Bakan'dan 'süper teşvik sistemi' müjdesi

Bakan'dan 'süper teşvik sistemi' müjdesi

Teşvik paketi ve Bakanlar Kurulu kararları ile 'süper teşvik sistemi'nin geleceğini açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal "Yatırımlar 2017'de daha yukarı çıkacak" dedi.

Bakan'dan 'süper teşvik sistemi' müjdesi
16px
24px
05.10.2016 14:43
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanı Naci Ağbal bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ağbal, orta vadeli programa ilişkin, "Ekonomik hedefler piyasalar için olumlu bir gelişme oldu" dedi.
 
"Döviz kuru istikrara katkı verdi"
 
Maliye Bakanı Ağbal, "Hem bu yıl hem de önünüzdeki yıl için dolar kuru önemli bir parametre. Şu an dolar kur raporu vermem doğru olmaz. Döviz arz ve talebine bağlı olarak bir tahminde bulunacağız. Önünüzdeki dönemde dış finansman ihtiyacı devam edecek, döviz kuru istikrara katkı verdi" açıklamalarında bulundu.
2016 büyüme tahminindeki revizenin nedeni dış talepteki aşağı düşüş olduğunu vurgulayan Ağbal, "2017'de turizmde hızlı bir toparlanma bekliyoruz. Gelecek yıl ihracatın büyümeye katkısı artacak.
 
Büyümeyi asıl destekleyen kamu değil, tüketim kanalı. Kalıcı büyümenin arkasında yapısal reformlar var. Rus krizindeki turizme etki büyümede tek başına yüzde bir etkili oldu" dedi.
 
Global kriz nedeniyle dünyada büyüme tahminlerinin düşük verdiğini belirten Ağbal, "Çin ve Hindistan haricinde gelişmekte olan ülkeler tahminleri düşürdü. Biz yüzde 3.2 olarak hedef koyduk" değerlendirmesinde bulundu.
 
Büyüme hedefinde revizyon
 
Ağbal " Orta vadeli program doğru ve gerçekçi bir program, 2016 için büyüme hedefini yüzde 3,2'ye çektik. 2017'de büyüme hedefini yüzde 4,4 olarak belirledik. Üçüncü çeyreğe ilişkin önemli ölçüde aşağı yönlü riskler var. Dördüncü çeyrekte siyasi ve ekonomik istikrar, beklentilerde olumlu gidiş sayesinde 3.2 ihtiyatlı bir tahmin, bu tahminden daha yukarıda bir büyüme olabilir. Büyümeyi destekleyecek düzenlemeleri konuşmadık yaptık" dedi.
 
Yatırım harcamalarında belli bir bekleme dönemi olmuşsa da özel sektör hızlı bir şekilde yatırım harcamalarını arttıracağını ifade eden Ağbal, "Mali disiplini kararlılıkla sürdürme bizim için öncelik" dedi.
 
Gelirler ve harcama
 
Ağbal, "2017 bütçesi büyümeye hizmet edecek programlarla dolu" dedi.
 
Kurumların mal ve hizmet artışlarında azaltıma gittiğini açıklayan Ağbal, "Kamuda tasarrufa gidiliyor. Biz vatandaşa tasarrufa gidin diyoruz önce bizim tasarrufa gitmemiz gerekiyor. 2017 de kamuya alınacak personel sayısı 2016'ya göre az olacak" dedi.
 
Süper teşvik sistemi geliyor
 
Bölgesel teşvik paketlerinin sürelerinin kaldırıldığını söyleyen Ağbal, "2017 ye kadar bölge yatırım teşvikleri vardı. Biz bu tarihleri kaldırıyoruz. Faiz desteğini arttırıyoruz,bu süreyi kaldırıyoruz. "dedi.
Ağbal "Teşvik paketi ve Bakanlar Kurulu kararları ile 'süper teşvik sistemi' gelecek. Yatırımlar 2017 de daha yukarı çıkacak." açıklamasında bulundu.
 
2017 yılında açık yüzde 1,7'ye düşecek. Son 4-5 yılda yüzde 2'nin altında bütçe açığını yakaladık. Eğitim ve sağlık yatırımlarına daha fazla kaynak ayıracağız. 2017 yılı adeta yatırımlar yılı olacak. Bütçe açığı diğer ülkelerden daha olumlu.
 
Vergi borçlarının yapılandırılması konusunda Ağbal, "Rakamlar sürekli değişiyor 13 milyar lira yapılandırıldı. 31 Ekim'e kadar yararlanın tarihi bir fırsat " şeklinde konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde