Benzinden sonra motorine de zam geliyor

Benzinden sonra motorine de zam geliyor

Libya'daki halk ayaklanması sonrasında benzin fiyatlarındaki tırmanış pompayı etkilemeye devam edecek.

Benzinden sonra motorine de zam geliyor
16px
24px
24.02.2011 06:47
ABONE OLgoogle

Libya'daki halk ayaklanması sonrasında benzin fiyatlarındaki tırmanış pompayı etkilemeye devam edecek. Motorinde 7, benzinde 5 kuruşluk zam gündemde

Tunus ve Mısır'ın ardından Libya'yı da saran isyan ateşiyle fırlayan ham petrol fiyatları, motorini de 3.5 liranın üzerine çıkaracak. Sektör temsilcileri, uluslararası borsalarda fiyat artışına paralel olarak TÜPRAŞ'ın kısa süre içinde motorine 7 kuruşa varan zam yapacağına kesin gözüyle bakıyor.

MOTORİN FİYATI FIRLIYOR

Uluslararası piyasalarda motorinin yılbaşında 803 dolar olan ton fiyatı, 14 Şubat'ta 889 dolara çıktı. Sadece son bir haftada ise motorinin ton fiyatı 35 dolar birden artarak önceki gün itibariyle 924 dolara çıktı. Tüm bu gelişmelerin ardından TÜPRAŞ'ın, artan maliyetlere daha fazla kayıtsız kalamayacağını aktaran sektör temsilcileri, kısa süre içinde motorine 5 ile 7 kuruş zamma kesin gözüyle bakıyor. Uzmanlar, TÜPRAŞ'ın zaten maliyetleri oldukça yüklenmeye çalıştığının altını çizerek, "Benzine gelen zammın ardından TÜPRAŞ birkaç gün gelişmeleri izleyecek sonra artış tutarını belirleyecek" değerlendirmesi yaptı.

5 KURUŞLUK ZAM CEPTE

Uzmanlar, TÜPRAŞ'ın çok yüksek bulunan 8- 9 kuruşluk benzin zammına ilişkin olarak da "Türkiye'nin alım yaptığı Akdeniz piyasasında yılbaşında 841 dolar olan benzinin tonu, Tunus, Mısır ve Libya'da yaşanan olayların da etkisiyle 950 dolara çıktı. TÜPRAŞ'ın 5 kuruş daha zam yapabilecek opsiyonu vardı bunu cebinde tutup bekletti. Dünya fiyatlarını uygulasaydı 8 yerine 13 kuruş zam yapmış olacaktı" dedi.

Tavan fiyat çözüm görünmüyor

Artan fiyatlara rağmen bayii ve dağıtıcı kâr marjlarında ise değişiklik yaşanmadı. Şu anda benzinde dağıtıcı ve bayii payı toplam 36 kuruş, motorinde 39 kuruş düzeyinde bulunuyor. Yetkililer, Avrupa Birliği'nin (AB) önde gelen 3 ekonomisini oluşturan Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde, bu payın benzinde 33 kuruş, motorinde 35 kuruş olduğunu aktarıyor.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde