Barış dolandırıcıları avda

Barış dolandırıcıları avda

Akıl almaz dolandırıcılık yöntemlerine Varlık Barışı da eklendi.

Barış dolandırıcıları avda
16px
24px
15.10.2013 09:02
ABONE OLgoogle

Akıl almaz dolandırıcılık yöntemlerine Varlık Barışı da eklendi. Yurtdışında milyarlarca doları olduğunu iddia eden uyanıklar, "Parayı getirmek istiyorum. Vergisini verin size 2-3 katını ödeyeceğim" diyor

  Varlık Barışı'nda meçhul zenginlerin isminin açıklanmaması dolandırıcıları harekete geçirdi. Yurtdışında milyarlarca doları olduğunu iddia eden dolandırıcılar bürokratların peşine düştü. Başkenti mesken tutan Suriye, Mısır ve Körfez ülkelerinden çok sayıda ismin bakan danışmanları ve üst düzey bürokratlardan kendilerine yardımcı olmasını istedikleri ortaya çıktı.

İKİ MEÇHUL ZENGİN

 Yurtdışında bulunan sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan varlık barışında süre 31 Ekim'de doluyor. Bugüne kadar 50 milyar liralık beyanın yaklaşık 48 milyarını iki isim tarafından yapılması ve isimlerinin gizlenmesi dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Yetkililerden edinilen bilgilere göre yaklaşık 18 milyar lira bir kişi geriye kalan 30 milyar da bir başka isim ya da işadamı grubu tarafından beyan edildi. Beyanda bulunan meçhul zenginler, birikimlerini getirmeleri durumunda en zenginleri arasında ilk iki sırada yer alacak.

 ARACI KOYUYORLAR

İşadamlarını bakanlara ulaşmak için aracı koyan dolandırıcılar, Ziraat, Halk ve Vakıfbank yetkililerine siyasi kanaldan ulaşmayı amaçlıyor. Yurtdışındaki parasını getirmek için kamu bankalarının devreye girmesini talep ediyor. Maliye'ye bu şekilde 20'nin üzerinde isim gelirken dolandırıcıların yeni adresi ise Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Merkez Bankası gibi kuruluşlar oldu. Barışı kullanan dolandırıcıların en sık kullandığı yöntemlerdin başında "Yurtdışında milyon dolarlarım var. Vergisini verin size bu paranın 2-3 katını ödeyeyim" şeklinde.

SİSTEMİ ŞEYTANİ PLANLA İŞLETİYORLAR

Dolandırıcılar Maliye'den beyanda bulunduktan sonra belge alıyor. "Yurtdışından parayı getirmek için 10 milyon liraya ihtiyacım var" diyerek işadamlarından para istiyor. İkna ettikleri işadamlarından aldıkları parayla kayıplara karışıyor. İkinci yöntemde ise bürokratlardan ve banka genel müdürlerinden randevu istiyorlar. Genel müdürlere "hükümetten yetkililerle görüştük, parayı getireceğiz" deyip piyasadan para topluyorlar.

'VERGİSİNİ ÖDE' YALANI BÜYÜYOR

Kendilerini "meçhul zengin" olarak gösteren bu kişiler, "Barıştan faydalanmak için başvurdum. Yurtdışında 30 milyar dolarım var. Yüzde 2 vergisini ödemek için acil nakit gerekiyor. Bu parayı verene üç katını vereceğim" diyor.

Hazal Ateş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde