Bank Asya'da 22 hissedar hâlâ belge getirmedi

Bank Asya'da 22 hissedar hâlâ belge getirmedi

TMSF'nin el koyduğu Bank Asya'da, 8 ay geçmesine rağmen 22 hissedar henüz belge getirmedi. BDDK şimdi bu şaibeli ortakların izini sürüyor

Bank Asya'da 22 hissedar hâlâ belge getirmedi
16px
24px
01.09.2015 08:49
ABONE OLgoogle
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) ortak yapısındaki belirsizlik nedeniyle yönetimine el koyduğu Bank Asya'da 22 hissedar hâlâ belge getirmedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 8 aydır istenen belgeleri sunmayan şaibeli ortakların izini sürerken, bankanın batık kredi dosyalarını devrettiği varlık şirketlerine yönelik iddialar da incelemeye alındı. Bu dosyalardaki alacakların tahsili için çalışma yapılıyor. 

VARLIK ŞİRKETLERİ DE TAKİPTE 

Yetkililer teminatsız olan batık kredi dosyalarındaki alacakların tahsilinin zor göründüğünü belirtirken, bu işlemlere aracı olan varlık şirketlerinin iş ortakları da izlemeye alındı. BDDK'ya sunulan belgelerin bazıları da problemli çıktı. 

Bank Asya'ya ait 2010 tarihli listede imtiyazlı ortak sayısı 310 kişiyken el konulma döneminde bu sayının 185 olduğu görülüyor. BDDK'ya 30 ortağın sunduğu belgelerde de eksiklikler belirlendiği öğrenildi. Yönetimine el konulmadan önce Banka'nın batık kredi tutarı yüzde 120 artarken, takipteki kredi oranı sektörün 10 katına çıktı.

Bu tablodan sorumlu banka yönetici ve hissedarlarına yönelik de inceleme devam ediyor. BDDK'nın el koyma kararının önemli dayanaklarından birini de, ortak ve yöneticilerin banka kaynaklarını önemli miktarlara tekabül edecek şekilde suiistimal tespitleri oluşturuyor. 

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben önceki hafta yaptığı açıklamada Bank Asya'da belgelerin tamamlanmadığını doğrularken, "Bank Asya ile ilgili spekülasyonlara kimse prim vermemeli. Bunlar hukuki çerçevede, kanunlar çerçevesinde sürdürülen işlemler. Kim olsa, hangi banka olsa, bu şartlarda aynı uygulama yapılacaktır. Biz 'belgeler tamamlanmadı' diyoruz. Evet tamamlanmadı, hala tamamlanmadı. Biz bir oran demedik. Belgelerin tamamlanmadığını söylüyoruz" demişti. 

KURUMA BİLGİ DE VERMEDİLER

BDDK, Bank Asya'nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etmişti. Kurul, Banka Asya'dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağı durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istedi.

Söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verildi. 2 Şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi.

Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı. Bu gelişmelerin ardından BDDK, temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin kısmen veya tamamen devri, satışı veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla TMSF'ye devrine karar verdi. 

Hazal Ateş/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde