Bakan Zeybekci: Hedef Ahmet, Mehmet, şirketler değil

Bakan Zeybekci: Hedef Ahmet, Mehmet, şirketler değil

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, paralel yapı bağlantılı şirketlerin tüzel kişiliğine dikkat çekerek, “O şirketlerin çok yanlış noktaya geldiğini zannetmiyorum. Üzerine gidilen şey A ya da B şirketi değil, Ahmet ya da Mehmet. Zaten el koyma, millileştirme, devletleştirme yok” dedi

Bakan Zeybekci: Hedef Ahmet, Mehmet, şirketler değil
16px
24px
30.07.2016 05:28
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında paralel yapıyla bağlantılı şirketler ve darbe girişimi sonrası ekonomide alınan önlemleri değerlendirdi. Bakan Zeybekci, “Şirketlerin bir tüzel kişiliği var. O şirketlerin de çok yanlış noktaya geldiğini zannetmiyorum. Yapılanlar kişisel. Üzerine gidilen şey A ya da B şirketi değil, Ahmet ya da Mehmet’tir. Çalışanlarda mağduriyet oluşturacak adımlarda hassas olmak lazım. Zaten el koyma, millileştirme, devletleştirme yok. Bu şirketler Türkiye’nin varlığı ve değerleri” dedi.

‘ÖĞRETMENDEN SUBAY OLSUN’

Zeybekci, ordudaki yeniden yapılanma çalışmalarını da değerlendirirken, birçok modern ülkede Harp Okulu olmadığını söyledi. Zeybekci, üniversite bitiren psikoloğun, öğretmenin ya da tarihçinin de subay olması gerektiğini belirterek, “Böylece, sistem daha halkla iç içe olur. TBMM’de Sahil Güvenlik Komutanlığı ne yapıyor, biri bana açıklasın. Devlet içinde devlete ne gerek var. Zırhlı birlikler Ankara’nın göbeğinde ne işe yarar. General olmak için kurmay olmak, Harp Akademisi mezunu olmak, yok böyle bir şey kardeşim” diye konuştu.

200 MİLYARLIK VARLIK FONU YAZA YETİŞECEK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Varlık Yönetim Fonu’na ilişkin de bilgi verdi. Zeybekci, “Çalışmalar bizim bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Kendi kontrolümüzde milli bir finans kaynağı ile kalkınmamızı ve büyümemizi gerçekleştirmemiz lazım. Adı, Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu. Türkiye’nin değerlendirilmeyen tüm yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, mevcudundaki tüm varlıkları, gayri nakdi ve gayri menkul tüm varlıkları nakde çevrilerek oluşturulacak. G20’de böyle fonu olmayan tek ülkeyiz. Fon için ilk etapta 200 milyar dolar civarında rakam söz konusu. Yaz bitmeden bu oluşacak” dedi.

STRATEJİK PROJELER İÇİN

Zeybekci, fonun, kamu için kullanılmayacağını belirterek, “Stratejik projeler için kullanılacak. Yurtdışındaki stratejik hedefler için kullanılacak. Hedef ülkeler ve kültür coğrafyasındaki proje için kullanılacak. Kanal İstanbul ya da 3. köprü gibi devasa projeleri finanse ederken, tulumbaya ilk konan sular bu fondan gelecek. Dalgalanmalarda güvence merkezi olacak. Kamu borçlanmalarını yönlendirecek. Özel şirketlerin borçlanma ihtiyacında yön gösterici olacak” diye konuştu.

Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ve Habertürk Gazetesi muhabiri Deniz Çiçek’in sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurtdışında Türkiye’deki mevcut gerçek ortamı anlatacak kampanyadan bahsetti.
 
24 ÜLKEDE İLANLAR VERİLECEK, CEO'LAR TÜRKİYE'Yİ ANLATACAK

Nihat Zeybekci, darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin yurt dışında tanıtımı için başlatılacak kampanyanın detaylarını da anlattı. Darbe görüntülerinin, faizden nemalanan bazı gruplar tarafından yurtdışındaki bazı televizyonlarda gösterildiğini belirterek, yürütülen bu güçlü lobiye karşılık, kendilerinin de karşı atılıma geçeceğini söyledi.

Başlatılacak kampanyada, Türkiye’nin, “dostlarının ağzından” anlatılacağını belirten Zeybekci, “Türkiye’ye ilgisi olan, Türkiye’de bulunan, Türkiye’de yatırımı bulunan, buraya ihracat yapan, Japon firmalarının Türkiye’deki temsilcileri ya da oradaki CEO’ları dahil olacak. Koreli firmaların buradaki ve oradaki CEO’ları, Kuveyt, Suudi, Alman, İtalyan, İngiliz, İspanyol, Fransız ve Amerikalı CEO’lar, kendi ülkelerinde bizi anlatacaklar” dedi. Zeybekci, kampanya için hazırlanan afişlerin 24 ülkede gösterileceğini kaydederken, bu afişlerin, TV spotları, metro, havalimanlarında, billboard’larda ve gazetelerin arka sayfasında tam sayfa olarak yer alacağını anlattı.

SLOGAN: TÜRKİYE HİKÂYEMİ KEŞFET

Zeybekci, kampanya sloganının da “Discover My Turkey Story” ve “Türkiye hikâyemizi keşfedin” olacağını açıkladı. Zeybekci, Mercedes’ten, Philip Morris’e kadar pek çok firmanın kapsamda olacağını ifade etti. Zeybekci, daha sonra bu 24 ülkeyi ziyaret edeceklerini belirterek, o ülkelerde Türkiye sempozyumları yapacaklarını ve yabancı gazetecilerin Türkiye’ye çağrılacağını kaydetti. Zeybekci, bu yoğun kampanya sürecinin 1 ay süreceğini ifade etti.

YABANCI CEO İFADELERİ OLACAK

Bakan Zeybekci, kampanya için yurtdışında kullanılacak ve önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak afişleri ilk defa HABERTÜRK’e gösterdi. Afişlerde, Türkiye’de görevli yabancı CEO’ların fotoğrafları ve kendi kaleme aldıkları sözleri yer alıyor. CEO’lar, mesajlarında herkesi Türkiye’ye davet ediyor.

RUSYA İLE ORTAK YATIRIM FONU

Rusya temasları konusunda da bilgi veren Zeybekci, iki ülkenin serbest ticaret anlaşması (STA) yapacağını söyledi. İki ülke arasında Türk-Rus Yatırım Fonu kurulacağını da kaydeden Zeybekci, “Yatırımların finansmanında kullanılacak. Kaynağı, Varlık ve Yatırım Fonu’ndan aktarılacak. İki ülkede ve üçüncü ülkelerdeki ortak projelerde kullanılacak. Siyasi uzlaşma sağlandı, teknik çalışmalar devam ediyor” dedi.

Deniz Çiçek/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde