Bank Asya'yı batır, batık bankacıya hiç ses etme...

Bank Asya'yı batır, batık bankacıya hiç ses etme...

Bank Asya’yı batırmak için adeta seferberlik ilan eden AKP Hükümeti’nin, bazı batık bankacıların “örtülü” olarak bankacılık yapmasına izin vermesi kafaları karıştırdı.

Bank Asya'yı batır, batık bankacıya hiç ses etme...
16px
24px
18.09.2014 04:34
ABONE OLgoogle
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından Bank Asya’yı batırmak için adeta seferberlik ilan eden AKP Hükümeti’nin, bazı batık bankacıların “örtülü” olarak bankacılık yapmasına izin vermesi kafaları karıştırdı. Bu bankacıların başında ise Kentbank’ın eski sahipleri olan Süzer Grubu geliyor. Süzer Grubu, Kent Faktoring firması ile halen finans alanında faaliyet gösteriyor. Bu durum, hükümetin bankacılık alanındaki uygulamalarını gölge düşürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, BDDK’ya yaptığı örtülü olarak Bank Asya’ya el konulmasına yönelik talimatı, bankacılık sektörünü karıştırdı. Geçmişte 21 bankaya el koyan BDDK, son olarak 2003’te Uzan Grubu’na ait İmarbank’a el koymuştu. BDDK’nın, batık banka alacaklarının tahsilatlarına yönelik uygulamaları da bankacılık sektöründe tartışma konusu oldu.

Örneğin, Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu İnterbank’ın alacaklarını, Cavit Çağlar yerine Mehmet Emin Karamehmet’ten isterken, bazı batık bankacıların oturdukları evlerine el koyarken bazılarının da örtülü bankacılık yapmasına izin verdi.

Bu bankacıların başında ise, Kentbank’ın eski sahipleri Süzer Grubu geliyor. Bankalar Yasası’na göre, batık bankanın hakim hissedarları, finans alanında yeniden lisans sahibi olamıyorlar. Bu yasağın içine bankacılığın yanı sıra leasing, faktoring ve sigortacılık şirketleri de bulunuyor.

Ancak, Kentbank’ın eski sahibi Süzer Grubu, bankasına el konulmasına rağmen Kent faktoring şirketi aracılığı ile yıllardır finans alanında faaliyet göstermeye devam ediyor. Grubun, faktoring şirketi 1997 yılında yani bankaya el konulmadan önce kuruldu.

Şirket, Kentbank’a el konulmasında da etkilenmedi. Faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Bu durum, BDDK’nın batık bankacılarla ilgili çifte standart uyguladığına yönelik tartışmaların alevlenmesine yol açtı.

4.1 MİLYAR DOLARDAN VAZGEÇTİLER

Süzer Grubu ile BDDK arasında ilginç bir ilişki bulunuyor. BDDK, Süzer Grubu’nun örtülü olarak bankacılık yapmasına izin verirken, grup da geçtiğimiz yıllarda 4.1 milyar dolarlık alacağından BDDK’nın talebi üzerine vazgeçmişti.

Süzer Grubu, Kentbank’a el konulması konusunu AİHM’e taşıdı. AİHM de, gruba 4.1 milyar dolarlık tazminat ödenmesini hükmetti. AİHM kararının ardından bazı BDDK bürokratları Süzer Grubu yöneticilerini ziyaret etti. Süzer Grubu da bu ziyaret sonrasında 4.1 milyar dolarlık alacağından vazgeçti. 
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde