Bakan'ın özel kalem müdürü de firar da!

Bakan'ın özel kalem müdürü de firar da!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, özel kalem müdürü Kurmay Albay Tevfik Gök'ün firarda olduğunu açıkladı.

Bakan'ın özel kalem müdürü de firar da!
16px
24px
29.07.2016 09:36
ABONE OLgoogle
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında, hem TSK'daki ihraç ve YAŞ kararları hem de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı.

İşte Fikri Işık'ın açıklamaları:

YAŞ kararları ile tüm kuvvet komutanları görevlerine devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bu karar nasıl alındı?

Türkiye'de YAŞ ile ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi danışma organı olması ikincisi albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek ve generalliğe yükselecek asker kişilerin terfisine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Dünkü YAŞ'ın gündeminde olan konular kuvvet komutanlarının ve genelkurmay başkanının devam edip etmemesi değildi. Dünkü YAŞ ile bugünkü gazete manşetleri arasında fark var. Bu komuta kademesiyle ilgili oramaril Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos'ta doluyordu görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim başbakanın ve cumhurbaşkanın imzasıyla uzatıldı bu dahi dünkü YAŞ'ta görüşülmedi. Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil. Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etti 'Dere geçilirken at değiştirilmez' ben de merak ettim Fransızlar nasıl çevirdi diye siyasi olarak sorunun cevabı bu dere değiştirilirken at değiştirilmez.

YAŞ ÖNCESİ İSTİFA EDEN 2 ORGENERAL

YAŞ öncesi iki komutan görevlerinden ayrıldı. Neden ayrıldılar?

İki orgeneral de YAŞ üyesiydi YAŞ'a girmeleri istenmedi, istifaları istendi istifalarını verdiler.

Komutanlar usulen istifalarını sundu mu?

YAŞ'ın gündeminde bunlar olmadığı için bilgimiz dahilinde gelişme bir şey olmadı. İstifa açıklaması bize gelmedi.

Son ihraçlar çok tartışılıyor. Bin 684 ordu mensubu ihraç edildi. Darbeci askerlerin TSK'nın personel mevcudunun 1.5'una denk geldiğine ilişkin açıklama için ne söyleyeceksiniz?

Generallerin yüzde 50'den fazlası bu darbe girişimine müdahil olmuşlar bazıları direkt girmiş bazıları görevini yapmamış.

ASKERİ OKULLARIN KAPATILMASI

2000'den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruıarı çalamamışlar yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. Darbe üreten anlayışı temizlememiz lazım. Şu anda askeri okullar maalesef bu yapının yuvası haline gelmiş.
Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması konusu...

Bizim sistemimizde anayasamıza göre ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanıdır. Artık Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanımıza bağlanması daha doğru olur. Kuvvet komutanlarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması doğru olur.

''ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM FİRARDA''

Özel kalem müdürünüz Kurmay Albay Tevfik Gök'ün durumu nedir?

Gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda.

197 general ve amiral TSK dışında fakat 99 terfi oldu 227'ye düşmüş gözüküyor general amiral sayısı.

TSK'da general sayısı zaten fazlaydı. General sayısının fazla olduğu konuşuluyordu uzun süredir.

İlk defa korgeneral ataması gördük...

Ordu komutanı illa orgeneral olur diye bir şey yok.

DARBEYLE SUÇLANAN EMİR SUBAYLARI

İhraçlarda neden yoktular...

Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız.

ASKERİ YARGIDAKİ DÜZENLEMELER

Herkesi suçlamak haksızlık olur. 15 Temmuz'u bir sadece vak'a bazında değerlendirirsek yanılırız. Gerek şart ama yeter şart değil. Sebeplerine temellerine inmek neden böyle oldu? 60'da 80'de oldu neden böyle oluyor sorusuna köklü cevaplar getirmek zorundayız. Buna çalışıyoruz.''
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde