Bankalardan en cazip KOBİ kredileri

Bankalardan en cazip KOBİ kredileri

İşte bankaların yeni KOBİ kredisi faiz oranları ve sektörlere özel cazip imkanlı kredi paketleri…

Bankalardan en cazip KOBİ kredileri
16px
24px
15.07.2011 16:08
ABONE OLgoogle

Esin Çetinel'in haberi/Para Dergisi

Uzun süredir faiz artırmamak için direnen bankalar sonunda düğmeye bastı. Seçim sonrası KOBİ kredi faizlerinde yüzde 3’lere varan artışlar yaşandı. Aylık faizler yüzde 1,2’lerden, yüzde 1,7’lere kadar çıktı. İşte bankaların yeni KOBİ kredisi faiz oranları ve sektörlere özel cazip imkanlı kredi paketleri…

Hükümetin ekonomiyi soğutma çabası yüzünden paranın maliyetini artırma operasyonu sonunda bankaların kredi faizlerini yukarı çekmeye başladı. Bireysel kredilerin dışında Küçük ve Orta Boy İşletmeler’in (KOBİ) de faiz oranlarında son haftalarda yüzde 3’lere varan artışlar yaşandı. Bankaların resmi olarak açıkladığı taksitli ticari kredilerin aylık faizleri yüzde 1,2’ler civarından son haftalarda yüzde 1,6’ları da aştı. Liste fiyatları yüzde 1,6’ları geçmesine rağmen yoğun rekabet ortamında müşterilere özel faizler halen yüzde 1,3’ler civarında bulunuyor.

Ancak artık faiz oranlarında düşüş ihtimalinin zayıf olduğu görüşünde birleşen bankacılık çevreleri, bundan sonra faizlerin bu seviyelerde veya yüzde 1,7-1,8’ler gibi bir kademe üzerine çıkabileceği tahmininde bulunuyor. Tabii Merkez Bankası veya hükümet yeni önlemler almazsa…

FAİZDE SONA YAKLAŞTIK

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, faiz artışında artık sona yaklaşıldığı tahmininde bulunarak “Bankacılık sektörünün kaynak maliyetleri Merkez Bankası’nın almış olduğu kararlar sonrası arttı. Bu da dolayısıyla başta tüketici kredisi olmak üzere KOBİ kredilerini de yukarı çekti. Önümüzdeki dönem yeni maliyetleri artırıcı kararlar alınmazsa faiz yükselişi açısından yolun büyük bir kısmını aldık diye düşünüyorum” diyor

Faizler 1 puan arttı

Yılbaşında müşteriye özel faiz oranlarının yüzde 0,85’lerde seyrettiğini hatırlatan sektör yetkilileri, özelikle seçimden sonra artan faiz artışı sonrasında 0,5-1 puan arasında artış yaşandığını ortalama faiz yükselişinin bir puanlara yaklaştığını hatırlattı.

Bankaların aylık mevduata yüzde 10’lar civarında faiz verdiğini buna birde 1,5 puanlık munzam eklendiğinde maliyetin yüzde 11,5’lara çıktığını hatırlatan TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, ise “Yani bankaların aylık faizi 1.2’nin altında KOBİ kredisi vermemesi gerekiyor. Bu da yıllıkta yüzde 13,-14’lere geliyor. Ancak tabii ki bankacılık sektörü müşterilerin ve kredinin özelliğine göre KOBİ kredilerinde farklı faizler uyguluyoruz” bilgisi veriyor. Boz’a göre Merkez Bankası’nın son açıklamaları doğrultusunda faizde artış beklentileri iyice azaldı. Bu nedenle mevduat faizleri bu seviyelerinde kalırsa KOBİ kredilerinde yeni bir artış yaşanmaz…

GÖSTERGE EYLÜL AYI OLACAK

Artan faiz oranlarının talep üzerinde ne etki yaratacağı ise eylül ekim ayında kendini gösterecek. Artık yaz rehavetine giren iş dünyasının bugünlerde kredi talep etmediğini sezonluk olarak talebin düşük olduğu dönemde bulunduğumuzu hatırlatan bankacılar, “Asıl etkiyi eylül ayında göreceğiz” değerlendirmesinde bulunuyor.
Ancak bankalar hummalı biçimde KOBİ’lere özel cazip faiz oranlı ve o sektöre özel ürünlerin içinde yer aldığı paketler çıkartmaya devam ediyor. İşte bankaların küçük işletmelerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan KOBİ kredi paketleri ve şartları…

HALK’TAN HAZİNE DESTEKLİ KREDİ

KOBİ kredilerinde sektör lideri olan Halkbank’ta hedefin pazar payını artırmak olduğunu söyleyen Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer, bankanın KOBİ kredilerini kısaca şöyle özetliyor:
KOBİ’lerimize, banka kaynaklı proje kredilerimizi 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli, faiz oranı TRLIBOR/EURIBOR/LIBOR’a endeksli kullandırıyoruz. Bunun yanında Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı gibi uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Yurtdışı kaynaklarından, 1 yıl ödemesiz dönemli 4 yıl vadeli işletme kredileri ile 2 yıl ödemesiz dönemli 7 yıl vadeli yatırım kredileri kullandırıyoruz.”

Yunus Esmer, KOBİ’lere ilişkin kredi paketlerini ise şöyle özetliyor:
 
KOBİ’lerin teminat sorunlarının çözümü için Kredi Garanti Fonu (KGF) ile işbirliği yapan Halkbank, nakit sıkıntısı içindeki KOBİ’lere KGF kefaletiyle Hazine kaynaklı krediler sağlıyor. Bankamızın ayırt edici bir özelliği olan ESKKK aracılığı ile kullandırılan kredilerde ESKKK kefaleti teminat olarak kabul ediliyor. Bu kredilerde ayrıca kredi faizinin yüzde 50’si Hazine tarafından sübvanse ediliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile ihracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı güvenceye almak amacıyla üyelere forward imkânı sağladık. Bankamız söz konusu teminat için firmalara  vadeli işlem kredisi kullanma fırsatı da sunuyor.
Yine bu yılın başında hizmete sunduğumuz Makine İmalat Sanayi Destek Paketi, tutarın azamı 10 yıl vadeli ve yüzde 75’ini karşılayan Makine Alım Kredisi veriliyoruz. Üreticilere yönelik Ham Madde ve Ara Mal Alım Kredisi, Ar-Ge, İnovasyon, Patent Destek Kredisi ile müşterilere yönelik Makine Alım Kredisi’nde ise vade ödemesiz dönemle birlikte 4 yıla kadar uzuyor.
Ayrıca Çorap Sanayicileri Derneği ile imzaladığımız kredi protokolüyle dernek üyelerine düşük faiz, uzun vade ve esnek ödeme seçenekleriyle kredi kullandırıyoruz. Bunun dışında turizm sektörüne yönelik dört farklı kredi paketimiz var.
Türkiye’deki kadın girişimcileri destekleyen ilk banka olarak 1994 yılından bu yana “Genç Girişimci Kredisi” ve “Kadın Girişimci Kredisi” veriyoruz. KGF ile işbirliği kapsamında “Kadın Girişimci Kredisi”nde yüzde 80’e varan kefalet sağlıyoruz. Üst limiti 25 bin TL ve 36 ay vade uygulanabiliyor.”

KREDİ TALEBİ ÇOK CANLI

2011 yılında KOBİ’lerin kredi talebinin son derece canlı olduğunu söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Bunu, artan finansman taleplerinde de görüyoruz. Sadece işletme sermayesine yönelik ürünlerimiz için değil, uzun vadeli kredilerimize de fazla talep gösteriyorlar. İhracat ve iç piyasaya yönelik üretim yapan belli sektörlerdeki müşterilerimizin de makina/ekipman yenileme amaçlı yatırım kredilerimize başvurduklarını gözlemliyoruz” diyor.
Garanti Bankası KOBİ’ler için turizm, tarım, lojistik, ihracat, mobilya, otomotiv yan sanayi, taksi, proje kredileri, gıda toptancıları, imalat, kadın girişimci ve hizmet gibi alanlarda faaliyet gösteren  özel 17 ayrı destek paketi sunuyor.
Karadere bu paketlerden bazıları içinse şu bilgiyi veriyor:
Turizm Destek Paketi’mizden, konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, tedarikçi firmalar, cafe, bar ve restaurantlar, turistlere hizmet veren işletmeler yararlanabiliyor. 60 aya varan vadelerle verilen kredilerin geri ödemesi nakit akışının olduğu 6 aylık dönemlere yayabiliyor. Ayrıca istenen döviz cinsinden işlem yapabilme imkanı sağlayan POS’lar ve hızlı ve güvenilir yurtdışı para tranferi de pakette yer alıyor.
İmalat sektörüne, İmalat Sanayi Paketi’mizle destek veriyoruz. İşletmeler, 6 ay ödemesiz makine/ekipman kredileri alabiliyor, çeklerini yazdırtmaksızın ve her seferinde talimat istemeksizin ödemeye hazır hesaptan yararlanabiliyor.
Paket kapsamında hammadde finansmanı için tahsilatlarıyla uyumlu nakit kredilerden yararlanan KOBİ’ler, dış ticaret danışmanlığı alabiliyor, ihaleye geç kalmadan ve mallarını gümrükte bekletmeden teminat mektuplarından yararlanabiliyor. Ayrıca yurtdışı fuarlara katılım ve sertifika kredilerini kullanabiliyor.
KOBİ’lerin, enerji verimliliğini gerçekleştirmek amacıyla yapacağı yatırımlara finansman sağlamak için sunduğumuz Çevreci KOBİ Paketi’nin yanı sıra, firmalarla işbirliği protokolleri yaparak, işletmelerin enerji verimliliğini amaçlayan harcamalarında kolaylık sağlıyoruz.
Kadınlara özel faiz oranlarıyla ihtiyaç ve yatırım kredisi sağlayan Kadın Girişimci Destek Kredisi sunuyoruz. Bugüne kadar, 425 milyon TL tutarında yaklaşık 14.500 adet kredi ile finansman sağladık. KOBİ'lere özel POS'tan Kredi sayesinde ise işletmeler 9.000 TL’ye kadar, Garanti POS üzerinden ek teminat istenmeden kredi başvurusu yapabilir.
Esnafımıza ise Esnaf Destek Paketi ve Dükkan Sizin kredileri ile 36 aya varan vadelerle 50.000 TL’ye kadar uygun faizli kredi imkanı sağlanıyor.
Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 200 milyon dolarlık “Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi”nin (TURSEFF) 60 milyonluk dilimini almıştık. Bu kaynakla, KOBİ’lerin, enerji verimliliğini artıracak projelerine 120 aya varan vadelerle finansman desteği sağlıyoruz. Ayrıca ücretsiz teknik danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
 “Garanti Ödeme” ile vadeli alım satım yapan KOBİ’lerin, karşılıksız çek ve alacaklarını tahsil edememe gibi risklerini üstlenerek çözüm üretiyoruz.

AKBANK’TAN RAMAZAN’A ÖZEL PAKET
KOBİ’lerin sadece finans konusunda desteğe değil pazarlama ve yeni stratejiler geliştirme noktasında da desteğe ihtiyacı olduğunu tespit eden Akbank hizmet farklılaşmasına gidiyor. Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, bankanın hizmetlerini şöyle özetliyor:
 
“Akbank KOBİ Bankacılığı olarak KOBİ’lerin nakit yönetimlerinden kredilerine, yatırımlarından yurtdışı işlemlerine ve sektörel gereksinimlerine kadar pek çok ihtiyacını, müşteri odaklı bir yaklaşım içinde, mevcut ve yeni ürünlerle karşılamaktayız. Diğer taraftan KOBİ´lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere çeşitli kurumlarla işbirlikleri sağlayarak ve düşük maliyetli kaynaklardan fonlar temin ederek uygun maliyetli ve uzun vadeli yeni kaynaklar da geliştiriyoruz.“
Farklı sektör, bölge ve segmente uygun 20’ye yakın KOBİ paketi hazırladıklarını da hatırlatan Kaan Gür bu paketler hakkında şu bilgiyi verdi:
“Şu ana kadar Turizme Destek Paketi, Toptancı Destek Paketi, İmalat Destek Paketi, Lojistik Sektör Paketi, Toptancı Paketi,  Otomobil Bayi Paketi, Akaryakıt Bayi Paketi, Mobilya Bayi Paketi, İnşaat Taahhüt Sektörü Paketi, Özel Sağlık Sektörü Paketi, Gümrük Müşavirleri Paketi, Bilgisayar ve Cep Telefonu Bayi Paketi, Eczane Paketi, Beyaz Eşya Bayi Paketi, Kırtasiye Paketi gibi bir dizi paket hazırladık. Paketlerin içerisindeki işletmelerin nakit akışlarına uygun oluşturduğumuz kredi çeşitleriyle KOBİ’lere destek oluyoruz. Ayıca paketlerde gayri nakit krediler, çek karnesi, POS, maaş ödemeleri, vergi-SSK ödemeleri, fatura ödemeleri, otomatik ödeme/tahsilat sistemleri, şirket kredi kartı, hazine bonosu, yatırım fonları, dış ticaret işlemleri gibi birçok ürün ve hizmet de yer alıyor.
Örneğin, son olarak, özellikle gıda ürünlerinin toptan ticaretini yapan firmaların finansman gereksinimlerinin Ramazan öncesi artacağını dikkate alarak, “Toptancı Destek Paketi”mizi yeniledik. Bu pakette ayrıca nakit yönetimi ve sigorta gibi pek çok ihtiyacını, avantajlı koşullarda karşılıyoruz. Pakette, toptancıların nakit ihtiyaçları için özel faiz oranı ve 3 ay ödemesiz dönem opsiyonuyla, 36 aya kadar vadeli taksitli ticari kredi olarak oluşturduğumuz Toptancı Destek Kredisi yer alıyor. Ayrıca, paket Axess Business, POS Hizmetleri, Çek Karnesi, Ticari Artı Para Kredisi, Teminat Mektubu, İşyeri Paket Sigortası gibi sık olarak kullanılan diğer ürün ve hizmetleri de içeriyor. Toptancı Destek Paketi’nde olduğu gibi, farklı segment, sektör ve bölgelerdeki KOBİ’lere müşteri profilleri özelinde ve proaktif olarak tasarladığımız paketler geliştirmeyi sürdüreceğiz. “

DENİZ’İN HEDEFİ KÜÇÜKLER

2011 yılında özellikle mikro ve küçük boy işletmelere daha ağırlık vermeyi hedefleyen Denizbank, bu arada halen yüzde 25-30 aralığında olan KOBİ kredilerinin payını yüzde 35-40’lara çıkartmayı hedefliyor. DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun “Ancak KOBİ’lerin kredi talepleri sürmesine rağmen cari açık sorunu nedeni ile devletin uyguladığı para politikaları sonucunda söz konusu seviyeye bu yıl ulaşmamız zor olacaktır” diyor.
Teminata değil işe kredi verdiklerini vurgulayan Sun, kredi verme koşullarını şöyle özetliyor: “Firmaların gösterdiği teminattan çok bizim için firmanın yaptığı iş, kredi ile hedefledikleri, piyasa itibarı ve geçmiş dönemdeki performansıdır. Bu nedenle teminat koşulları müşterinin kredi skoruna göre farklılık göstermektedir. Hali hazırda 10 farklı sektör için sektörel kredi paketimiz var. Örneğin turizm sektörü kredilerini, yalnızca nakit akışlarının fazla olduğu yaz dönemlerinde geri ödüyorlar. Kırtasiyeler ise müşterilerimiz okul döneminde geri ödeme yapıyorlar.”

ENERJİ, SAĞLIK, EĞİTİME ODAKLANACAK
KOBİ’lerin önümüzdeki dönem çalışma sermayesinin yanı sıra orta ve uzun vadeli yatırım kredisi ihtiyaçlarının artacağını öngören Şekerbank bu konuya odaklandı. Bankanın 2011 yılında özellikle enerji üretim ve tasarrufuna dayalı kredi talepleri ile sağlık ve eğitim başta olmak üzere hizmet sektörüne yöneleceğini söyleyen Şekerbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş, “2011 yılında KOBİ’ler için uzun vadeli, ödemesiz dönem içeren, cazip faizli paketlerimizin devreye girmesini planlıyoruz” diyor.
Nisan 2011 itibariyle bankacılık sektöründe KOBİ’lere kullandırılan nakit kredilerin payı yüzde 23,73 iken Şekerbank’ta bu payın yüzde 46,71’e ulaştığına vurgu yapan Karakaş 2011 yıl sonu hedeflerinin ise bu rakamı yüzde 50’ye çıkartmak olduğunu söylüyor. Karakaş, “Hedefimiz bugün 84 bin civarı olan KOBİ müşteri sayımızı da kısa vadede 100 bine, orta vadede ise 200 bine çıkarmaktır” diyor.
Karakaş, KOBİ’lerin Şekerbank’tan kredi kullanabilmesinin şartlarını ise kısaca şöyle özetliyor:
Üretim ve istihdama yönelik; iş geliştirme, yatırım, makine parkının yenilenmesi kapsamındaki talepler öncelikli tercihimiz olup, diğer yandan kredi kullanacak KOBİ’lerin en az bir yıldır faaliyetlerini devam ettirmeleri önemli bir kriter.”
Şekerbank, inşaat, gıda-tarım, turizm, eğitim, sağlık ve enerji sektörleri başta olmak üzere öncelikli olarak KOBİ segmentine, özellikle küçük işletmelerin finansmanına odaklanmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra banka KOBİ İşletme Kredisi, KOBİ Demirbaş Kredisi ve KOBİ Teknolojik Destek Kredisi gibi kredileri kısa, orta ve uzun vadeli olarak sunuyor. Ayrıca bankanın farklı nakit akışları olan Turizm ve Tarım sektörlerine özel esnek ödemeli krediler, Ticari Taşıt ve Ticari Gayrimenkul Kredileri de var. Şekerbank KOBİ kredilerini 60 aya varan vade, esnek ödeme ve ödemesiz dönem seçenekleriyle sunuyor. Banka ihracat yapan KOBİ’lere ücretsiz dış ticaret danışmanlık ve belge hazırlama hizmeti de sunuyor.

FİNANSBANK’TAN DIŞ KREDİ

Finansbank ulusal ve uluslararası işbirliklerini hayata geçirip, KOBİ’lere özel kampanyalar düzenliyor.  Mart 2010’da Avrupa Yatırım Fonu garantörlük anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Finansbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, sözkonusu bu kredilere ilişkin bu bilgiyi veriyor:
“AYF’nin garantör olduğu bu kredi paketleri ile KOBİ’lerden kişisel kefaletleri dışında hiçbir maddi ek teminat alınmıyor. AYF kredilerinde iki paket var. “Makine ve Teknoloji Paketi” 250’den az çalışana sahip KOBİ’lerin 250.000 TL’ye kadar olan yatırımlarını 10 yıla varan vadelerle finanse ediliyor. İkinci paket olan Girişimci Paketi” ise 10 kişiden az çalışanı bulunan ve yıllık cirosu 2 milyon eurodan az olan işletmelerin 52.000TL’ye kadar olan tüm yatırımlarını 5 yıla kadar vadelendirerek kredilendiriyor.
Avrupa Yatırım Bankası aracılığıyla da KOBİ’lere uzun vadeli ve düşük faizli yatırım kredileri öneriyoruz. KOBİ’lerin, en az 3 en fazla 7 yıl vadeli ve 1 milyon Avro’yu aşmayan yatırımları, kredi kapsamına girmekte.”
Banka KOBİ’ler için çeşitli kredi paketleri de hazırlamış. “DinamikKredi” ile KOBİ’lere, POS cirosu, çek veya nakit birikimleri karşılığında kredi kullandıran banka sayesinde KOBİ’ler, limitlerini kendileri belirleyip kredilerini şubeye gitmeden ATM ve İnternet Şubesi’nden kullanabiliyor. Bir diğer paket olan “KOBİ Şipşak Kredi Paketi” ile KOBİ’lere en geç bir iş günü içinde başvuru sonucu iletiliyor.  KOBİ’ler paket kapsamında 50 bin TL'ye kadar aldıkları kredinin yanında aldıkları her bir ürün için ek faiz indiriminden yararlanabiliyor.
 “Konut İpoteği Karşılığı Taksitli Ticari Kredi” bir diğer ürün. 120 ay vadeli kredi kapsamında KOBİ’ler 200 bin TL’ye kadar kredi kullanabiliyor.
KOBİ'lere ParaPuan da kazandırdıklarını söyleyen Aydın, “Finansbank, KOBİ’lere nakit akışlarını yönetmekte yardımcı olan ürünleriyle (Vergi/SSK ödemeleri, otomatik fatura ödeme talimatı, tahsile çeki vb) KOBİ’lere yılda 12 bin TL kadar ParaPuan kazanma fırsatı sunuyor” diyor.

ING’DEN ESNAFA ÖZEL

İnşaat, tekstil ve turizm sektörlerinde etkin olan ING Bank Türkiye sektörlere özel finansal ürün ve hizmetler sunarak sektörde farklılaşmayı hedefliyor. Sektörlere özel paketler oluşturduklarını söyleyen ING Bank Kobi ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan, buna örnek olarak Esnaf Paket, Profesyonel Paket, Turizm Paketi, Eczane Paketi ve Emlakçım Paket’i hayata geçirdiklerini söylüyor.
ING Bank müşterilerine finansmanın yanı sıra danışmanlık hizmeti de sunuyor. ING Bank’dan birden çok ürün ve hizmeti alan KOBİ’ye kredide çok avantajlı faiz sunduklarını da vurgulayan Yaprak Soykan,
“Esnaf, Profesyonel, Eczane, Emlakçım ve Turizm başta olmak üzere müşterilerimize sektörel paketler sunuyoruz. Örneğin Turizm Destek Paketi kapsamında turizmci KOBİ’lere sezon öncesi finansman ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri 60 aya varan vadelerle kredi sunup ayrıca gün içi nakit ihtiyaçları için Destek Hesap, Çek Karnesi,  Otel ve Tatil Köyü Sigortaları, ING Bonus Business Kart, Internet Bankacılığı ve Otomatik Ödeme gibi pek çok ürün ve hizmeti de sunuyoruz.
Ayrıca Profesyonel Paket ile doktorlar, diş hekimleri, avukatlar, muhasebeciler ve serbest meslek sahiplerinin finansman ihtiyaçlarını karşılarken, yatırımlarını değerlendirebilecekleri, varlıklarını güvence altına alabilecekleri avantajlı paket hazırlıyoruz.
2011 yılının KOBİ’ler için yeni Türk Ticaret Kanunu’na yönelik önemli bir hazırlık süreci olduğunu düşünüyoruz. Bu süreçte ING Bank olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını birebir tespit ederek, onlara özel çözümler üretmek birinci önceliğimiz olmaya devam ediyor.”

DANIŞMANLIK ANADOLU’DAN
Toplam krediler içinde KOBİ kredilerinin payını bu yıl yüzde 60’lardan yüzde 65’lerin üzerine taşıyan Anadolubank sektör ayrımı yapmıyor. 
Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan,  banka politikası ve hizmetleri hakkında şunları söyledi:
“Dış Ticaret Danışmanım adıyla yeni bir hizmet başlattık. İlk defa dış alım satım yapacak veya bu hacmini büyütmek isteyen firmalara uzman ekiplerimiz danışmanlık yapıyor. [email protected]  mail adresine; bilgilerini gönderen KOBİ’lerimize en geç 1 gün içinde dönüş yapılıyor.
 Kobilere kullandırılan kredilerin faizlerinin segmentlere göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Atakan, “Mikro, Küçük İşletme, KOBİ1  ve KOBİ2 olarak yapılandırdığımız segmentlerde, fiyatın seviyesini bilançoların risk düzeyi belirliyor. Özellikle bankacılık hizmetlerinden daha fazla pay aldığımız firmalara ve KOSGEB üyelerine fiyat avantajları sağladık” diyor.
Uğurlu KOBİ adı altında KOBİ’lere paket hizmet sunduklarını söyleyen Atakan, ayrıca uzun vadeli borçlanamayan KOBİ’lere Konutu Sermaye Yapan Kredi isimli paket kapsamında uzun vadeli ödeme planı sunduklarını vurguladı.
 
Organize Sanayi Bölgeleri'nde üretim yapan firmaların ihtiyaçlarını karşılamak için Uğurlu Üretim Destek Paketi'ni oluşturan Anadolubank, bu sayede KOBİ’lerin alacak temliği dahil her türlü teminatının kullanılabildiği bu paket ile üreticilere önemli bir finansman kaynağı sağlıyor. Bunun dışında, Kısa Vadeli Destek Paketi, vade uyumsuzluğu nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan işletmelere, Uğurlu POS Paketi ile
Yüzde 0,99’luk POS komisyon oranı ve Hazır Para (Kredili Mevduat Hesabı – KMH) ve eşit taksitli kredi kullanma imkânına kavuşuyor. Uğurlu Profesyonel Paketi ise özellikle kendi mesleklerini icra eden doktor, avukat, mimar, mühendis, eczacı, noter, mali müşavir vb. meslek gruplarının dönemsel kredi ihtiyaçlarını karşılıyor.
Banka ayrıca özel birikimleri olanlar için de yatırım danışmanlığı hizmeti sunuyor.
Uğurlu Esnaf Paketi, sayesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ile yapılan toplu anlaşmalarla uygun ürün ve hizmetler, Uğurlu Koruma Paketi ile de avantajlı sigorta poliçeleri sunuyoruz.
Uğurlu KOSGEB Paketi ise dönemsel olarak KOSGEB üyelerine ön ödemesiz orta vadeli kredileri kapsıyor. Uğurlu Tanışma Paketi ile de banka müşterilerine ilk 3 ay ödemesiz 18 aya varan vade seçeneği ve özel faizlerle hizmet veriyor.

EUROBANK’TAN GÜÇLÜ PAKET

Eurobank Tekfen, KOBİ müşterilerine sunduğu hizmetleri “Güçlü KOBİ Paketi” ile  biraraya getirdi. Pakette Krediler, POS ve Nakit Yönetimi ile Özel Çözüm Ortaklıkları üç ana grup altında toplandı. Esnek ödeme avantajları da sunun banka kredi kullanmak isteyen işletmelere, faal hesap, taksitli ticari kredi, kredili mevduat hesabı, teminat mektubu, business card ürünlerden yararlandırıyor. POS ve Nakit Yönetimi hizmetlerinde ise POS, çek karnesi, tahsil çek, vergi ve SGK ödeme kolaylıkları gibi ürünler yer alıyor. Özel Çözüm Ortaklıkları ise, müşterilere bankacılık hizmetleri dışında da ek avantaj sağlamak üzere dönemsel olarak sunuluyor. Bu kapsamda Eurobank Tekfen’in müşterileri için yapacağı işbirlikleri sayesinde müşteriler web sitesi tasarımından, iletişim harcamalarına, otel konaklamalarına kadar birçok konuda özel avantajlardan faydalanabiliyor.

1500 danışmanla 8 milyar TL kredi dağıttık

Yapı Kredi olarak 1500 portföy yönetmeni ile KOBİ’lere danışmanlık hizmeti verdiklerini ve bugüne kadar 1 milyon müşteri sayısına ulaştıklarını söyleyen Yapı Kredi Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar KOBİ kredisi tutarının 8 milyar TL’ye yükseldiğini vurguluyor.
KOBİ’lere doğrudan finansman sağlamanın yanı sıra nakit yönetimi ürünleri, sigortacılık, finansal kiralama, faktoring ve yatırım bankacılığı hizmetlerini de vermeyi planladıklarını söyleyen Cemalcılar, 2011 yılı stratejilerini “Yeni müşteri kazanmak ve çapraz satışları yani bankanın birden fazla ürününün satışını artırmak“ diye özetliyor.
Kobi’ler için Çam paketini çıkarttıklarını söyleyen Cemalcılar, bu paketin kullanıcılarına yaklaşık 1000 TL tasarruf sağladığını buna karşın paketin yıllık ücretinin 209 TL olduğunu açıklıyor. Çam paketi ile KOBİ altı farklı ürüne tek seferde sahip olabiliyor. Daha yüksek işlem hacim gerçekleştiren şirketlere yönelikse banka Sedir Paketini çıkarttı. Sedir paketi 359 TL’ye alınabiliyor ancak yıllık tasarrufunun 1500 TL olduğu tahmin ediliyor. Bu paketi satın alan KOBİ internet, telefon bankacılığı veya şubeden ücretsiz EFT, havale yapabiliyor, hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı ödemiyor, şubeden ücretsiz çek tahsilatının yanında nakit destek kredilerinde özel fiyatlar sağlayabiliyor. Yapı Kredi Sigorta’dan ücretsiz ferdi kaza sigortası, yuvam ve kasko poliçelerinde özel indirimler gibi pek çok bankacılık dışı ayrıcalıklara da sahip oluyor. Bu pakette son düzenlenen kampanya ile kısa sürede yaklaşık 90 bin müşteri sayısına ulaşıldı.
KOBİ kredilerinde faiz oranlarının müşterinin kredibilitesine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Cemalcılar bu konuda şu bilgiyi veriyor:

“Bazı oranlarımızdan bahsetmek gerekirse, nakit destek kredimiz yüzde 1,65, taşıt kredilerimiz yüzde 1,29, işyeri kredimiz ise yüzde 1,07 olarak karşımıza çıkıyor. Ancak belirli dönemlerde gerçekleştirdiğimiz kampanyalarla çeşitli sektörlere özel faiz oranları ile kredi sunuyoruz.”
Yapı Kredi en son KOSGEB’in başlaması beklenen yeni faiz destek programının ertelenmesi sonrasında müşterileri için avantajlı bir TTK kampanyası düzenledi. KOSGEB destek kredisinin üst limiti 30 bin TL ilk üç ayı geri ödemesiz 15 ay vadeli. Haziran ayı kapsamında başlayan kampanya kapsamında 8400 KOBİ’ye 225 bin TL kredi kullandıran bankanın bu kampanyası temmuz sonu bitecek.
Yapı Kredinin ağırlıklı kullandırdığı krediler arasında ise Nakit Destek, Makine Donanım, Ticari Taşıt ve Ticari İşyeri Kredileri var. İşini büyütmek isteyenlere veya sektörde yeni olanlara İmalat Destek Paketi’ni önerdiklerini söyleyen Cemalcılar, “Yeni ürün tasarımı veya geliştirilmesi konusunda KOBİ AR-GE, geri ödemesi gelirlerinin yoğun olduğu aylarda dört taksit olarak gerçekleştirilen turizm sektörüne özel Turizm Destek Paketi, Tarım Paketi, Perakende Destek Paketi sektörlere özel çıkarttığımız paketlerden sadece birkaçı…” diyor.
2008 yılından itibaren tüm KOSGEB Faiz Destek Programlarının katılımcısı olduklarını da hatırlatan Mehmet Cemalcılar, “Yapı Kredi bugüne kadar dokuz programda 20 bin müşterisine 1 milyar TL kredi kullandırdı”  bilgisi veriyor.  
Banka ayrıcı uluslar arası kaynakları da KOBİ’lere kullandırıyor. Banka en son Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile KOBİ’lerin finansmanına yönelik 30 milyon euro tutarında beş yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Bu kredinin özellikle tarım sektörüne kullandırılması planlanıyor.
Banka ayrıca Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) projesinde yer alan bankalardan bir tanesi. Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu ortalığı ile 50 milyon avroluk bir anlaşma imzalayan banka bu iki kurumla birlikte 500 milyon euro’luk bir finansman oluşturmayı hedefliyor. Kastamonu, Samsun, Kayseri, Kahramanmaraş, Kars ve Van’ın da aralarında bulunduğu 43 şehri kapsayan BAKK projesi bu illerin krediden yararlanma oranını yükseltmeyi amaçlıyor.

Önceliğimiz en küçük mikro işletmeler

TEB’in KOBİ Bankacılığında dünyaya da örnek teşkil edecek yapılanması olduğunu söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, “Çünkü biz bankacılıkta artık sadece kredi veren değil KOBİ’nin dokunduğu her alanda destekleyen bir sivil toplum örgütü gibi çalışıyoruz” diyor.
Türkiye’de kriz dönemleri hariç 80 bin firma kurulduğunu ve son dört yılda sadece 40 bininin mikro boydan küçük boya geçebildiğini söyleyen Boz, buna karşın yine aynı dönemde küçükten orta boya geçen şirket sayısının 4-5 binle sınırlı kaldığına dikkat çekiyor.
Banka olarak bu nedenle önümüzdeki dönemde mikro işletmelere daha yoğun eğilmeyi planladıklarını söyleyen Boz verdikleri hizmetleri ise şöyle özetliyor: “Bu rakamlar da gösteriyor ki mikro kobilerin büyümede problemleri var. Bu nedenle bizim odaklandığımız nokta bu olacak. İlk kuruluş projelerine önem vermeye başladık. Burada KOBİ’ler için birçok ürün ve hizmet geliştirdik. Eğitim verebilmek amacıyla KOBİ Akademi’yi kurduk. KOBİ TV’yi sürdürüyoruz, sayıları 300’e ulaşan her segmente özel KOBİ danışmanlarımız var. Şimdi mikro işletmelere özel danışmanlar yetiştiriyoruz.”
Bu konuda tekno girişimci derneği ile sürdürdükleri çalışmayı örnek gösteren Boz, “Biz TEB olarak ilk kuruluş projelerine önem vermeye başladık. Örneğin Tekno girişimcilerle ortak çalışma yapıyoruz. Bu kişiler okullarından yeni mezun olmuş çok zeki inovatif ürünler yaratan insanlar. Sanayi Bakanlığı’na gidip projelerini anlatıyorlar. Kabul edilirse bakanlık projeye 100 bin TL kredi veriyor. Ancak bu kişilerin işletmelerini yönetmek konusunda bankacılık konusunda ciddi eksiklikleri var. Biz Tekno Girişimci Derneği ile bu konuda anlaştık. Eğitim çalışmasına başladık” diyor. 
Dış ticaret konusunda da oldukça iddialı olan TEB Türkiye’de sayıları dörde ulaşan trade center’lar kanalıyla kobilere dış ticaret alanında danışmanlık hizmeti veriyor. Bunun yanı sıra ihracatçı firmalara türev ürünler konusunda eğitimler veren banka yine bu konuda danışmanlık hizmeti de sunuyor.
Sektörlere özel paket çalışması yerine sektörlerin ihtiyaçlarını belirleyip buna göre strateji hazırladıklarını da söyleyen Turgut Boz bu konuda ise şunları söylüyor: “Biz çok sayıda sektör için çalışma da yapıyoruz. Ancak bunları paketlemek yerine o sektörlerin dinamikleri neler, nelere ihtiyaç duyuyorlar, biz banka olarak o sektör için neler yapabiliriz diye özel çalışmalar yapıyoruz. Leasing, faktoringi devreye sokuyoruz sigortacılığı devreye sokuyoruz. Özel çözümlerle onlara gidiyoruz.“

Kredide faizler 1,6’yı da aştı

Bankaların “taksitli ticari kredi” adı altında verdiği kredilerde açıkladığı liste fiyatları maksimum oranlar.  KOBİ kredilerinin tamamında olduğu gibi müşteriye özel faizler ve pazarlık imkanları bulunuyor. Bankacılar “Bu faizlerden belki 5-10 müşteriye kredi veriyoruz yoksa bunların altında faizler uygulanıyor” uyarısında bulunuyor. Burada müşterinin pazarlık şansı ve eski müşteri olması, bilançosunun iyi olması, gibi etkenlerle bankaların kredi faizleri yüzde 1,3’ler civarında yoğunlaşıyor.
Şirketin sunacağı teminat, moralitesi, skorları, işlem hacmi, sunduğu dökümantasyon faiz oranları üzerinde belirleyici oluyor. Taksitli ticari kredi işletme sermayesi amaçlı kullanılıyorsa genelde 18 ay, yatırım için kullanılıyorsa da bu süre 5 yıla kadar uzuyor. Ve faiz oranları da genelde aylık yüzde 1,3’ler civarında yoğunlaşıyor.

Kredi faizleri tırmanıyor
Banka adı Aylık faiz oranı (%)
Yapı Kredi 1,65
TEB 1,34
Akbank 1,29
Anadolu Bank
Şekerbank
Finansbank 1,41
Garanti Bankası 1,60
ING Bank
İş Bankası

Not: Tablodaki faiz oranları 18 aylık taksitli ticari kredi faizleridir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde