Bank Asya'ya el koyma korsan ekipten

Bank Asya'ya el koyma korsan ekipten

1,7 milyar lira öz sermayesi bulunan Bank Asya’ya 71’inci maddeden el koymak için korsan ekip görevlendirildiği ortaya çıktı. BDDK Başkanı Akben’in o dönemde inceleme yapan ekibe rağmen iki murakıbı görevlendirerek rapor hazırlattığı iddia edildi.

Bank Asya'ya el koyma korsan ekipten
16px
24px
03.06.2015 07:58
ABONE OLgoogle
BDDK’nın Bank Asya’ya el konulması kararının altında bankayı denetlemekle görevlendirilen ekibin düzenlediği bir raporun olmadığı öğrenildi.

Gelinen son aşamada BDDK’da tüm usullere ve teamüllere aykırı olarak, bankada görevli bir denetleme ekibi varken haricen iki murakıbın görevlendirilerek korsan (paralel) bir ekip daha oluşturulduğu ve bu korsan ekibin Mehmet Ali Akben tarafından istenen raporu imzaladığı iddia edildi.

BDDK tarihinde ilk uygulama

İki murakıptan oluşan bu ekip görevlendirilirken de denetim başkan yardımcılığı ve denetim daireleri devre dışı bırakılmış. BDDK’dan görüşüne başvurulan uzmanlar BDDK tarihinde böyle bir uygulamanın olmadığını belirttiler.

Görevlendirme eski imamdan

Bu iki murakıbın görevlendirmesinin Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılmış olabileceği belirtiliyor. Destek Hizmetleri Dairesi’nin ise BDDK’daki teknik konularla bir ilgisi bulunmuyor. Bu dairenin başkanı olan Osman Uzun’un ismi daha önce de, giriş sınavlarında siyasi sorular sormasıyla ve BDDK’da fişlemeler yapmasıyla basına yansımıştı. Osman Uzun’un BDDK görevi öncesi Yeni Şafak Gazetesi’nde dağıtım işleriyle ilgili çalıştığı ve uzun yıllar cami imamlığı yaptığı biliniyor.

18 ayda 10 ekip değişti

17/25 Aralık sonrası geçen 18 aylık sürede Bank Asya’da inceleme yapan, başta BDDK olmak üzere farklı kamu kurumlarından gelen onlarca inceleme ekibinin bulamadığı Fon’a devir gerekçelerini bu korsan ekibin çok hızlı biçimde ortaya çıkarması manidar bulundu. Bu süreçte BDDK tarafından 10’un üzerinde farklı denetim ekibinin görevlendirilmişti. Gerçek dışı ve ısmarlama raporlara imza atmayan denetim ekipleri sık sık değiştirilmiş, bazılarının da cezalandırıldığı ortaya çıkmıştı.

Makam vaadiyle rapor

BDDK çalışanları,71. madde raporunu yazan aynı iki kişinin 3 Şubat sonrasında da BDDK düzenlemelerine aykırı olarak ve yasal bir dayanağı olmadan TMSF denetçileriyle birlikte inceleme yapmak için görevlendirildiğini belirtti. BDDK çalışanları, kurum içerisinde bu kişilere yazdıkları rapor karşılığında makam vadedildiği yönünde bilgilerin de dolaştığını dile getirdi.

Bankada görevli denetçiler dururken iki kişilik ayrı bir ekibin oluşturulması, bu iki kişinin iç düzenlemelere aykırı biçimde, bağlı bulundukları daireler haricinde farklı bir idari görevlendirmeye tabi tutulması, bu kişilerin belli bir misyonla bankaya gönderildiğini göstermekte.

İmza sahiplerini ciddi davalar bekliyor

Uzmanlar önceki aylarda tespiti yapılamayan Bankacılık Kanunu’nun 71/1-b maddesi durumunun bir anda, üstelik bankayı 4 aydır yöneten TMSF döneminde ortaya çıkmış olmasının mümkün olamayacağını belirtiyor. Aynı uzmanlar gelecek dönemlerde bu raporların, BDDK kurul kararının ve bunlara dayanak oluşturan diğer belgelerin hukuki ve cezai davalara konu olacağını ve imza sahiplerini
ciddi biçimde sıkıntıya sokacağını ifade etti.

Borsada işleme açıldı

TMSF'nin el koymasından sonra hisseleri geçici olarak işleme kapatılan Bank Asya'nın işlem sırası gözaltı pazarında dün yeniden işleme açıldı. Hisseler yüzde 9.21 düşüşle 0.69 liradan açıldı.

Bugün Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde