Bağdat Caddesi’nde yüksek kiralar mağaza kapattırıyor

Bağdat Caddesi’nde yüksek kiralar mağaza kapattırıyor

Caddede yer bulmak zorlaşırken 100 metrekarelik bir dükkanın aylık kirası 50 bin doları buluyor

Bağdat Caddesi’nde yüksek kiralar mağaza kapattırıyor
16px
24px
19.04.2016 05:54
ABONE OLgoogle
Kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı Bağdat Caddesi’nde yüksek kiralar dev markalara mağaza kapattırıyor. Caddede yer bulmak zorlaşırken 100 metrekarelik bir dükkanın aylık kirası 50 bin doları buluyor

Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı bölgelerden olan Bağdat Caddesi’nde yüksek kiralar markalara mağaza kapattırıyor. Dönüşüm yüzünden bir yandan yer bulmak iyice zorlaştı. Yer bulanlar da çok yüksek kiralar ödemek zorunda kalıyor. Zira caddede konumuna göre 100 metrekarelik bir dükkan için aylık 20-50 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor.
 
Sokaklar kapanıyor
 
Son dönemde GAP, Bershka, Aldo, Top Shop, Divarese, So Chic ve Zara mağaza kapatan markalar oldu. Zara’nın kapattığı mağazası Bağdat Caddesi’nde ilk açtığı mağaza olma özelliğini taşıyor. Mülk sahibiyle anlaşamadığı için mağazayı kapatan Zara’nın caddede bir mağazası daha bulunuyor. Mango’nun da Bağdat Caddesi’ndeki mağazasını kapatacağı sektörde konuşuluyor.
 
Sektör temsilcileri, kentsel dönüşüm ve yüksek kiraların Bağdat Caddesi’ndeki markaları sıkıntıya soktuğunu anlattı. Sektör temsilcileri,  şu değerlendirmeyi yaptılar:
 
“Son birkaç yılda cadde trendi geri döndü. Ciddi hava paralarıyla dükkanlar değişti. Caddelerde dükkanların metrekare fiyatı AVM’lerdeki metrekare fiyatını ikiye üçe katladı. Ancak artık yüksek kiralar insanları bezdiriyor. Bir tekstilci aylık 150 bin dolar kiraya anlaştı ama bir sene bile kalamadı orada. Ayda 150 bin dolar vermek için 1.5 milyon dolarlık iş yapmak gerekiyor. Mevcut konjontürde çok zor. Kentsel dönüşüm yüzünden caddeye çıkan sokaklar kapanıyor, dolayısıyla ziyaretçi sayısında düşüş yaşanıyor. Caddedeki insan trafiğe eskisi gibi yoğun değil. Bununla baş edemeyen markalar da mağaza kapatma yoluna gidiyor.”
 
Ziyaretçi sayısı ve ciroda İstiklal Caddesi’nin ilk sırada olduğunu da kaydeden sektör temsilcileri şöyle devam etti: “İstiklal Caddesi sadece Türkiye’de değil, dünyada en önemli caddelerden biri. İstiklal Caddesi’nde kiralar 50-60 bin dolardan başlıyor. Bir diğer gözde alışveriş lokasyonu Nişantaşı’nda kiralar  35-40 bin dolar arasında değişiyor.”
 
Ünlü markalar bina alıyor
 
PERAKENDE sektöründe en iyi ciro ve ziyaretçi sayısına bakıldığında İstaklal Caddesi ilk sırada... İstiklal’den sonra Bağdat Caddesi ve Ümraniye’deki Alemdağ Caddesi geliyor. Ciroda üçüncü sırada olan Bağdat Caddesi’nde binalar çok eski olduğu için markalar satın alma yapıp konseptlerine uygun hale getiriyor. Fransız Chanel Bağdat Caddesi’nde bina satın alan markalardan... Şirket Suadiye’de 20 milyon dolara 5 katlı bina aldı. Bu alışverişten sonra mal sahipleri kapıyı 30 milyon dolarldan açmaya başladı.  
Necla dalan/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde