Başbakan Yıldırım'dan flaş kabine değişikliği açıklaması..

Başbakan Yıldırım'dan flaş kabine değişikliği açıklaması..

Başbakan Binali Yıldırım, referandum sonrası kabine değişikliğinin gelecek aylarda görüşülebileceğini söyledi

Başbakan Yıldırım'dan flaş kabine değişikliği açıklaması..
16px
24px
25.04.2017 11:38
ABONE OLgoogle

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'daki Çankaya Köşkü'nde Bloomberg International'dan Fırat Kozok, Riad Hamade ve Benjamin Harvey'nin sorularını yanıtladı.

16 Nisan referandumu sonrası kabinede bir revizyon olup olmayacağı ile ilgili Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişare sürecine girerek gelecek aylarda bu konuyu ele alabileceklerini söyledi:

"Benim burada kimin gidip kimin geleceği ile ilgili isim vermem doğru olmaz. Daha öyle bir adım atmadan konuşmak yanlış olur. Zaman zaman Bakanlar Kurulu'nda kan tazelemesi yapmak demokrasinin gereğidir. Bu anlamda tabii ki şartlar oluştuğunda, ihtiyaç hasıl olduğunda bakanlarda da değişikliğe gidilebilir. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızla bir istişare süreci içerisinde gerçekleştirebiliriz. Önümüzdeki aylarda bu konuyu ele alacağımızı düşünüyorum." 

Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliğinin tam olarak 3 Kasım 2019'da tamamlanacağını, bu tarihte yapılacak genel seçim ile cumhurbaşkanlığı seçimi ile yeni hükümet sisteminin devreye gireceğini bildirdi. Yıldırım, partili cumhurbaşkanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu:

"Halk oylamasının resmi sonuçlarının açıklanması ile birlikte yürürlüğe girecek konular var. Bunlardan biri Sayın Cumhurbaşkanımızın Parti ile ilişiğinin tamamen kurulmasıdır. Biz de memnuniyetle kendisini partimize davet edeceğiz. İkincisi Sayın Cumhurbaşkanımızın Parti üyeliği ile birlikte genel başkan olması yönünde bir engel kalmıyor. Bu gayet tabii kendi arzusudur."

Yıldırım, sonuçların Resmi Gazete'de ay sonunda yayımlanmasının beklendiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunun hemen ardından Parti üyesi olabileceğini söyledi.

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Belirsizlik getirdiği gerekçesiyle prensip olarak erken seçimleri sevmediklerini açıklayan Yıldırım, "Şu anda bizi erken seçime götürecek hiçbir şey yok" dedi.

"İlk adım Cumhurbaşkanımızı yeniden Parti üyesi yapmak" diyen Başbakan, "Olağanüstü kongremiz olmayacak. Bunu da daha önce söylememiştim" ifadelerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından yapılan olağanüstü kongre sonrası göreve gelen Başbakan Yıldırım'ın davetiyle Erdoğan'ın Ak Parti Genel Başkanı olması, 16 Nisan sonrası takvimindeki belirsizlikleri de ortadan kaldıracak.

Daha önce de Cumhurbaşkanı'nın AK Parti'ye yakın zamanda katılabileceğini açıklayan Yıldırım, Parti'nin 2019'dan önce yeni liderini seçmek için kongre düzenlemeyeceğini de ifade etmişti.

"YÜKSEK FAİZ YATIRIMCININ İŞTAHINI AZALTIYOR"

Referandum sonrası Erdoğan yönetimindeki ekonomi politiğinin gelecekte nasıl yön bulacağı yatırımcılar arasında merak konusu olurken, geçmiş dönemde ekonomi ekibinde yapılan değişiklerle birlikte yeni ekonomi yönetimi politikası yatırımları artıracak düşük faizler, üretim ve istihdama ağırlık veriyor.

Konuyla ilgili olarak mali disiplini elden bırakmayacaklarını ve yapısal reformlara kararlılıkla devam edeceklerini bildiren Yıldırım, teşviklerin devam edeceğini söyledi. Altyapı yatırımlarının hızlandırılacağını kaydeden Başbakan, gelecek 10 yıl içerisinde demiryollarına asgari 100 milyar lira civarında yatırım yapılacağını açıkladı.

Merkez Bankasının kararlarında bağımsız olduğunu belirten Yıldırım, yüksek faiz ve enflasyon ortamının yatırımcının iştahını azalttığını kaydetti:

"Merkez Bankası mutlaka kendi yetkisi içerisinde her türlü kararı alır. Buradaki, yanlış anlaşılma şudur: Yüksek faiz, yüksek enflasyon anlamına gelir. Dolayısıyla yüksek faizle yatırım yapamazsınız. Yatırımcı yüksek faizle kredi alırsa, politika faizi ile reel faiz arası makas açılırsa, kredi maliyetleri çok yüksek olursa yatırımcının iştahı azalır."

AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER

Avrupa Birliği ile ilişkilere de değinen Başbakan, AB'nin Türkiye'ye verdiği sözlerin arkasında durup durmayacaklarını beklediklerini söyledi.

Başbakan, vize serbestisi, Gümrük Birliği'nin yenilenmesi, AB'ye girilip girilmemesi ve göçmenler konusunda çok sesliliğin sona erdirilip erdirilmeyeceğini takip ettiklerini açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde