Betam: Sanayide istihdam kaybı devam ediyor

Betam: Sanayide istihdam kaybı devam ediyor

Betam bulgularına göre, sanayide istihdam kayıpları Şubat döneminde de devam etti.

Betam: Sanayide istihdam kaybı devam ediyor
16px
24px
16.05.2016 12:32
ABONE OLgoogle
Kamuda yüksek istihdam artışına karşın, işsizliğin iki hanede tutunmasında, sanayide devam eden istihdam kayıpları da etkili oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) bulgularına göre, sanayide istihdam kayıpları Şubat döneminde de devam etti.

Betam Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ile Araştırma Görevlisi Mine Durmaz tarafından hazırlanan “Tarım Dışı İşsizlik Gerilemeye Devam Etti” başlıklı İşgücü Piyasası Görünümü: Mayıs 2016 notunda, "Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre geçen döneme kıyasla Şubat 2016 döneminde hizmetlerdeki istihdam artışı yavaşladı, sanayideki istihdam kayıpları ise devam etti" denildi.

Betam notuna göre, sanayi istihdamındaki düşüş, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde 24 bin kişi, Kasım 2015'ten bu yana birikimli olarak 90 bin kişiye ulaştı. İstihdam hizmetlerde 55 bin, inşaatta ise 19 bin kişi artarken, tarım istihdamı 6 bin kişi azaldı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizliğin de Şubat döneminde bir önceki döneme kıyasla 0.2 puan azalarak yüzde 11.9 olarak hesaplandığına işaret edilen Betam notunda, "Mart 2016 döneminde tarım dışı işsizliğin gerilemeye devam etmesini bekliyoruz" denildi ve şu saptamalara yer verildi:

"Bu dönemde tarım dışı işsizlikteki gerilemenin arkasında aylık olarak neredeyse hiç artmayan işgücü yatıyor. Sanayide istihdam kayıpları devam etmekte, buna karşın hizmetlerde ve inşaatta istihdam artıyor. Kadın işgücü ve istihdamı erkek işgücü ve istihdamına kıyasla daha hızlı artmaya devam ediyor; ancak, güçlü işgücü artışı nedeniyle kadın işsiz sayısı artarken erkek işsiz sayısı azalmaya devam ediyor."

Betam verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Şubat 2016 döneminde Ocak 2016 dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücü 2 bin artarak 24 milyon 635 bin, tarım dışı istihdam ise 51 bin artarak 21 milyon 703 bin oldu. "Bu dönemde tarım dışı işgücü neredeyse artmadı" denilen Betam notunda, "Böylelikle tarım dışı işsiz sayısı, istihdam artışına paralel olarak düştü.

Tarım dışı işsizliğin son dört dönemde, diğer bir deyişle Kasım 2015 döneminden bu yana 154 bin kişi gerilemiş olması dikkat çekicidir" denildi ve şöyle devam edildi:

"TÜİK Şubat 2014 döneminde işgücü piyasası verilerinde önemli revizyonlara gitti. Bu kapsamda çeşitli işgücü verilerini geriye doğru da düzeltti ve mevsim etkilerinden arındırılmış verileri de açıklamaya devam etti. Ancak düzeltmeler toplumsal cinsiyet ayrımında yapılmadı. Dolayısıyla kadın ve erkek işgücü verileri mevsimsel etkilerden arındırma işleminin sağlıklı yapılmasına olanak tanıyacak kadar uzun değil."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde