Bahçeli'nin "Başkanlık" pasına 'baraj' kıyağı

Bahçeli'nin "Başkanlık" pasına 'baraj' kıyağı

Bahçeli’nin AKP’ye 'başkanlık' pası sonrasında AKP’nin de baraj sıkıntısı yaşayan MHP’ye kıyak yapmaya ve seçim barajını yüzde 7’ye çekmeye hazırlandığı öğrenildi

Bahçeli'nin "Başkanlık" pasına 'baraj' kıyağı
16px
24px
21.10.2016 08:54
ABONE OLgoogle

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “başkanlık” yolunu açmasının arkasındaki pazarlıklar netleşmeye başladı. AKP’nin 2017 yılında erken seçime gitmesi durumunda baraj altında kalma korkusu yaşayan Bahçeli’nin seçimlerin zamanında yapılması karşılığında “başkanlık” sistemine desteği gündeme gelirken, AKP’nin de MHP’ye bir jeste hazırlandığı öne sürüldü.

MHP'NİN BARAJ SIKINTISI İÇİN YENİ YASA DEĞİŞİKLİĞİ

Kulislere yansıyan bilgilere göre, referandum için 330’u tam olarak garantiye almaya çalışan AKP sandıkta yüzde 50’yi aşacağından emin. AKP, MHP’yi rahatlatmak için Meclis’te başkanlık için anayasa değişikliği oylaması ile eş zamanlı olarak şu anda yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7’ye çekilmesini öngören yasa değişikliğini gündeme getirecek. Siyasi kulislerde MHP’nin oyunun şu anda yüzde 10 civarında inip çıktığı belirtilirken, yüzde 7 oranının MHP’nin baraj sıkıntısını gidereceği konuşuluyor.

'BAŞKANLIK SORUN YARATMAYACAK'

Aydınlık'ın görüştüğü bir AKP yöneticisi başkanlık sisteminde Meclis’te çeşitliliğin sıkıntı yaratmayacağını kaydederek, “MHP de Meclis’te olmalı. Şu anda baraj altında görünen HDP de Meclis’te temsil edilmeli. Bir sıkıntı olmaz. Henüz bu konuda kesin bir karar verilmiş değil. Ama görüşmeler sürüyor. Ama bir sorun çıkacağını sanmıyorum” dedi.

MHP’DE KRİZ

Bahçeli’nin Erdoğan’ın “başkanlık” yolunu açması ise MHP’de kriz yarattı. Bahçeli’ye karşı muhalefet eden isimler Bahçeli’nin tutumuna tepki gösterdiler. İhraç edilse de MHP’de etkili olan Meral Akşener Bahçeli’yi AKP vagonuna binerek kendini kurtarmaya çalışmakla ve totaliter rejime göz kırpmakla suçladı. Diğer muhalif genel başkan adaylarından Koray Aydın ve Ümit Özdağ da Bahçeli’ye sert eleştiriler yöneltti. Aydın, Bahçeli’nin kararının siyasi sonucunun çok kötü olacağını  vurgularken, Özdağ teklif Meclis’e geldiğinde oyunun ret olacağını şimdiden ilan etti.

TABAN İKİYE BÖLÜNDÜ 

Bu arada MHP tabanı da ikiye bölünmüş durumda. Muhalefeti destekleyen ve MHP’nin yaklaşık yarısını oluşturan kesimin Bahçeli’nin önerisine karşı çıktığı belirtilirken, milletvekilleri ve parti yönetiminde de itirazlar olduğu öğrenildi. Bazı parti yöneticileri Bahçeli’nin  parti organlarına danışmadan dar ekibiyle bu kararı aldığını öne sürerek, bu sürecin partiyi sıkıntıya sokacağını bildirdiler.

MHP’nin önümüzdeki günlerde parti kampı düzenleyeceği, konuyu orada da masaya yatıracakları ifade edildi.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde