Beklentileri aştı! Son 6 yılın en büyük büyüme rakamı

Beklentileri aştı! Son 6 yılın en büyük büyüme rakamı

Türkiye 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüme gösterdi. Böylelikle Türkiye büyümede 2011 üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Beklentileri aştı! Son 6 yılın en büyük büyüme rakamı
16px
24px
11.12.2017 06:17
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 arttı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 24,2 yükselerek, 827 milyar 230 milyon lira olarak belirlendi.

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı.

Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 artış gösterdi.

Üçüncü çeyrekte hanehalkının tüketimi yüzde 11,7 büyüme gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2,8 büyürken, gayrisafi sabit sermaye yüzde 12,4 genişledi. 

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 17,2, ithalatı ise yüzde 14,5 arttı.

Türkiye'de büyümenin kaynaklarına bakıldığında yüzde 11,1'lik büyümenin 7,01 puanı hane halklarının tüketiminden, 0,35 puanı devletin nihai tüketim harcamalarından, 3,57 puanı gayri safi sabit sermaye oluşumundan 3,53 puanı ise mal ve hizmet ihracatından geldi. İthalat ise büyümeye 3,19 puan eksi katkı yaptı. 

Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan'a göre sanayinin büyümeye yaptığı etki, hizmetler ve inşaatla birleince büyüme, sürpriz rakamlara kadar çekildi. Yazgan, yılın yüzde 6'lık bir büyüme ile tamamlanacağını aktardı. 

Tarım dışındaki tüm alt sektörlerin güçlü büyüme gösterdiğini hatırlatan stratejist Arzu Odabaşı'na göre ise ihracattan gelen önemli bir etki söz konusu. 
 

Orta Vadeli Program'da (OVP) büyümenin 2017 için yüzde 5,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

AB ortalamasının 4 katından fazla büyüme

Avrupa ülkeleri yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 2,5 büyüdü. Böylece Türkiye, Avrupa ortalamasının 4 katından fazla büyüme gösterdi.

Avrupa'da yılın üçüncü çeyreğinde en fazla büyüme kaydeden ülke Romanya oldu. Romanya söz konusu dönemde yüzde 8,8 büyüme başarısı yakaladı.

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 artış gösterdi.

Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan büyüme oranı ile ilgili beklentiler Reuters anketine göre yüzde 10'a kadar ulaşıyordu

Türkiye, ikinci çeyrekte ise yüzde 5.1 oranında büyümüştü.

Türkiye geçen sene üçüncü çeyrekte ise yüzde 1.8 oranında küçülmüştü.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 9.6 büyüdüğü tahmininde bulunmuştu. Zeybekci, yıl sonu için tahminini ise yüzde 6.5 olarak açıklamıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde