Bakan Bozdağ: Bugün tahliyeler olabilir

Bakan Bozdağ: Bugün tahliyeler olabilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’la ilgili kararını değerlendirerek, bugün belki bu kanun gereği tahliyeler olabileceğini söyledi.

Bakan Bozdağ: Bugün tahliyeler olabilir
16px
24px
07.03.2014 11:27
ABONE OLgoogle
Tokat’ın Zile ilçesine karayolu ile gelen Bakan Bozdağ, ilk olarak Zile Adliyesi’ni ziyaret etti. Daha sonra Zile Kaymakamlığı’na geçen Bakan Bozdağ’ı girişte çiçeklerle karşılandı.

Kaymakamlık ziyaretinde basın mensuplarının Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ ilgili verdiği kararla ilgili sorularına cevap verdi. Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin Başbuğ ile ilgili verdiği karar önemli ve yerinde bir karar olarak gördüğünü ifade ederek, “Önemli çünkü insanların kişi olarak hürriyeti ve güvenliği, hukuku, onuru son derece önemli. Bunu korumak görevi de hepimize ait. Ama herkesten çok yargı görevi yapanların bu hususa riayet etmesi lazım. Kişi hürriyeti ve güvenliğini herkes koruyacak. Yargı görevi yapanlar herkesten daha fazla koruması lazım. Tutuklama kararı verirken veya başka bir koruma tedbirlerine başvururken mutlaka hukukun öngördüğü gerekçeler sıhhatli bir şekilde olmalı ve bunlar kararlarda da detaylı bir şekilde yazılamalıdır. Biz de daha önce bu konuda yasal düzenlemeler yaptık. Bunlar somut gerekçeler olsun ve bunlar yasa da yazılsın, bu noktada önemli yasal düzenlemeler yaptık. Esasında hükümetlerimiz döneminde tutuklulukla ilgili katolok suçları getirerek, tutuklulukta süre sınırı getirerek tutuklamanın da istisnasının istisnası gerektiğine ilişkin yasalarla kararlı bir irade ortaya koyuldu. Ancak maalesef bazı davalar nedeniyle Türkiye’de tutukluluk sanki bir kural gibi serbest yargılama istisna gibi bir algı oluşmasına yol açtı. Biz bunu ortadan kaldırmak içinde biliyorsunuz adli kontrol konusunda yasal bir üst sınır vardı. Şimdi tutuklamayı gerektiren hallerde dahi adli kontrole hükmederek serbest yargılama yapılabilmesinin de önünü açtık. Son derece önemli bir karar. Biz tutuklulukta biliyorsunuz üst sınır terörle mücadele kanununda yer alan suçlar bakımından 10 yıldır, şimdi onu 5 yıla çeken adımı attık. Dün Cumhurbaşkanımız yasayı onayladı, resmi gazetede de yayınlandı. Dün itibari ile bu yasa da yürürlüğe girmiş durumda. Şu anda tutuklulukta azami süre 5 yılla sınırlanmış oldu” dedi.

“BUGÜN TAHLİYELER OLABİLİR”

Bugün belki bu kanun gereği bazı tahliyeler de yapılabileceğini ifade eden Bakan Bozdağ, “Bizim elimizdeki rakamlar 150 civarındaki vatandaşımızın yararlanma ihtimali bulunduğu yöndedir. Tabi Sayın Başbuğ ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararı da, ilk derece mahkemesinin de bugüne kadar gerekçeli kararı yazmamış olması önemli bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bu kararın gerekçelerinin birisi de odur. Mahkemeler karar verirken gerekçesi hazır haldeyse asıl karar vermesi ve karar verdiği anda gerekçeyi de dosyaya koyması lazım. Eğer mahkeme karar verdiği anda gerekçeyi dosyaya koyamıyorsa kanun diyor ki, 15 gün içerisinde gerekçeyi dosyaya koyması lazım. İşte Sayın Başbuğ’nun da yargılandığı davada 7 ayı aştı hala mahkeme gerekçeli kararı yazıp dosyasına koymadı, koyamadı. Bu büyük bir yanlışlıktır. Yasanın öngördüğü kurarların ihlalidir. Çünkü yasa 15 gün süre veriyor. Son TMK’ları kaldırıp, TMK ona göre görevli özel mahkemeleri kaldıran kanunda yeni bir 15 günlük süre verdi. Umarım ki bu süre içerisinde gerekçeli karar yazılır. Bunun önemi çok büyük. Çünkü temyiz hakkını kullanacak mahkum olan kişiler, bu hakkı kullanamıyor. Belki Yargıtay bozacak, bazıları tahliye olacak, belki olmayacak. Ama bireysel başvuruya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi diğer yargı yollarına müracaat etme hakkı var, imkanı var. Kararın direk yazılmamış olması hale dosyasına konmamış olması burada hüküm giyen vatandaşlarımızın Yargıtay’da ve diğer yargı yollarında hak aramasını da geciktirmektedir. Burada lehlerine çıkacak karar belki bazıların tahliyesini gerektirecektir, o tahliye edilecek kişiler mevcut yazılan karardan karar nedeniyle belki şu anda 7 aydır içerde haksız olarak yatıyor da olabilir. O yüzden kararın dosyaya yazılması doğru olandır. Bende adalet bakanı olarak bir mahkeme kararının gerekçesini 7 aydır yazılmamış olmasını anlamakta zorlanıyorum. Ben hukuksal bir gerekçe bulamıyorum” diye konuştu.

“KIRMIZI BÜLTEN”

Fetullah Gülen’le ilgili kırmızı bülten konusundaki gündemle ilgili sorulara ise Bakan Bozdağ şöyle cevap verdi: “Daha öncede söyledim bu kırmızı bülten konusu Türkiye’de soruşturma evresinde ancak hakim kararıyla yapılabilecek işlemlerden bir tanesidir. Türkiye’de bir soruşturma olur ve bu soruşturma çerçevesinde ortaya çıkan deliler savcıların böyle bir talepte bulunması gerektirir, savcılar talepte bulunur hakim de karar verirse böyle bir uygulama yapılabilir. Adalet bakanlığının böyle bir yetkisi yok. Bu tamamen yargısal süreç içerisinde olabilecek bir husustur. Yargı ile ilgili bir konudur, idare ile ilgili konu değildir.”

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, AK Parti Tokat Milletvekilleri Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, Dilek Yüksel, İhlas Medya Grup Başkanı Nuri Elibol, Zile Kaymakamı Nuri Özer, Zile Belediye Başkanı Lutfi Vidinel katıldı.

BİN 500 ÇELENK

Tokat'ın Zile ilçesinde SKM açılışı nedeni ile caddelere çelenklerle donatıldı. Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, bayram havasına dönen ilçenin bin 500 çelenkle süslendiğini söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde