BES'ten ayrılanlar parasını nasıl geri alacak?

BES'ten ayrılanlar parasını nasıl geri alacak?

BES hızla büyümesine karşın sistemden ayrılma oranı bir türlü aşağı çekilemiyor. Her yıl sistemdekilerin yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmı BES’te toplanan tasarruflarını alarak ayrılıyor.

BES'ten ayrılanlar parasını nasıl geri alacak?
16px
24px
19.09.2014 13:07
ABONE OLgoogle
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hızla büyümesine karşın sistemden ayrılma oranı bir türlü aşağı çekilemiyor. Her yıl sistemdekilerin yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmı BES’te toplanan tasarruflarını alarak ayrılıyor.

Ayrılmaların önemli bölümü zorunlu nedenlerden kaynaklanıyor. BES şirketlerinin yaptığı araştırmalara göre, sistemden ayrılanların önemli bölümü ev almak, kredi kartı borcunu kapatmak, otomobil almak gibi anlık nakit para ihtiyacı nedeniyle sistemden çıkmayı tercih ediyor. Bu arada ayrılanların önemli bölümü sisteme yeniden geri döneceğini söylüyor. 

Sistemden ayrılmalar bu kadar yüksek oranlarda olduğu için Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik’te sistemden ayrılmalarda net biçimde düzenlenmiş durumda. ‘Sistemden Ayrılma’ Madde 15’in ikinci fıkrasına göre; “Katılımcının ayrılma talep formunu imzalayarak faks veya posta ile şirkete göndermesi halinde bireysel emeklilik hesabındaki birikim ve devlet katkısı hesabındaki varsa hak kazanılan tutarlar formun şirkete ulaştığı tarihten itibaren 20 iş günü içinde katılımcının belirttiği hesaba ödenir” deniyor.

Peki biz bu bilgiyi neden yazdık? Çünkü sık sık okurlarımızdan “BES’ten ayrılmak istedim ancak bir ay oldu daha paramı alamadım”, “BES şirketine başvurdum ama bana 1.5 aydan önce paranızı alamazsınız dediler ne yapmalıyım” diye şikayetler geliyordu. Bunun üzerine biz de ilgili yasayı bulduk. Yasaya göre BES şirketi sistemden ayrılmak isteyenlere 20 iş günü içinde yani hafta sonlarını da hesaba katarsak yaklaşık bir ay içinde ödeme yapmak zorunda. Ödeme yapılmaması halinde cezai yükümlük var. 

Bu konudaki şikayetleri ilettiğimiz bir BES şirketinin genel müdürü eksik evrak teslim edilen durumlar dışında BES şirketinin bu ödemeyi 20 iş günü içinde yapması gerektiğini söylüyor. Aynı yetkili, yapılmaması durumunda kişinin şikayeti halinde BES şirketinin cezai yükümlülük altını girdiği bilgisi de veriyor. 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde