Bakan Zeybekci ihracatta rekoru tutturamadı

Bakan Zeybekci ihracatta rekoru tutturamadı

Mart ayında ihracat 13.6 milyar dolar oldu. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Mart'ta 'Cumhuriyet tarihi rekoru kırılacak' demişti. Ancak 14 milyarlık rekor kırılamadı. Buna rağmen Zeybekci, dün 'rekor kırdık' açıklamasıyla şaşırttı

Bakan Zeybekci ihracatta rekoru tutturamadı
16px
24px
02.04.2017 10:19
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ocak'ta yüzde 15 artarak 10.5 milyar dolar oldu. Şubat'ta da yüzde 5.1 artışla 11.3 milyar dolara çıktı. TÜİK verilerine göre ise ihracat Ocak'ta yüzde 18 artışla 11.2 milyar dolar, Şubat'ta ise yüzde 1.9 azalışla 12.1 milyar dolar oldu. TİM ile TÜİK farkı ise “işlenmemiş altın, gemi ve uçaklara verilen yakıt ve kumanyaları” gibi kalemlerden kaynaklanıyor. TİM'deki verilerde bu kalemler yer almıyor.

SON 52 AYIN EN İYİSİ

Dün ise TİM tarafından Mart ayı ihracat verileri yazılı olarak açıklandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yaptığı açıklamya göre 2017 Mart ayında ihracat yüzde 19'luk artışla 13.6 milyar dolara yükseldi. TİM verilerinde geçen yılki Mart ayı ihracatı 11.4 milyar dolar görünüyor. Yukarıda belirttiğimiz kalem farklarından dolayı TÜİK'teki rakam ise 12.7 milyar dolar. Buna göre Mart ayında ihracat TİM rakamlarına göre Kasım 2012’den bu yana en güçlü artışını gösterdi.

BAKAN REKOR İLAN ETTİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise dün Denizli'de yaptığı açıklamada  "Yaklaşık 20 günden beri de söylüyordum, 'Mart ayında Allah'ın izniyle Cumhuriyet tarihimizin rekoruna gidiyoruz' demiştim. Birileri zannediyor ki biz onu öylesine konuşuyoruz ortaya laf olsun diye. Bugün sabah açıkladık, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık mart ayında" dedi.

Zeybekci hafta içinde İzmir'de yaptığı açıklamada da "2017 ihracat seferberliği yılı, inşallah bu sene yüzde 10’un üzerinde artışımız olacak, Mart ayında inşallah cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracağız" ifadelerini kullanmıştı.

REKOR 2013'TE KALDI

Bakan Zeybekci Mart'taki 13.6 milyar dolarlık ihracat tutarını rekor ilan etti. Ancak TÜİK verilerine baktığımızda Türkiye, 2013'ün Kasım ayında 14.2 milyar dolar ile son zamanların en yüksek aylık ihracatını yakaladı. TİM verilerine göre söz konusu aydaki ihracat 13.8 milyar dolar. Yine TÜİK'in resmi verilerine göre 2012'nin Kasım ayında ihracat 13.7 milyar dolar oldu. Söz konusu iki ay da 2017 Mart ayından yüksek. Artış oranlarına baktığımızda ise 2007-2008 yıllarında bırakın aylığı yıllık yüzde 20'leri aşan ihracat artışları görüldü.

TÜİK Mart ayına ilişkin resmi verileri bu ayın sonunda açıklayacak. Aylık düzeyde yarım milyar doları aşan altın ihracatı yapılmadıysa Mart'ta rekor söz konusu bile değil. Ancak 13.6 milyar dolarlık ihracat düzeyi önümüzdeki 9 ayda da sürdürülürse ihracatımız bu yıl 160 milyar dolara ulaşır.

EN YÜKSEK ARTIŞ OTOMOTİVDEN

TİM Başkanı Büyükekşi'nin açıklamasına göre, Mart ayında 666 milyon dolarlık artış ile değer bazında en yüksek artışı otomotiv sektörü kaydetti. Oransal olarak en yüksek artışlar yüzde 87.3 ile gemi ve yat ve yüzde 75.4 ile mücevherde görüldü.

Tarım sektörü ihracatı ise yüzde 7.2 artış gösterirken, bu sektör altında izlenen zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 71.2, süs bitkileri ve mamulleri ihracatı yüzde 24.7 artışla oransal olarak başı çekti.

Büyükekşi, "Geçen dönemde emtia fiyatlarının gerilemesi sebebiyle çelik ve kimyevi maddeler sektörlerimizdeki ihracatımız gerileme kaydederken, bu sene tam tersine emtia fiyatlarının yükselişe geçmesiyle birlikte bu sektörlerimiz ihracat artışına en fazla destek veren sektörlerden oldu” dedi.

MALLAR UCUZA GİTTİ

Büyükekşi, Mart ayında kilogram başına ihracatın düştüğünü bildirdi. "Geçen senenin Mart ayında altın hariç kilogram başı ihracatımız 1.24 dolar iken, bu sene bu rakam 1.18 dolara geriledi" diyen Büyükekşi, yukarıda da değindiğimiz üzere TİM ve TÜİK verileri arasındaki farka yeniden değindi.

Büyükekşi konuya ilişkin, "Geçen sene Şubat ayında 71.08 GTİP kodlu ham, yarı işlenmiş veya pudra halinde altın ihracatı 1.5 milyar dolar iken bu sene bu rakam 600 milyon dolara düştü. Bizim rakamlarımız üzerine bu verileri eklediği için TÜİK ihracatta düşüş açıkladı” dedi.

ÇİN'E YÜZDE 73, RUSYA'YA YÜZDE 45

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Büyükekşi şu bilgileri verdi. “Mart ayında en dikkat çekici ihracat artışlarını Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde görüyoruz. Bu ayda Asya ülkelerine ihracatımız yüzde 44 artarken, Uzakdoğu ülkelerine ihracatımız ise yüzde 91’lik bir oranda artarak adeta sıçrama yaşadı. Ülkelere göre incelediğimizde ise, Mart ayında Singapur’a ihracatımız yüzde 340 gibi yüksek bir oranda artarken, Çin’e yapmış olduğumuz ihracat da yüzde 73 oranında yükseldi.

Rusya’ya ihracatımız da bu ay da artmaya devam etti. Mart ayında yüzde 45.3 oranında, ilk 3 ayda ise yüzde 40.3 seviyesinde artış kaydetti. Mart ayında AB-28’e olan ihracatımız yüzde 20 artarken, Irak’a ihracatımız yüzde 36.1 artış gösterdi. Diğer taraftan, siyasi sorunlar yaşadığımız Hollanda, İran ve Mısır’a ihracatımız ise sırasıyla yüzde 8.5, 17.1ve 13.3 oranında düşüş kaydetti.” Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke ise 1.3 milyar dolarla yine siyasi gerginlik yaşadığımız Almanya oldu. Bu ülkeye ihracat ilk 3 ayda 3.5 milyar doları aşarak ikinci sıradaki İngiltere'nin 1.3 milyar dolar üzerinde gerçekleşti.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde