Belediyeler yasası sil baştan! Parsel bazında imara sınır

Belediyeler yasası sil baştan! Parsel bazında imara sınır

Belediyeler Yasası sil baştan yenileniyor. Parsel bazında imar değişikliklerine son verilecek. Vergide pay tüketim yeri esasına göre dağıtılacak

Belediyeler yasası sil baştan! Parsel bazında imara sınır
16px
24px
17.12.2015 07:31
ABONE OLgoogle
verilecek. Vergide pay tüketim yeri esasına göre dağıtılacak

Hükümet, belediyelerin tartışmalı uygulamalarına son vermek, hizmetlerin aksamasını önlemek için Belediyeler Yasası'nda kapsamlı değişiklik yapacak bir çalışma başlattı. Yapılacak değişiklikle parsel bazında imar değişikliklerine son verilmesi, imar değişikliklerinin dev panolarda vatandaşın görebileceği şekilde ilan edilmesi, büyükşehir belediyelerine vergilerden aktarılan payların değiştirilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Önümüzdeki aylarda Meclis'e sevk edilmesi planlanan düzenlemede şu değişikliklere yer verilmesi düşünülüyor: 

 HASTANE-OKUL İSTİSNA: Parsel bazında imar değişikliklerine belli istisnalar dışında son verilecek. İstisna tanınacak olan yapılar ise hastane, okul, zorunluluk gerektiriyorsa AVM gibi alışveriş merkezleri olacak. İmar değişikliklerinden doğan rant artışından kamuya pay aktarılması sağlanacak. 

 PANODA İLAN EDİLECEK: Hangi parselde değişiklik varsa bu büyük panolarla yani vatandaşın görebileceği şekilde ilan edilecek. Bu kararların ilan edilmesi vatandaşın imar değişikliklerini görüp zamanında dava açmasını sağlayacak. Mevcut uygulamalarda imar değişikliklerinden vatandaş haberdar olmadığı için dava açma süresini geçiriyor. 

 VERGİ DAĞITIMI DEĞİŞECEK: Büyükşehir belediyelerinde vergilerin dağıtım yöntemi değişecek. Vergi payı, çıkış yeri değil tüketim yeri esasına göre yeniden belirlenecek. Mevcut sistemde bununla ilgili sıkıntı yaşanıyor. Örneğin, Antalya'da faaliyet gösteren otellerin merkezleri İstanbul olduğu için vergilerden aslan payını Antalya değil İstanbul alıyor. 

İLÇE BELEDİYELERİ YETKİLENDİRİLECEK

Çarpık yapılaşmayı önleyecek düzenlemeler de pakette yer olacak. İlçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri arasındaki ilişkide yaşanan sorunlar giderilecek. İlçe belediyelerinin parasal sorunlarını çözecek yenilikler yapılacak. Belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması gündemde. Belediyeler için ayrı bir personel rejimi de planlar arasında.

BAŞKANA 'TRAFİK' YETKİ AKTARIMI

Belediye yasalarında yapılacak değişiklikler üç ana başlık altında toplanıyor. Bunlar mali yapı, idari yapı ve belediye başkanları ile belediye yetkileri olarak sıralanıyor. Belediye başkanlarının yerel hizmetlere yönelik yetkileri artırılacak. Şehir içi trafik düzenlemeleri, elektronik haberleşme gibi konularda başkanlara yetki aktarımı gündemde.
Zübeyde Yalçın/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde