Bakan, Botaş’ın zararı için “ticari gizlilik var” dedi

Bakan, Botaş’ın zararı için “ticari gizlilik var” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, milyon dolarlara varan zarara ilişkin bilgi vermedi.

Bakan, Botaş’ın zararı için “ticari gizlilik var” dedi
16px
24px
27.03.2015 08:40
ABONE OLgoogle
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Rusya’dan doğalgaz ithal etmek için 2012 ve 2013 yıllarında özel firmalara lisans verdi. Rusya ve Irak’tan doğalgaz ve petrol ithali için ihaleler düzenlendi. Botaş ile sözleşmesi devam ederken gazın bin metreküpünü 430 dolara satan Rusya, özel şirketler devreye girince bin metreküpü 350 dolara verdi. CHP, Botaş’ın uğradığı zararın tazmini için hükümetin ne yaptığını sordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, milyon dolarlara varan zarara ilişkin bilgi vermedi. Bakan “Ticari gizliliği var kurum hariç üçüncü şahıslara bilgi veremeyiz” dedi. Rusya’dan doğalgaz ithalatında Botaş ve özel firmalara satıştaki fiyat farkının Hükümeti milyonlarca dolar zarara uğrattığı iddiaları üzerine CHP konuyu Meclis’e taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bin metreküp doğalgazda 100 dolara yaklaşan fiyat farkı için Hükümetin Uluslararası Tahkim’e gitmesi gerektiğini belirterek, Bakan Taner Yıldız’dan bilgi vermesini istedi. Tanrıkulu, Meclis’e verdiği önergede, EPDK tarafından Rusya’dan doğalgaz ithal etmek için lisans verilen özel firmaların hangileri olduğunu, lisans verilirken ihale düzenlenip düzenlenmediğini” sordu.

“zarar için görüşüldü mü” Tanrıkulu, “Botaş Kurumu’nun sözleşmesi devam ettiği dönemlerde Rusya-Gazpromdan aldığı gazın bin metreküpüne 430 ABD doları öderken, Rusya-Gazprom’un özel sektör firmalarına doğalgazın bin metreküpünü 350-360 dolar aralığında sattığı iddiaları doğru mudur? Botaş Kurumu’nun uğramış olduğu zararların tazmin edilebilmesi için hükümet Rusya Federasyonu Hükümeti ve Gazprom Şirketi ile görüşmüş müdür? Bakan açıklamalı” dedi.

Taner Yıldız verdiği yazılı cevapta, lisans verilen firmaların bakanlık internet sitesinde mevcut olduğunu belirtti ancak, aradaki fark için hükümetin girişimine ilişkin bir açıklama yapmadı. Doğalgaz piyasası kanununa atıfta bulunan Yıldız, “Doğalgaz alım fiyatlarına ilişkin olarak, Doğalgaz Alım Satım Anlaşmaları 20-25 yıllık uzun dönemli uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu anlaşmaların hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Gizli tutulan konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil eder” cevabını verdi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde