama modüllerine göre ortaya çıkacak fiyatlarla sürekli karşılaştırma yaptıklarını anlattı.

"Hassasiyet göstermeyenlerden hesabını sorarız"

Akaryakıtta beklenenin ve hesaplamaların dışında fiyat artışının karşılıksız kalmayacağını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Akaryakıt dağıtım şirketleri beklenenin ötesinde zam yaptıkları taktirde karşılığını alırlar. Gerektiği taktirde hiç beklemeden aynı kararı (tavan fiyat uygulaması) alırız. Burada esas tüketicinin bir deneyim ve regülasyon görevi vardır. Vatandaştan ricam, yakıtı lisanslı olan akaryakıt istasyonundan 1 kuruş daha ucuz olsa bile oradan alsınlar. Bugün Türkiye'de akaryakıt 1 kuruş fazla fiyattan satıldığında, yılda 300 milyon fazla kazanç elde edilir. Şirketlerimizin de bu hususta hassasiyet gösterdiğini biliyorum ama 70-80'e yakın dağıtım şirketimiz var, hassasiyet göstermeyenler olabilir ama onların da hesabını kitabını sorarız."

Yılmaz, lisanslı istasyonlarda satılan akaryakıtlarda da kalite açısından hiçbir fark olmadığını söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde