Beylerbeyi Sarayı’nda ne konuşuldu: Biden neden uyardı?

Beylerbeyi Sarayı’nda ne konuşuldu: Biden neden uyardı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Beylerbeyi Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ayrıntıları netleşti.

Beylerbeyi Sarayı’nda ne konuşuldu: Biden neden uyardı?
16px
24px
24.11.2014 08:32
ABONE OLgoogle
ABD Başkan Yardımcısı Biden, Erdoğan’dan IŞİD’le savaşta yol haritasına uygun hareket edilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Beylerbeyi Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ayrıntıları netleşti.

Buna göre, 1,5 saat olarak planlanan görüşmenin uzamasında, NATO zirvesinde belirlenen IŞİD ile mücadele yol haritasının ele alınması etkili oldu. Biden, Türkiye’den IŞİD ile mücadelede daha fazla inisiyatif almasını beklediklerini belirterek, yol haritasına uygun hareket edilmesini istedi. Biden, ayrıca, yapılan görüşmelerle ilgili açıklamalarda daha dikkatli olunması konusunda ricada bulundu.
 
4 saatlik Beyberbeyi zirvesinin perde arkası şöyle: Görüşme gergin geçti. Her iki taraf da konuşmalarını büyük ölçüde dikkat ederek gerçekleştirdi. Görüşme 1,5 saat planlanmıştı ancak 4 saat sürdü. Bunda iki tarafın uzun ve dikkatli konuşma “çabaları” etkili oldu.
 
SÖZLER HATIRLATILDI
 
Taraf’ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, ABD’den IŞİD ile mücadele konusunda “dolaylı” olarak uyarı geldi. Biden, yol haritasında yer alan Türkiye’nin yapacaklarıyla ilgili önemli bir ilerleme sağlanamadığını bildirdi. Yani Türkiye‘nin, yol haritasına uygun hareket etmediği diplomatik bir dille iletildi.

Kaynaklar, Biden’in IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye’den “verilen sözleri” yerine getirmesini istediğini kaydettiler. Görüşmede Kobani’deki durum da ele alındı. IŞİD militanlarının Türkiye’de tedavi edilmesinin de gündeme getirildiği öğrenildi.
 
ÖZÜR KRİZİ.....
 
Görüşmede “özür konusu” doğrudan gündeme gelmedi. Biden, bir konuşmasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İŞİD konusunda siz haklıydınız” dediğini öne sürmüştü. Erdoğan ve hükümetin büyük tepki gösterdiği bu açıklamanın ardından Biden, özür dilemiş, daha sonra da bu konuda özür dilenmediği öne sürülmüştü. Her iki tarafın da bu olayla ilgili yorum yapmadığı öğrenildi.

Ancak, Biden’in, gerek Obama ile gerekse diğer ABD’li yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından gelen açıklamaların, bazen yol kazalarına yol açtığını söylediği bildirildi. Yapılan açıklamaların “görüşmelere uygun” olması gerektiğini işaret eden Biden’in, Obama’nın da bu konu üzeride hassasiyetle durduğunu söylediği kaydedildi. Diplomatik kaynaklar, Biden’in bu konudaki açıklamasını ise “söylem uyarısı” olarak yorumladılar. 

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde