Başsavcılıktan savcı Muammer Akkaş’a sert cevap

Başsavcılıktan savcı Muammer Akkaş’a sert cevap

Cumhuriyet Başsavcılığı "2. Dalga Operasyon'da soruşturma yapmam engellendi" diyen Muammer Akkaş hakkında açıklama yaptı.

Başsavcılıktan savcı Muammer Akkaş’a sert cevap
16px
24px
26.12.2013 17:26
ABONE OLgoogle
Muammer Akkaş‘ın Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen açıklamasının ardından Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.
 
İşte Turan Çolakkadı’nın konuşmasından satırbaşları…
 
Cumhuriyet Savcıları önemli olayları kamu oyunu bilgilendiren medyada yer alacak olayları derhal en kısa sürede gerekirse telefon ile başsavcı vekiline bildirir. Bu sayede başsavcı bilgilenir. Böyle olmazsa kaos olur. Bırakalım telefonla bildirmeyi iki yıldır haber vermeden götürülen soruşturmalar var.Elindeki soruşturma bilgilerini medyay aktaranlar, hukuka uygun soruşturma yürütemeyenlerin dosyaları başka savcılara verilir. Bu yıllardır bu şekilde.
 
Geçmişte de buna benzer durumlarda soruşturmaları değiştirdik.Savcı tarafından yanlış aktarılıyor. Bu yeni bir uygulama değil. Bir başsavcı vekili dışında 5 savcı aynı anda inceliyor. Bu 5 savcı yanlış yapacak da tek savcı mı doğru yapacak?Biliyorsunuz yeni bir yönetmelik çıktı. Artık bilgi verilecek. Aslında eskiden de verilmesi gerekiyordu ama şimdi yönetmelik de var.Salı günü kendisi ile konuştuk. Böyle bir dosyadan bahsetti. Vekilinin haberi yoktu. Bir kısmı İzmir’den bir kısmı başka yerlerden. Bizim yetkimiz yok. Cebir ve şiddet yok ise TMK o suçlara bakmaz.Dedim ki, yarın bana bilgi verin. Kapsamlı olsun, eksik olmasın. Anlaştık, yarın detaylı bilgi veririz dediler. Ama sabah geldik ki, olay medyada. Dün akşama kadar bu olay medyadaydı. Bunun üzerine de basın açıklaması yaptık.Gizlice emniyete ve medyaya intikal ettiriliyor. Medyanın gücüyle savcı çalışabilir mi? Bu şekilde medyaya aktarmak suç değil mi?
 
Savcının bu hareketinin ardından gerekeni yaptık. Kendisine uygulamasını söyledim. Şu anda 5 savcı inceliyor.İnanın, 35 seneden fazladır bu meslekteyim. Hiç kimseden emir almam. Türkiye’de en uzun terör mahkemelerinde çalışmış savcıyım. Soruşturmaları sırf adalet adına yürütürüm. Başkaları ne derse desin, ben kimseden emir almam. Hak yerini bulacak. Ne eksik ne fazla.Avrupa’nın en büyük adliyesi. 600 kadar hakim ve savcının çalıştığı bir adliye. Bu nedenlerle buradaki insanların rencide edilmemesi için bu açıklamayı yapıyorum. Geçmişte de hepinize demişimdir. Kimseye özel bilgi vermiyoruz. Vermedik. Açıklama yapılacaksa ben yaparım, yardımcım yapar.Bir savcı yarın bilgi vereceğim deyip, aynı akşam tüm basına bilgileri sızdırır mı? Durum bundan ibarettir.
 
SORU: Bakan Ergin ile görüştükten sonra dosyaya baskı oldu mu?
 
CEVAP: Dediğim gibi ilk Salı günü konuştuk. Onun öncesine kadar elimizde bilgi yoktu. Daha önce de oldu. Bu şekildeki arkadaşlarımızın elindeki dosyaları başkalarına verdik. Benim lojmanım 105 hanelik bir yerde. Yani bakan geldi, bu evde konuştuk. Yahu bu nasıl iş? Görüşsek neden saklayalım? Evimin yeri belli. 24 saat polis bekliyor. Gidin sorun o zaman nasıl ispatlayalım?
 
SORU: Dosyadaki isimler arasında Başbakan Erdoğan’ın oğlunun da olduğu iddia edildi. Daha bir çok isim söylendi, bilginiz var mı?
 
CEVAP: Kim suçluysa, kimin oğlu olursa olsun. Kimseyi kayırmıyoruz, adalet neyi gerektiriyorsa gereğini yapacağız.
 
OLAYIN ÖNCESİ
 
Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından kamu oyunda ’2. Dalga Operasyon’ olarak bilinen ve aralarında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile birçok ünlü ismin yer aldığı iddia edilen soruşturmanın bazı detayları dün sızmıştı.
Özellikle operasyonda gözaltına alınacak isimler twitter’da teker teker yazılmış ancak herhangi bir operasyon yapılmamıştı. Cumhuriyet Başsavcılığı, böyle bir operasyonun olmadığı ifade ederek iddiaları yalanlamıştı.
 
MUAMMER AKKAŞ’TAN BOMBA AÇIKLAMA
 
Dün yaşanan bu gelişmelerin ardından ’2. Dalga Operasyon’u yürüten Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş bugün Türkiye’yi sarsacak bir açıklama yaparak soruşturma yapmasının engellendiğini ifade etti.
 
İŞTE MUAMMER AKKAŞ’IN AÇIKLAMASINI OKUMAK İÇİN  TIKLAYIN
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde