Başkanlık imajı bozdu fatura TOBB/TİM’e çıktı

Başkanlık imajı bozdu fatura TOBB/TİM’e çıktı

Başkanlık dayatması, referandum sürecinde “hayır” kampanyası yürüten kesimlere yönelik baskılar, referandumda oyları etkilemeye yönelik sürdürülen agresif dış politika ve ekonomiye ilişkin güven kaybı Türkiye’nin imajını zedeledi.

Başkanlık imajı bozdu fatura TOBB/TİM’e çıktı
16px
24px
29.03.2017 05:12
ABONE OLgoogle

Başkanlık dayatması, referandum sürecinde “hayır” kampanyası yürüten kesimlere yönelik baskılar, referandumda oyları etkilemeye yönelik sürdürülen agresif dış politika ve ekonomiye ilişkin güven kaybı Türkiye’nin imajını zedeledi.

Türkiye’ye yönelik yurt dışında oluşan olumsuz algıyı değiştirmek için ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin öncülüğünde bir kampanya başlatıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle yurt dışında yürütülecek “Türkiye İmaj Kampanyası” sayesinde 7 ülkede 500 milyon doğrudan erişim hedefleniyor.

KAMPANYA KİME VURACAK?

Çırağan Sarayı’nda yapılan kampanyaya ilişkin tanıtım toplantısına Bakan Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, sivil toplum ve iş dünyasının temsilcileri ile küresel çapta faaliyet gösteren firmaların en üst düzey yöneticileri katıldı.

Toplantıya ilişkin kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, kampanyanın bütçesini TİM ve TOBB eşit olarak karşılayacak. Milyonlarca doların harcanacağı kampanyanın organizasyonunu kimin yaptığı ve bu kampanyada piyangonun kime vuracağı ise meçhul.

 REKLAMLA OLMAZ BU İŞLER

Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere, Türkiye’nin ihracatında yüzde 40’a yakın paya sahip yedi ülkeyi kapsayacak kampanya ile ilk etapta Türkiye’de varlık gösteren yabancı kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri ile hazırlanan videolar, yedi ülkede gösterime girecek.

Bugünden itibaren iki gün boyunca, önce Türkiye televizyonlarında tanıtıcı filmler gösterimde olacak. Söz konusu tanıtım filmlerinin Türkiye’de gösterilmesinin ülke imajına ne tür bir fayda sağlayacağı ise merak konusu olurken, referanduma yönelik bu iç siyaset malzemesine TOBB ve TİM’in alet edildiği eleştirileri şimdiden başladı. Öte yandan kampanyaya ilişkin konuştuğumuz işadamları, reklamla bu işlerin olmayacağını belirttiler. Esas olanın ise, fuarlara daha güçlü katılım, ülkeye getirilecek alım heyetlerini artırmak, yabancı alıcılarla bire bir görüşmeler olduğunu söylediler.

AYRI TELDEN ÇALINIYOR

Toplantıya katılan deneyimli bir gazeteci ise, toplantıya hiçbir ekonomi müdürünün katılmamasına dikkat çekti. TİM’in yurt dışında ayakkabı fuarlarına bile götürdüğü, hükümete yakın gazetelerin müdürlerinin böyle bir kampanya için toplantıda bulunmamasına dikkat çeken katılımcı, “15 Temmuz’u çıkış noktası almışlar. Ama Türkiye şimdi başka bir durumda. Türkiye’nin içine kapandığını dönemde bu kampanya ‘Ankara ile iş dünyası farklı iklimde mi yaşıyor?’ sorusu sorduruyor. Kampanya yüzlerinde kadın olmaması da ayrı bir eksiklik. Bu ilk adım deniyor ama ikinci adım ne olacak belirsiz” diye konuştu.  

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde