BMC'ye kelepir teklife TMSF'den onay

BMC'ye kelepir teklife TMSF'den onay

TMSF, BMC’nin 751 milyon TL karşılığında Ethem Sancak’ın şirketi Es Mali Yatırım ve Danışmanlık’a satılmasını onayladı.

BMC'ye kelepir teklife TMSF'den onay
16px
24px
09.05.2014 06:31
ABONE OLgoogle
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Çukurova Grubu şirketlerinden BMC’nin 751 milyon TL karşılığında Ethem Sancak’ın şirketi Es Mali Yatırım ve Danışmanlık’a satılmasını onayladı.

Böylelikle BMC, TMSF’nin belirlediği 965 milyon liralık muhammen bedelin 214 milyon lira altında satılmış oldu. TMSF’den yapılan açıklamada icra ihalelerindeki genel temayüle uyulduğu, muhammen bedelin yüzde 75’i ve üzerinde satış rakamı hedeflendiği ihalede bu hedefin tutturulduğu belirtildi. TMSF daha önce gerçekleştirdiği bazı ihalelerde muhammen bedelin tutturulmasına önem veriyordu. 2007’de Sabah-ATV’nin satışı için düzenlenen ihaleyi tek katılımcı Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Medya, TMSF’nin muhammen bedel olarak belirlediği 1.1 milyar dolara almıştı. Dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk “Muhammen bedele ulaşmasaydık ihaleyi iptal ederdik.” demişti.

    TMSF, BMC’nin satışı için ihale düzenledi. BMC için 985 milyon TL muhammen bedel tespit edildi. İhalede tek teklif 725 milyon TL ile Ethem Sancak’ın şirketi Es Mali Yatırım ve Danışmanlık tarafından verildi. İhalenin yapılan nihai pazarlığında şirketin son teklifi 751 milyon lira oldu. Son teklifin verilmesiyle ihale teknik olarak tamamlandı. Son kararı dün TMSF Fon Kurulu verdi. Kurum’dan yapılan açıklamada BMC’nin 751 milyon TL karşılığında satılmasının uygun bulunduğu belirtildi. Açıklamada ihale sonrası yayınlanan haberlerin gerçeğe aykırı olduğu öne sürüldü.

BMC’ye el konulduktan sonra acil eylem planı hazırlandığı, BMC’nin iflas etmesinin engellenmesi için  Savunma Sanayii Müsteşarlığı’yla, sendikayla, tedarikçi ve bayilerle ihtilaflar çözüldüğü, borçlar yapılandırıldığı ve üretime geçmenin önündeki engellerin ortadan kaldırıldığı belirtildi. İhale öncesinde üretime geçen BMC’nin muhammen bedelinin bağımsız bir kuruluş tarafından hesaplandığı, sekiz firmanın ihale şartnamesini aldığı, daha fazla katılımın olabilmesi için ihale süresinin uzatıldığı belirtildi. BMC satışında icra ihalelerinde geçerli olan teamüle uyulduğu ve muhammen bedelin yüzde 75’i ve üzerinde bir satış rakamının hedeflendiği belirtilen açıklamada “İhalenin ikinci gününde, pazarlık aşamasında, teamüle uygun bu oran tutturuldu. Rekabet Kurulu’nun onay vermesi durumunda, Fon Kurulumuz nihai kararını verecektir.” ifadelerine yer verildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde