BMC için büyük yarış: 10 firma şartname aldı

BMC için büyük yarış: 10 firma şartname aldı

TMSF’nin BMC’nin satışı için 10 Nisan 2014’te 985 milyon lira muhammen bedelle yapacağı ihale için 10’u aşkın firmanın şartname aldı..

BMC için büyük yarış: 10 firma şartname aldı
16px
24px
26.03.2014 08:32
ABONE OLgoogle
Çalışan sayısını 600’e çıkaran BMC, aralıkta Ankara’da düzenlenen Savunma Sanayii Fuarı’nda Tunus’tan aldığı 20 adet Kirpi siparişini geçtiğimiz ay teslim etikten sonra, önceki gün de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 25 Kirpi ve 25 askeri kamyonu teslim etti.

BMC’nin, 2013’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edemediği otobüsler yüzünden aldığı 1 yıl ihalelere girmeme cezası da 1 Nisan 2014’ten itibaren kalkıyor. BMC, bu tarihten sonra yeni siparişler alabilecek. BMC, savunma sanayii için güçlü bir yerli üreticiyken içinde bulunduğu mali bunalımı aşamayınca Mayıs 2013’te TMSF’ye geçti. Fon yönetimi, 18 ay boyunca üretim yapamayan ve 2 bini aşkın çalışanı ücretsiz izine çıkarılan şirketi yeniden ayağa kaldırmak için 600 milyon liralık borcu yeniden yapılandırdı.

Piyasadan yeniden mal ve ürün temin etmeye başlayan, hemen ardından da işçileriyle anlaşılarak üretime geçen BMC, kısa süre arayla toplam 45 kirpi ve 25 kamyon teslimatı gerçekleştirdi. 24 Ocak’ta da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 25 Kirpi ve 25 askeri kamyonu teslim eden BMC’nin,  2009 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan (SSM) aldığı 468 araçlık ihale gereği 190 aracı daha teslim etmesi gerekiyor. İhale şartnamesine göre bu araçlar 2011 yılına kadar teslim edilecekti.

BMC’nin hızla eski ekonomik gücüne kavuşma yolunda olduğunu söyleyen Türk Metal İş Sendikası Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, 600 kişinin işbaşı yaptığını, 1 Nisan’dan sonra belediyelerin açacağı otobüs ihalelerine girme yasağının da bitmesinden sonra yeni siparişlerin alınacağını ve ücretsiz izinde olan diğer çalışanların da iş başı yapabileceğini söyledi.

Tosun, “Geçen yıl bu zaman İstanbul’da Karamehmet’in binasının önünde eylem yapıyorduk. Şimdi fabrika üretim yapıyor. En önemli beklentimiz şirketin asıl sahibinin belli olması” diye konuştu.  

10’u aşkın firma şartname aldı

TMSF’nin BMC’nin satışı için 10 Nisan 2014’te 985 milyon lira muhammen bedelle yapacağı ihale için 10’u aşkın firmanın şartname aldığı belirtiliyor. İhaleye Çinli üretici JAC’ın da katılması bekleniyor.

TMSF’ye devredilmesinden sonra İtalyan otomobil devi Fiat’ın kamyon, otobüs ve dizel motor üreten markası İveco’nun yetkilileri, TMSF bünyesindeki şirketin Pınarbaşı’ndaki tesislerinde geçtiğimiz temmuz ayında inceleme yapmıştı. Ancak görüşmelerde bir sonuca varılamadı.

Akşam ve Güneş Gazeteleri ile Skyturk360 televizyonunu 62 milyon dolara Çukurova Grubu’ndan alan işadamı Ethem Sancak da ekibiyle birlikte İzmir’e gelerek BMC fabrikasında incelemelerde bulunmuştu. Ayrıca TÜMOSAN’ın  iştirak sahibi Albayrak Grubu da BMC fabrikasını ziyaret etmişti.

Sedat Alp/Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde