Başbakan Yıldırım açıkladı: Devlet süresiz kefil oldu

Başbakan Yıldırım açıkladı: Devlet süresiz kefil oldu

Devletin bankaların işletmelerin alacaklarına kefil olduğu Kredi Garanti Fonu süresiz olarak uzatıldı.

Başbakan Yıldırım açıkladı: Devlet süresiz kefil oldu
16px
24px
01.11.2017 12:24
ABONE OLgoogle

Başbakan Binali Yıldırım, "8. Aman Union Yıllık Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "KGF bundan sonra sürekli olarak piyasaya kaynak temin etmeye devam edecek." dedi. Yıldırım, böylece ekonomideki canlanmanın da süreklilik kazanacağını ifade etti.

Kredi Garanti Fonu ile ilgili olarak Yıldırım, "Mütemadi yapıyoruz. Bundan böyle Kredi Garanti Fonu sürekli olarak dönen kredilerde kullanmak suretiyle piyasaya, işletmelerimize, üretim yapan firmalarımıza kaynak temin etmeye devam edecek." dedi. Yıldırım, KGF sonrası takibe düşen alacakların azaldığına dikkat çekti.

"Dünyadaki 10 mega projenin 6'sını Türkiye yaptı"

Başbakan Yıldırım, "Son 10 yılda küresel krize rağmen, dünyada mega projelere baktığımız zaman, 10 büyük proje var. Şunu sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyarım; bu 10 projeden 6'sını Türkiye yaptı." şeklinde konuştu.

ÇETİNKAYA NORMALLEŞME BEKLİYORDU

Başbakan Yıldırım'ın bu konuşmayı yaptığı sırada, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu sunumunda kredi genişlemesinin normalleşmesini beklediklerini söylemişti.

Çetinkaya, "Yoğun kredi kullanımı özellikle yılın ilk yarısında gerçekleşti. 2018'de kredi büyümesinin normale yakınsamasını esas alıyoruz. Kredi genişlemesinin enflasyona baskısı nispeten azalacak" ifadelerini kullanmıştı. 

TCMB Başkanı, "Gelecek yıl için değerlendirmelerimizi yaparken çıktı açığı açısından büyümenin potansiyeline yakınsadığı, ilave teşviklerin ortadan kalktığı ve kredi büyümesinin normal seviyesine dönmeye başladığı bir çerçeveyi esas alıyoruz" dedi. 

TAHMİNLERE DE YANSIMIŞTI

TEB Yatırım, KGF için mütemadiyet açıklamasını bankalar için pozitif olarak değerlendirdi.

KGF'nin 250 milyar liralık limitine yaklaşması, finansal kurumların 2018'de daha düşük büyüme projeksiyonu yapmalarına neden olmuştu.

Fitch, 4. çeyrekte KGF kapsamındaki fonların büyük kısmının sağlanması ve mali tedbirlerin büyük çoğunun yıl sonundan önce bitecek olmasıyla büyümenin yavaşlamasının beklendiği ifade etmiş ve 2018 ile  2019'da yüzde 4,1 büyüme beklediğini açıklamıştı.

UBS de bankalar için son raporunda, KGF ve kredi artış hızının yavaşladığına dikkat çekmişti.

Garanti Bankası'nın ana ortağı İspanyol bankacılık devi BBVA da üçüncü çeyrekte KGF etkisiyle yüzde 8,2 olması beklenen büyümenin 2018 yılında yüzde 4,5'e yavaşlaması öngörüyordu.

"DÖNEM PANSUMANI DEĞİL"

Ağustos ayında, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "KGF, Türkiye ekonomisi için bir dönem pansumanı olarak devreye sokulmuş bir yapı değildir. KGF, ekonominin finansmanı için yeni bir yoldur ve bu yol derinleştirilerek devam edecektir." demişti.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde