Bakanlar utanmaya başladılar

Bakanlar utanmaya başladılar

Vicdanlarda mahkûm olan Rıza Sarraf’a ödül verdikleri için eleştirilen AKP’li iki bakan kendini, ‘Kime ödül verileceğini bilmiyorduk’ diye savundu

Bakanlar utanmaya başladılar
16px
24px
23.06.2015 04:49
ABONE OLgoogle
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın önceki gün Türkiye İhracatçılar Meclisi’inin (TİM) düzenlediği törende, ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden alması büyük yankı uyandırdı.

Kurtulmuş, Sarraf’ın ödül almasıyla ilgili olarak, “Zarrab’a ödül vereceğimi bilseydim o karenin içinde yer almazdım, çok üzüldüm!” dedi. Zeybekci ise, kendisinin de orada olmasını “Biz o ana kadar bilmiyorduk. Bilseydik ne olurdu bilmiyorum, vicdanen rahatsız değilim” sözleriyle savunurken, TİM de yaptığı yazılı açıklamada “Sahnede ödül veren Devlet protokolümüz ise kime ödül vereceklerini önceden bilmemektedir” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan Sarraf’ın ödül alması görüntüleri ve haberi yandaş medya gazeteleri tarafından birinci sayfadan görülmedi.

‘En çok beni rahatsız etti’

Kurtulmuş Sarraf’ın ödül aldığı görüntülerin tepki çekmesinin ardından Meclis’te yaptığı açıklamada, “o” karede yer aldığı için pişman olduğunu dile getirdi. Kurtulmuş, “Şimdi önce şunu söyleyeyim, dün ödül törenine gittiğimiz zaman, daha doğrusu toplantıya gittiğimiz zaman kime hangi bakanın ödül vereceğini, bunu bilmiyorduk... Sahneye bakanlar olarak davet edildik. Ve o davet edildikten sonra 10’ar kişi zannediyorum 78 şirkete ödül verildi. Benim bulunduğum süreçte 10 şirketin temsilcilerinin ismi okundu. Ben hayatımda hiç görmediğim, bundan sonra da yolda görsem tanır mıyım tanımaz mıyım bilmediğim bir isimle orada, hemen o anda oldu bittiyle, defakto olarak karşılaştık. Eğer önceden bu isme ödül vereceğimi biliyor olsaydım o karenin içinde yer almazdım. Ve bu karenin ortaya çıkmış olması, bu fotoğrafın ortaya çıkması inan ki herhalde en çok bana rahatsızlık vermiştir. Keşke bu organizasyonun yapanlar bunları daha önceden ayarlamış olsalardı ve bu karenin içinde yer almasaydık” dedi.

‘Simaen tanımıyorum’

Zeybekci ise , milletvekili olarak TBMM’de kayıt işlemini yaptırdıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Zeybekci, “Ben adı geçen şirketin yönetim kurulu başkanını hayatımda ilk defa dün gördüm, simaen de tanımam. Ödül alınacak listeyi belirleyen devlet değil, sektör seçmiştir. İhracat yapan insanlara, sektörleri bazında birinci, ikinci ve üçüncülere verilen ödellerdir” yanıtını verdi. Ödül alan Sarraf’ın şirketinin de birinci olduğunu dile getiren Zeybekçi, “Biz o ana kadar bilmiyorduk. Bilseydik ne olurdu, bilmiyorum” dedi.

Gazetecilerin “Bilseydiniz ne olurdu? sorusuna ise Zeybekçi, “Bu listenin oluşumunda hiçbir şekilde dahlimiz yoktur, liste tamamen TİM Meclisi tarafından oluşturulmuş bir listedir. Bence bu konu bizim, benim açımızdan ihracatta, sektöründe birinci olmuş olan bir şirketin yönetim kurulu veya bir temsilcisi olabilirdi. Benim açımdan bu kadar” karşılığını verdi.

Zeybekçi’nin vicdani olarak rahatsız olup olmadığı sorusuna “Vicdanen rahatsız olacak hiçbir şeyi hayatım boyunca yapmadım. Dün de öyle bir şey yaptığım inancında değilim” yanıtını vermesi dikkat çekti.

Yandaşta yer bulmadı

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın TİM’den aldığı ödülün fotoğrafı sosyal medyada büyük tepki çekerken, haber yandaş medya gazeteleri tarafından birinci sayfadan görülmedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde