Bakanlar Kurulu krizle başladı

Bakanlar Kurulu krizle başladı

Kabineye dışarıdan atanan Efkan Ala, henüz yemin etmedi. Ancak buna rağmen MGK ve Bakanlar Kurulu’na katıldı.

Bakanlar Kurulu krizle başladı
16px
24px
31.12.2013 06:11
ABONE OLgoogle

Kabineye dışarıdan atanan Efkan Ala, henüz yemin etmedi. Ancak buna rağmen MGK ve Bakanlar Kurulu’na katıldı. CHP'ye göre Ala’nın aldığı kararlar yok hükmünde 

2013 yılının son Bakanlar Kurulu, geçen hafta gerçekleşen kabine revizyonunun ardından sekiz yeni bakan ve bir yeni başbakan yardımcısıyla dün toplandı. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, Başbakan Erdoğan başkanlığında 11:20'de başladı.

Dünkü toplantıya revizyonla birlikte gelen Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan ilk kez katıldı.

Başbakan yardımcısı iken Adalet Bakanlığı'na getirilen Bekir Bozdağ da yeni göreviyle toplantıda yer aldı. İç ve dış gelişmelerin görüşüldüğü toplantının en önemli gündem maddesi, 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ve bu bağlamda yaşanan gelişmeler oldu.

ANAYASA’YA AYKIRILIK TARTIŞMASI BAŞLADI

Kabineye dışarıdan atanan tek isim olan İçişleri Bakanı Efgan Ala'nın durumu tartışma yanattı. Ala, Meclis'te hâlâ yemin etmedi. Efkan Ala'nın resmen göreve başlaması için 2 Ocak'ta yemin etmesi bekleniyor. Ancak Ala, önce Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına, ardından da Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Ala'nın yemin etmeden önemli kararların altına imza atması Anayasa'ya aykırılık tartışmasını gündeme getirdi. CHP'ye göre, Ala'nın aldığı kararlar yok hükmünde.

CHP'nin hukukçu milletvekili Mahmut Tanal, hükümete dışarıdan bakan atanabileceğini ancak bakanlık sıfatı kazanması için bazı hükümleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Tanal, bir kişinin ancak yemin ettikten sonra yasama faaliyetlerine katılabileceğine işaret etti ve tutuklu milletvekillerinin durumunu örnek gösterdi.

DEVLETİN SIRLARI İFŞA EDİLİYOR

Mahmut Tanal, "Tutuklu milletvekilleri yemin etmedikleri için yasama faaliyetlerine katılamıyor, hatta yazılı soru önergeleri bile yemin etmedikleri için geri çevrildi. 'Yemin etmediğiniz için yasama faaliyetlerine katılamazsınız' dediler. Efkan Ala suç işliyor onu oraya atayanlar da suça iştirak ediyor" dedi.

Bugüne kadar dışarıdan atanan bakanların yemin etmeden yasama faaliyetine katılmadığına ve özellikle de MGK'na girmediğine vurgu yapan Tanal, atılan imzaların yok hükmünde olduğunu kaydetti. CHP'li Tanal yetkisi olmadığı halde MGK toplantısına katılan Efgan Ala'ya "devletin milli sırlarının" ifşa edildiğini söyledi.

Tanal, "Ayrıca, kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirisi Meclis'e gelmiyor. Zaten hükümet suç işliyor. Kanunun dışına anayasanın hukuk sınırlarının dışına çıkmış gayri meşru bir hükümet vardır. Bu gayri meşruluğunu Efgan Ala ile sürdürmektedir" diye konuştu.

BDP: YEMİN DOKUNULMAZLIK SAĞLAR

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise hükümetin bakanının icraatından sorumlu olduğunu belirterek olaya bu açıdan bakmak gerektiğini, bakanın icraatından dolayı yaşanacak sıkıntıda yargı yolunun açık olduğunu söyledi. Kaplan, yeminin bakana sadece dokunulmazlık sağlayacağını kaydetti.

AKP'den istifa eden İzmir Milletvekili Erdal Kalkan da Efkan Ala'nın MGK ve benzeri önemli toplantılara katılması için önce mutlaka yemin etmesi gerektiğini söyledi.

Güler Yılmaz/Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde