Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar yüzde 400 emlak vergisi artışına ne dedi?..

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar yüzde 400 emlak vergisi artışına ne dedi?..

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, emlak vergisinde yaşanan artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar yüzde 400 emlak vergisi artışına ne dedi?..
16px
24px
24.07.2017 17:28
ABONE OLgoogle

2018'in emlak vergilerine baz olacak gayrimenkul değerlerinde yaşanan artışa ilişkin Beşiktaş Belediye Başkanı'ndan açıklama geldi.

Beşiktaş'ta bazı bölgelerdeki emlak vergilerinde yüzde 400'ü aşan artışlar olduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, BloombergHT'nin sorularını yanıtladı.

Beşiktaş Belediyesi’nden Emlak Vergileri’nde yüzde 400 zam

Basında sokak rayici bedellerinin, emlak vergisi bedelleri şeklinde yansıtıldığını kaydeden Hazinedar, Beşiktaş'taki konutlarda emlak vergilerindeki ortalama artışın yüzde 50-60 oranında olduğunu söyledi.

Değerlemelerin geniş bir komisyon tarafından belirlendiğine dikkat çeken Hazinedar, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 "Yasal mevzuatın yanlışlığından kaynaklanıyor. Sanki tek yetkili belediyelermiş gibi bir algı ortaya çıkıyor. Belediyelerin veya komisyonların ne kadar çalışırlarsa çalışsın gayrimenkul değerlemesiyle ilgili hakkaniyetli bir belirleme yapmaları mümkün değil. Türkiye'de sermaye piyasasından yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri var ve biz bu komisyonun belirlediği gayrimenkul değerleme sürecini onlarla birlikte gerçekleştirdik. 

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta

KONUT SATIŞLARINDA GERİLEMEKONUT SATIŞLARINDA GERİLEME

SPK'dan yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri, özellikle Beşiktaş'ta yapılan icra, gayrimenkul satışları ve kamulaştırma mahkeme kararlarını hepsini bir araya getirerek bize altyapı hazırladı. Biz onlar üzerinden de ciddi indirimler yaparak Emlak Takdir Komisyonu'nda bulunan iki üyemizle bu çalışmaya katkı sunduk. Beşiktaş'ta belki bir kaç istisna dışında hiçbir şekilde yüzde 400-500 artışlar söz konusu değil.

Genelde ortalama yüzde 50-60 civarında, ticarilerde yüzde 100-200 arasında artış gerçekleşti. 4 yılda bir gerçekleşmesinin nedeni gayrimenkullerin değerleri 4 yılda, her bir yıllık periyodda devletin belirlediği yeniden değerleme oranları çerçevesinde artış yapılıyor. 4 yıl geçtikten sonra gayrimenkul değerleri, piyasanın genel işleyişi dışında o bölgede farklı artışlar gösterebilir. 4 yılda bir yeniden değerleme oranları dışında gayrimenkulün emlak rayiç bedelini belirleme ihtiyacı doğar. O yüzden yasal düzenleme 4 yılda bir bu yetkiyi Emlak Takdir Komisyonlarına verdi. Keşke sadece yerel yönetimlere verse.."

"AZ SAYIDA KONUTTA HATA YAPILMIŞ OLABİLİR"

Beşiktaş'ta belirledikleri oranın ortalama yüzde 50-60 olduğunu söyleyen Hazinedar, 118 bin konut için de az sayıda hata yapılmış olabileceğini söyledi:

"Yanlış bilgilere mahal vermemek için belediyemize müraacat etsinler. Beşiktaş'ta gayrimenkulü olanlardan rica ediyorum bize müracaat etsinler. Sokak rayiç bedellerini söyleyerek halkı yanlış yönlendirenler var. Emlak vergisi oranları konutlarda binde 2, ticarilerde binde 4'tür. ABD'de bu oran yıllık yüzde 2'dir. Türkiye'nin gayrimenkul değerleri en yüksek ilçesiyiz ama aynı zamanda çok önceden Beşiktaş'a gelip yerleşen yaşlılarımız var. Çevredeki yüksek artıştan onlar da etkileniyorlar. Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bu konuda yaşlılarımızın gayrimenkullerine ayrıcalık yapma şansı yok. Devletimizin tanıdığı tek muafiyet, 150 metrekarenin altında tek konutu olan emekliler zaten emlak vergisinden muaflar. Türkiye'nin en fazla yaşlı nüfusuna sahip bir ilçe olarak çok fazla muafiyete sahip bir ilçeyiz. Hatta bizde artışlar düşük kaldı."

1000 liralık bir gayrimenkulün değerinin, emlak vergisinin rayiç bedeliyle 500-600 lirayı aşmasının istisna olduğuna dikkat çeken Hazinedar, evin değerinin çok yüksek belirlendiğini düşünenlerin ay sonuna kadar dava açmalarının mümkün olduğunu söyledi.

"9 MUHTAR DERNEKTEN İSTİFA ETTİ"

Beşiktaş'ta bazı muhtarların Muhtarlar Derneği'nden istifasına ilişkin ise Hazinedar şunları söyledi:

 "23 muhtarımızın dokuzunun dernekten istifası, iç hesap yaparak haksız tepkileri göğüslemek istemiyorum diyerek ortaya koydukları bir tavır. İşbirliğine her zaman açık olduk. Sokak rayiçlerini söyleyerek kötü niyetli biçimde vatandaşımızı kandırıyorlar. Biz hepsilerine bilgilendirmeleri eksiksiz yaptık. Mahallelerindeki siyasi ortamı, 1,5 yıl sonra yapılacak yerel seçimi düşünerek kendi küçük hesaplarına bu süreci kurban ediyorlar."

Ceren Dilekçi/BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde