BMC’de işçi kıyımı erken başladı

BMC’de işçi kıyımı erken başladı

BMC’yi değerinin çok altında satın alan Ethem Sancak, fabrikadaki işçileri Bakanlık denetiminden kaçırmak için 29’arlık gruplar hâlinde işten atıyor

BMC’de işçi kıyımı erken başladı
16px
24px
14.08.2014 08:28
ABONE OLgoogle
BMC’yi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) değerinin çok altında alan ES Mali Yatırım ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, devir öncesi fabrikada çalışan işçileri çıkarmaya başladı.

Yaklaşık 2 bin 500 kişinin çalıştığı fabrikada, imzalanan protokole rağmen çalışanların işine son veriliyor. İhaleyi kazanır kazanmaz işçi kıyımına başlayan Sancak, 1.5 ay önce 29 kişinin işine son vermesinin ardından geçen hafta 29 kişiyi daha çıkardı.

Edinilen bilgilere göre işten çıkarmaların arkasının geleceği ve 200 kişiyi aşacağı belirtiliyor. İşten çıkarmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın müdahalesini önlemek için 29’ar kişilik gruplar hâlinde yapılıyor. İş Kanunu gereği 30’un üzerindeki işten çıkarmalara Bakanlık’ın müdahale etmesi gerekiyor. Bu arada Sancak’ın TMSF’ye henüz ödeme yapmadığı, ödeme için ek süre isteyeceği belirtiliyor.

SENDİKA SESSİZ 

Alacaklarına yönelik protokol imzalamalarına rağmen bayramı parasız geçiren işçiler, şimdi de işten çıkarılma şoku yaşıyor. Son iki ayda gerekçe gösterilmeden 58 kişinin işine son verildi. Şirket kaynaklarından edinilen bilgilere göre işten çıkarılan BMC çalışanları, alacaklarının yapılandırılması için protokol imzalayanlardan oluşuyor. Aynı kaynak işten çıkarmaların arkasının geleceğini, her ay 29 kişinin işine son verileceğini aktardı.

İsmini açıklamak istemeyen bir işçi, alacaklarının 36 eşit taksitte ödenmesi için protokol imzaladıklarını belirterek, “Buna rağmen gerekçe gösterilmeden çıkış veriliyor. Geçtiğimiz ay 29 kişi çıkarılmıştı. Bayramın ikinci günü 29 kişinin daha çıkışı verildi. Çıkışların her ay 29’ar kişilik gruplar halinde devam edeceğini öğrendik. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası, işten çıkarmalar karşısında sessiz. Sendika, aidatlarını her ay almasına rağmen hakkımızı savunmuyor. Ayrıca fabrikadaki belirsizlik işçilerin psikolojisini bozuyor. Kredi borcunu ödeyemeyen üç kişi intihar etti. Birçok arkadaşımızın yuvası dağıldı. Belirsizlik devam ediyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.” diye konuştu.

HENÜZ DEVİR YOK

BMC, henüz yeni sahibine devredilmedi. TMSF, satışı onaylamasından sonra devir için bir aylık yasal süreci başlattı. Fon’un ES Mali Yatırımlar’a verdiği 30 günlük süre, 15 Ağustos 2014’te doluyor. Sancak’ın, bu süre zarfında 751 milyon lirayı TMSF’nin hesabına yatırması gerekiyor ancak şimdiye kadar devir teslim için ödeme yapılmadı. Sancak’ın gereken parayı temin edemediği, TMSF’den süreyi uzatmayı isteyeceği belirtiliyor.

ÜÇÜNCÜ ORTAK GELDİ

Bu arada BMC’ye üçüncü ortak geldi. Ethem Sancak, ihaleyi aldıktan kısa bir süre sonra BMC’nin yüzde 50’sini Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne (Qatar Armed Forces Industry Committee) satmıştı. Katarlı fondan sonra BMC’ye üçüncü ortak almak isteyen Sancak, hisselerinin bir kısmını dorse üreticisi Öztreyler Demir Çelik A.Ş.’ye satmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. İzin çıkması halinde Sancak, hisselerinin bir kısmını Metro otobüslerinin eski ortaklarından Talip Öztürk ve Ahmet Öztürk’e devredecek.

TSK’YE ‘KİRPİ’ ÜRETİYOR

BMC, İzmir Pınarbaşı’ndaki fabrikasında kamyon, zırhlı araç ve otobüs üretimi yapıyor. “BMC” ve “Profesyonel” ile kamyon, “Probus” ile otobüs markaları bulunan BMC, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ne de zırhlı araç Kirpi’yi üretiyordu. TMSF, Çukurova Grubu’na ait Show TV ve BMC’ye 2013 yılında el koymuştu. Fon, Türk otomotiv endüstrisinin tek millî markası BMC’yi satışa çıkardı.

2 Mayıs 2014 tarihinde yapılan ihalede tek teklif, 725 milyon TL ile Ethem Sancak’ın şirketi Es Mali Yatırım ve Danışmanlık tarafından verildi. İhale, nihai pazarlık sonucu 751 milyon lira ile Sancak’ta kaldı. TMSF, BMC için 985 milyon TL muhammen bedel tespit etmişti. TMSF’nin onayından sonra Rekabet Kurulu da BMC’nin satışına izin verdi. İşadamı Ethem Sancak, henüz devir işlemleri tamamlanmadan şirketin yüzde 50 hissesini yabancılara sattı. 

Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde