Bakanlar kurulu'nda imzada! Lastikte vergi korkusu

Bakanlar kurulu'nda imzada! Lastikte vergi korkusu

Ekonomi Bakanlığı, hazırladığı bir tebliğ ile ithal lastiklere kilogram başına 0.5 dolar gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. Lastik üreticilerini kaygılandıran tebliğ Bakanlar Kurulu’nda imzada.

Bakanlar kurulu'nda imzada! Lastikte vergi korkusu
16px
24px
21.05.2017 04:13
ABONE OLgoogle

Lastik sektörü Türkiye’nin en güçlü üretici sektörlerinden biri...  Türkiye’de yabancı sermayeli yatırım yapılan ilk sektör olma özelliğine sahip. 1960’larda yabancı sermayeli yatırımlara izin verilince, ilk yatırım İtalyan Pirelli tarafından yapılmıştı. Bugün Continental, GoodYear, Bridgestone, Hankook, Michelin gibi önemli markalar Türkiye’de üretiliyor. Yıllık üretim adedi de 50 milyon civarında.

Üretim fazlası ise ihraç ediliyor. Türkiye’de üretilen her 4 lastiğin neredeyse 3’ü ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İhracat miktarının getirisi yaklaşık 1 milyar dolar civarında. Ancak sektörde 800 milyon dolar civarında da ithalat var. Çünkü piyasanın 6 bin farklı çeşit lastik ihtiyacı var, bunun 150 -200 tipi yerli olarak üretiliyor.

Lastik üreticilerinin endişesinin nedeni ithalatla ilgili yapılan bir hazırlık. Yerel üretimin zarar gördüğünü düşünen Ekonomi Bakanlığı, hazırladığı bir tebliğ ile ithal lastiklere kilogram başına 0.5 dolar gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. Lastik üreticilerini kaygılandıran tebliğ Bakanlar Kurulu’nda imzada.

Sektör temsilcilerine göre bu tebliğin hayata geçmesi halinde, Türkiye’de uzun yıllardır ithalat ve ihracat yapan yatırımcılar, önemli bir maliyet yüküyle karşı karşıya kalacaklar. Sektör temsilcileri katma değeri yüksek ürün üreterek ihraç ettiklerini, ithal ürünlerin ise basit ürünler olduğunu söylüyor ve “Bu durumda cezalandırılmış olacağız” diyorlar. Yine iddialara göre söz konusu vergi, sektörü ticaret yaptığı ülkelerle karşı karşıya getirme riski taşımakta.

Özellikle ihracat yaptıkları Avrupa ülkelerinin karşılık olarak aynı tür bir korumacılığa yönelebilecekleri belirtiliyor. Lastik üreticileri tebliğin yeniden ele alınmasını ve bu risklerin tekrar gözden geçirilmesini istiyor. Bu artış yerli üretime katkı sağlar mı? Büyük oyuncuların hemen hemen hepsi hem ihracatçı hem ithalatçı olduğu için bu sorunun yanıtı verilmiş değil.

Ancak bir gerçek var. Maliyet artışı demek, tüketicinin cebinden çıkacak para demek. İddialara göre bu tebliğle lastik üretim maliyetleri yüzde 10-20 artacak. Bu da lastikte fiyatlar artacak anlamına geliyor. 

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde