Bir ayda 65 fabrika 33 otel icralık oldu

Bir ayda 65 fabrika 33 otel icralık oldu

Banka kredisini ödeyemeyen girişimciler bir bir icralık oluyor. Son bir ayda 64 fabrika, 33 otel, 2 bin 410 arsa ve arazi icradan satılığa çıktı.

Bir ayda 65 fabrika 33 otel icralık oldu
16px
24px
25.07.2014 09:58
ABONE OLgoogle
Banka kredisini ödeyemeyen girişimciler bir bir icralık oluyor. Son bir ayda 64 fabrika, 33 otel, 2 bin 410 arsa ve arazi icradan satılığa çıktı. 600 bin üyesi bulunan icralık.com’un üst yöneticisi Can Emrah Özoral, fabrikaların tamamının banka kredileri ve teminat iptalleri yüzünden iflas ettiğini açıkladı.

İstanbul Sanayi Odası’nın birinci ve ikinci 500 sanayi şirketinin artan borçluluğu ve düşen kârları sanayi sektörünün zorda olduğunu akıllara getirmişti. Altı yüz bin üyesi bulunan icralık.com’un Zaman için yaptığı araştırma, sanayi sektörü ile ilgili ilginç istatistikleri ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre son 1 ayda çoğunluğu gıda sektöründe faaliyet gösteren 65 fabrika icralık oldu. Türkiye genelinde hâlihazırda icralık olan toplam fabrika sayısının ise 10 bini bulduğunu açıklayan icralık.com üst yöneticisi Can Emrah Özoral, “Fabrikaların tamamı banka kredileri ve teminat iptalleri yüzünden iflas etti. Teşvikin yetersiz olması ve maliyetlerin çok yüksek olması başlıca sebepler.” açıklamasında bulundu.

Fabrikaların yüzde 60’ının gıda sektöründe faaliyet gösterdiğini, tekstil sektörünün de alarm verdiğini dile getiren Özoral, “Fabrikalar makineleriyle beraber ilk teklif verene yarı parasına satılacak. Makinelerin fiyatları belirlenirken hurda fiyatından hesaplandı. Bu sebeple borçlu çaresizken icrayı devralan özellikle makinelerden 1’e 10 kazanacak.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, “Zaten İSO birinci ve ikinci 500 listelerindeki tablonun böyle bir sonuç hakkında ipucu veriyordu.” açıklamasında bulundu. Nitekim İSO 500 2013 listesi, 2012’deki ile kıyas edildiğinde zarar eden şirket sayısının 2’ye katlandığı, 63’ten 129’a yükseldiği ortaya çıkmıştı. Özel sektörün borç stoku yüzde 25 artmış, borcun yüzde 63’ünün kısa vadeli olduğu anlaşılmıştı.

İlk 500’ün zararı önceki yıla kıyasla yüzde 103 artmıştı. Özel sektörün zararı yüzde 147, kamunun zararı yüzde 7,5 artmıştı. İSO 500’ün ödediği faiz gideri yüzde 32,7 artarak 6,2 milyar liraya ulaşmıştı. Özel sektörün ödediği faizde yüzde 34,5 artış yaşanmıştı. Şirketlerin kârlılık oranı yedi yılda yüzde 7,2’den yüzde 4,9’a gerilemişti. Öz kaynakların aktiflere oranı yüzde 43 ile son 10 yılın en düşük rakamına çekilmişti.

Türkiye’de artan borçluluk her gün icralık menkul ve gayrimenkul sayısını artırıyor. İcraya düşen ilginç ilanlar ise dikkat çekiyor. Bunlardan birisi de Marmaris’teki çiftlik adası. İki adet, teknelerin yanaşabileceği iskelesi bulunan adada bir ana bina, iki misafirhane, bir jeneratör binası, bir de bekçi binası bulunuyor. Hâlihazırda bekçisi de bulunan adada 2 bin ağaç sayılmış ve bunların tanesine 95 lira fiyat biçilmiş durumda. 27 bin metrekare olan adanın belirlenen fiyatı ise 17,6 milyon lira. Adanın ilk icra ihalesi 15 Ağustos’ta Marmaris Belediyesi’nde gerçekleştirilecek.
Arif Bayraktar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde