Başbakan Davutoğlu, Merkez Bankası konusunda neden sessiz?

Başbakan Davutoğlu, Merkez Bankası konusunda neden sessiz?

Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı’na “takmış” durumda. Böyle bir durumda sesi en çok çıkması gereken Başbakan Davutoğlu ise sessizliğini koruyor.

Başbakan Davutoğlu, Merkez Bankası konusunda neden sessiz?
16px
24px
01.03.2015 11:13
ABONE OLgoogle
Ekonomide herşeyin pamuk ipliğine bağlı olduğu kritik bir süreç yaşanıyor, sadece bizde değil, dünyanın en gelişmiş ekonomileri de aynı durumda. 2008’den bu yana devam eden ekonomik krizin yaralarını sarmaya çalışanlar, en küçük hareketlerden bile etkileniyor. Faiz artırımları, Fed’in kararları, ECB’nin tavrı piyasalara yön verirken en küçük siyasi bir gerginlik, küçük bir dedikodu bile piyasaları alt üst ediyor. Bu nedenle sorumlu koltuklarda oturan herkes söyleyecekleri tek bile kelimeyi bile özenle seçiyor, yanlış anlaşılmalara yer vermemek için ekstra dikkat ediyor.
Peki Türkiye’de durum ne?

Tam tersi, zira Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı’na “takmış” durumda. Ülkenin tüm politikaları “paralelcilerle” savaş üzerine kurulu, buna bir de Merkez Bankası Başkanı eklendi. Cumhurbaşkanı neredeyse her gün yaptığı konuşmalarında Merkez Bankası Erdem Başçı’ya değinmeden geçmiyor. Geçen hafta ise deyim yerindeyse “zirve” yaptı.

Valilerle buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatanı satmak yüksek faizle, enflasyon, kötü yönetimle olur. Enflasyonu düşürerek lobilere aktarılan kaynağı yatırıma dönüştürmek vatana hizmettir” dedi.

Kısaca Erdoğan, Başçı’nın vatan hainliği yaptığı imasında bulundu. Aslında bu Erdoğan’ın ilk vatan hainliği suçlaması değil. Daha önce de eski TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’a aynı sözleri söylemişti. Yılmaz da “Kimse benim vatan sevgimi ölçemez” yanıtını canlı yayında bir TV kanalında vermişti.

Cumhurbaşkanı ne zaman mikrofonların önüne geçip Merkez Bankası’nı eleştirse ya döviz fırlıyor ya faizler artıyor ya da borsa düşüyor, genellikle de üçü bir arada oluyor.

Sağımız solumuz yangın yeriyken, yabancı sermayeye en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyken üstüne üstlük bir genel seçime hazırlanırken bu tür açıklamalar sadece ülke halkını değil, Türkiye’ye yatırım yapan herkesi tedirgin ediyor.

Böyle bir durumda sesi en çok çıkması gereken Başbakan Davutoğlu ise sessizliğini koruyor. Bugüne kadar ağzını açıp tek kelime etmediği gibi gelişmeleri köşesinden izliyor. Geçenlerde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu’nun gizli işsiz olduğunu söylemişti. İsteyen bu saptamayı kabul eder, isteyen etmez… Ancak son gelişmelere bakarsak gerçekten hükümet üyelerinin birçoğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından “gizli işsiz” unvanını kabul etmiş görünüyor. 

Esin Gedik/Yurt Gazetes
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde