BDDK'dan iş adamlarına çağrı: O bankaları bize şikayet edin

BDDK'dan iş adamlarına çağrı: O bankaları bize şikayet edin

BDDK Başkanı Akben, bankaların kredi geri çağırmasına karşı 'BDDK şikayet hattına müracaatta bulunun' çağrısı yaptı.

BDDK'dan iş adamlarına çağrı: O bankaları bize şikayet edin
16px
24px
11.08.2016 12:28
ABONE OLgoogle
BDDK Başkanı Akben, bankaların kredi geri çağırmasına karşı gereken tedbirleri alacaklarını belirterek, "Bu tür şikayetleri ve bilgileri bize getirenlere, 'Banka ve şirket bazında isim vererek, BDDK şikayet hattına müracaatta bulunun' diyoruz" çağrısı yaptı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankalara yönelik "kredi geri çağırma" uyarısına ilişkin açıklama yaptı.

Akben, "Bankalar kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirip farklı saiklerle yapıyorsa buna kesinlikle izin vermeyiz. Buna karşı gereken tedbirleri alırız. Bu tür şikayetleri ve bilgileri bize getirenlere, 'Banka ve şirket bazında isim vererek, BDDK şikayet hattına müracaatta bulunun' diyoruz. Konunun doğru olup olmadığı hususunu araştırırız ve bunu yapanlar hakkında ne gerekiyorsa yaparız" değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada bankaları şu sözlerle uyarmıştı: "Ben diyorum ki faizler düştüğü, kredi imkanları genişletildiği zaman hem ülkemizin hem yatırımcıların hem de bankalarımızın önünde yeni bir dönem açılacaktır. Ülkemizin bu döneminde kredi vermekten imtina etmek şöyle dursun, uyduruk bahanelerle kredileri geri çağıran bankalar kendilerine bir saf belirlemiş demektir, bunu da duyurmak istiyorum."

"BANKALAR MEVDUAT YARIŞINDAN VAZGEÇMELİ"

Akben, mevduatta faizi yükseltme yarışının otomatik olarak kredilere de yansıdığını belirterek, "Bankalar mevduat yarışından vazgeçmeli. Faiz oranları yıllık yüzde 7-8 olduğu dönemde de bankalar bu işlerden para kazandı. Piyasa şartlarıyla birlikte kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceğini düşünüyoruz. Bu bir başlangıçtır, bunun arkası gelecektir" diye konuştu.

"KONUTTA FAİZ DÜŞÜNCE YAPILANDIRMA OLABİLİR"

Konut kredi faiz oranlarındaki düşüşle tüketicilerin yapılandırma yapıp yapamayacağına ilişkin olarak Akben, daha önce denizcilik, turizm ve enerji sektörleri, terör nedeniyle de sıkıntılı bölgelerde yapılandırmaya ilişkin düzenlemeler yaptıklarını söyledi. 

Akben, bu tür konularda BDDK'nın yardımcı olduğunu ifade ederek, "Eğer sektörel bozulma söz konusu ise o konularda yardımcı oluruz. Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var. Yüksek faizden borçlanmış ve faiz düşmüşse tüketici lehine bir şeyler yapılabilir" dedi.

"ASGARİ ÖDEME TUTARI SPEKÜLE EDİLİYOR"

BDDK Başkanı Akben, bankacılık sektörün, kredi kartlarında asgari ödeme tutarı oranlarının düşürülmesi ve kredi kartı limitinin artırılması konusundaki düzenleme talebiyle ilgili olarak da, bu konunun çok speküle edildiğini söyledi. 

Akben, "Sadece kredi taksitlerinin uzatılması ya da gecikmelere düşenlere imkan sağlanması şekliyle değil, daha geniş kapsamlı bir inceleme yapıyoruz. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra ilgili bakanlarımızla, Finansal İstikrar Komitesi ve Türkiye Bankalar Birliği ile görüştükten sonra bu düzenlemeler yapılacak." diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde