Bakan Yıldız: Sabancı’nın yeni ortağı daha atak çıktı

Bakan Yıldız: Sabancı’nın yeni ortağı daha atak çıktı

Bakan Yıldız’dan 3 milyar 457 milyon dolarlık 4 dağıtım ihalesiyle ilgili ilginç yorum..

Bakan Yıldız: Sabancı’nın yeni ortağı daha atak çıktı
16px
24px
19.03.2013 08:52
ABONE OLgoogle

Demir çelik sektöründe İsdemir’den sonraki en büyük oyuncu olan İÇDAŞ’ın, Çanakkale’nin Biga İlçesi’ne bağlı Bekirli Köyü ve civarında yer alan liman, demir-çelik, enerji tesislerinin açılış törenine gitmek üzere, Florya’daki Genel Havacılık tesislerinden havalanacak helikoptere yetişmeye çalışıyorum…

Nevruz kutlaması için Kazlıçeşme miting alanına giden allı-yeşilli parlak kumaşlardan uzun elbiseli kadınlar, boynunda poşulu erkekler, alnında sarı-yeşil-kırmızı bandajlı gençler yanımızdan akmaya başladı… Biraz gecikmeyle de olsa Florya’ya vardım ve helikopterimiz, Çanakkale’ye doğru havalandı. Aslan Ailesi ile hoşbeşten sonra, tören alanına geçtik. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması beklenen törende, işçiler ve misafirler için hazırlanan sıra sıra dizilmiş uzun yemek masalarından birinde; İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile sohbete koyulduk. Güler önündeki bilgisayardan başını kaldıramıyor, telefonla yönlendirmeler yapıyor, notlar alıyor; ağzına lokma götürecek zaman bulamıyor. Bakanlarla görüşmemizde merak edilen bazı konular da netleşiyor. Mesela 3. köprünün temeli... Yıldırım tören için İstanbul’un fethi olan 29 Mayıs tarihini gösteriyor.

Milli Savunma Bakanı İSMET YILMAZ:
Nevruz UNESCO’nun listesinde

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Müsteşarlığım döneminde (Turizm ve Kültür Bakanlığı-2009); Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ile birlikte hazırladığımız bir dosya ile UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü) bünyesindeki ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’ne başvurduk ve Nevruz’u kaydettirdik” diyor. Tam bu sırada Taner Yıldız elindeki cep telefonuyla ve meslektaşım Vahap Munyar ile resmimizi çekti ama bizim telefona görüntü bir türlü düşemedi… Yıldırım “Amerika üzerinden geliyor” diyerek, kendi gündemine girdi: “Bugüne kadar yalnızca Los Angeles’ta bulunan ICANN, dünyada internet merkezini 3 noktaya dağıtmaya karar verdi. Bu noktalardan birisi Singapur, diğeri de İstanbul. İnternet altyapımızı esas alan ICANN; Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’yu da İstanbul’a bağladı…”

Ulaştırma Bakanı BİNALİ YILDIRIM:
Köprü ve otoyollar bölünmeden satılacak

Binali Yıldırım’ı görünce aklımız; İstanbul’a yapılacak 3’üncü köprü ve havalimanı, Malezyalı ortakları ile Koç ve Ülker Grubu’nun aldığı köprü ve otoyolları ihale süreçlerine gidiyor… Yıldırım, 3. köprünün temelinin İstanbul’un fethi olan 29 Mayıs günü atılacağını söylüyor. Yıldırım 3’üncü havalimanı ile ilgili olarak gelen “Eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin karşı çıkıyor” sorusunu “Topa girmem” diyerek kestirip attı. Köprü ve otoyolları için de “Fiyatı düşük bulduğumuz için iptal ettik. Bölünmeden halka satılacak. Gelir ortaklığı senedi şeklinde satış olabilir” dedi. Eroğlu araya girdi: “Karakaya Barajı için gelir ortaklığı senedini gündeme getirmek istedim, Hazine kabul etmedi.”

Milli Eğitim Bakanı NABİ AVCI:
Nursel Öğretmen’e özel teşekkür telefonu

Masada oturan işçilerden Levent Akça, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya dönüp “Oğlum evde hasta yatarken, öğretmeni 15 gün boyunca her gün telefon ederek durumu hakkında bilgi aldı” deyince, bizim “soru-cevap” faslı kesildi, olan biteni izlemeye koyulduk. Avcı, Akça’dan adını öğrendiği Adatepe İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Nursel İkramiye’nin telefonunu istedi ve numarayı çevirdi: “Nursel Hanım, öğrencinizin babasının sizden övgüyle bahsetmesi beni çok mutlu etti. Size teşekkür ediyorum.” Yıldırım araya girdi: “Öğretmenlerimiz ve askerlerimiz için her şeyi yaparız. Eş durumundan tayinleri çıkan öğretmenlere ‘toplu alım indirimi’ imkânı tanıdık, THY bilet fiyatında yüzde 20 indirim yaptık. Demir yollarında da indirim imkânı sağladık.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı TANER YILDIZ:
Sabancı’nın yeni ortağı daha atak çıktı

Yıldız’dan da geçen cuma günü gerçekleşen ve 3 milyar 457 milyon dolarlık toplam gelire ulaşan 4 dağıtım ihalesiyle ilgili değerlendirmesini istedik: “Ortaya çıkan fiyattan memnunum. Son 4 ihale ile birlikte kamu, elektrik dağıtım işinden tümüyle çekilmiş olacak. Bu bir dönüm noktası.” Yıldız, Ayedaş ve Toroslar Elektrik Dağıtım’da Enerjisa’nın ipi göğüslemesini ise “Enerjisa’da Sabancı’nın ortağı daha önce Avusturyalı Verbund’du. Onlar biraz muhafazakâr kalıyordu. Yeni ortakları E.ON daha atak. Son ihalede atak davranmalarının arkasında bu ortak değişiminin de etkisi var. 2013 yılı elektrik üretim ihaleleri yapılacak, bu yıl hareketli geçecek” sözleriyle yorumladı. Enerji Bakanı Yıldız’a yönelttiğimiz son soru ile 5 bakanlı “söyleşinin” sonuna geliyoruz, “Avrupa’da doğayı tahrip ettiği gerekçesiyle kaya gazı çıkarılmasını yasaklayan ülkeler var, Türkiye bu tartışmaya girer mi?” Yanıt gecikmiyor: “Girmez, enerji ihtiyacımız var, çıkarırız…”

Serpil Yılmaz/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde