Berlin'de Noel pazarına TIR'lı saldırı: 12 ölü, 50 yaralı

Berlin'de Noel pazarına TIR'lı saldırı: 12 ölü, 50 yaralı

Almanya’nın başkenti Berlin’de Noel Pazarı dün akşam saatlerinde kana bulandı. Geçen temmuzda Nice’teki IŞİD saldırısı benzeri olayda, bir TIR kalabalığın arasına daldı, 12 kişi yaşamını yitirirken 50’yi aşkın kişi de yaralandı.

Berlin'de Noel pazarına TIR'lı saldırı: 12 ölü, 50 yaralı
16px
24px
20.12.2016 05:14
ABONE OLgoogle

Noel kutlamaları için geri sayım sürerken halihazırda cihatçı grupların saldırı tehditlerine karşı diken üstünde olan Avrupa’da, bu kez Almanya’nın başkenti Berlin’den felaket haberi geldi.

Başkentin işlek Kurfürstendamm Caddesi yakınındaki çoluk çocuk her yaştan kesimin buluşma noktası olan Noel Pazarı’na dün bir TIR daldı. Sürücünün kalabalığın içine TIR’ı sürmesiyle onlarca kişi aracın altında kaldı. Terör saldırısı ihtimalinin yoğunluk kazandığı olayda en az 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 50 kişinin yaralandığı belirtildi. Olayın ardından sürücü kaçarken kimi ismini açıklamayan yetkili olayın terör saldırısı olduğunu savundu. Polis ise ilk açıklamasında olayın nedeninin araştırıldığını belirtti.

AFP ajansına konuşan bir polis yetkilisi “terör saldırısı olup olmadığını araştırıyoruz, henüz olayın arkasında ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. Bir süre sonra ise şoför olabileceği iddia edilen bir şüphelinin gözaltına alındığı duyuruldu. Bir başka iddiaya göre ise TIR’ın yardımcı şoförü araçta ölü bulundu.

Polonya firmasına ait

Olay geçen temmuzda Fransa’nın Nice kentinde yaşanan kamyonlu terör saldırısını hatırlattı. Tunus doğumlu Muhammed Buhlel, Nice’in kordon boyunda hızla sürdüğü kamyonu Bastille Günü’nü kutlayan kalabalığın içine sokmuş, 86 kişi yaşamını yitirmişti. Polis Buhlel’i vurarak durdurabilmişti. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Saldırı tehdidi vardı

Bir görgü tanığı, CNN’e dehşet anlarını anlatırken TIR’ın yaklaşık 65 km. hızla pazara daldığını söyledi. Yerde onlarca kişinin yattığını, birçoğunun yaralı olduğunu da sözlerine ekledi. Bir diğeri ise TIR’ın Polonya plakalı olduğunu belirtti. TIR’ın sahibi Polonya’ya ait firmadan yetkililerin ise şoförden gün boyu haber alamadıkları iddiası da gündeme düştü. Felaketin hemen ardından bölgeye polis va ambulanslar giderken güvenlik güçleri de operasyonlara başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, olayın ardından ekibiyle toplanırken kurbanlar için başsağlığı diledi.

Almanya, diğer Batı ülkeleri gibi uzun süredir terör saldırılarına karşı alarmda. Özellikle Noel öncesi saldırı uyarıları dikkat çekerken son olarak Alman basınına Ludwigshafen kentinde Noel pazarına IŞİD’in saldırı girişiminde bulunduğu, intihar eylemcisi olarak da 12 yaşındaki Irak kökenli Alman vatandaşı bir çocuğu kullandığı iddia edilmişti. Focus dergisinin haberine göre, “radikal akımların etkisindeki” şüpheli çocuk ilk olarak 26 Kasım’da eylem yapmak üzere harekete geçmiş, sırt çantasında el yapımı çivi bombası ile pazara gitmiş ancak patlayıcı mekanizmasında yaşanan teknik arıza nedeniyle bomba infilak etmemişti. 5 Aralık’ta da bu kez cam kutu içinde yanıcı bir maddeye kent merkezinde bir alana bırakmış, iki olayın polise bildirilmesinin ardından şüpheli çocuğun gözaltına alındığı basına yansımıştı.

FRANSA'DAKİ SALDIRIYI HATIRLATTI

Olay geçtiğimiz temmuz ayında Fransa'nın Nice kentinde yaşanan kamyonlu terör saldırısını hatırlattı.

Tunus doğumlu Muhammed Buhlel, Nice'in kordon boyunda hızla sürdüğü kamyonu Bastille Günü'nü kutlayan kalabalığın içine sokmuş, 86 kişi ölmüştü. Polis Buhlel'i vurarak durdurabilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde