BDDK: Fırsatçılık yapan bankaları arkadaşlar inceliyor

BDDK: Fırsatçılık yapan bankaları arkadaşlar inceliyor

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, durumdan vazife çıkartmaya çalışan bazı kuruluşlar olduğu gibi, bazı bankaların da olabileceğini belirtti..

BDDK: Fırsatçılık yapan bankaları arkadaşlar inceliyor
16px
24px
21.07.2016 13:08
ABONE OLgoogle
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bu gibi zamanlarda durumdan vazife çıkartmaya çalışan bazı kuruluşlar olduğu gibi, bazı bankaların da olabileceğini belirterek, "Ama buna meydan vermeyeceğiz. Böyle bir ortamda fırsatçılık yapılmasına elbette göz yummayız." dedi.

Akben, bankacılık sisteminin çalışmalarına dün ne ise bugün de aynı şekilde devam ettiğini söyledi.

OHAL ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Akben, bankacılık sisteminin çalışma düzeni ile ilgili herhangi bir olumsuzluk, farklı bir düzenlemenin söz konusu olmadığını belirterek, bankacılık sisteminin güçlü yapısını muhafaza ettiğini, bu olayların sisteme herhangi bir olumsuz yansımasının bulunmadığını ifade etti.

Rasyolarda, likidite durumunda ya da bankacılıktaki diğer alanlarda herhangi bir olumsuzluk ile buna yönelik herhangi bir beklentinin olmadığını da vurgulayan Akben, "Bu karışıklıkların birkaç gün içerisinde düzelerek normale dönülmesini bekliyoruz. Hükümetimiz tarafından gerekli açıklamalar yapılıyor. Ama teknik olarak bakıldığında bankacılık sistemimiz bütün rasyo, kurum ve kurallarıyla dimdik ayakta. Herhangi bir endişeye mahal yok." şeklinde konuştu.

"ARKADAŞLAR İNCELEME YAPIYORLAR"

Akben, ekonomi ile ilgili kurumların gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik toplantıları sık sık yaptığını ifade ederek, başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olmak üzere, Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve diğer kurumların gerekli çalışmaları yürüttüğünü, şu anda son açıklamaların üzerinde farklı bir tedbire, farklı bir uygulamaya şimdilik gerek olmadığı yönünde bir kararlarının bulunduğunu söyledi.

"Farklı bir durum ile karşılaştığımızda her an bunun tedbirini alabilecek güçteyiz" diyen Akben, BDDK'nın bazı bankalardan 15 Temmuz sonrası yazdığı raporları istediğine yönelik soru üzerine de, şunları kaydetti:

"Bu gibi durumlarda bankalarımızın, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları gibi ortamı, beklentileri olumsuzluğa sevk edecek bir rapor yayınlamasını doğru bulmuyoruz. Arkadaşlar inceleme yapıyorlar. Bilhassa bu gibi zamanlarda durumdan vazife çıkartmaya çalışan bazı kuruluşlar olduğu gibi, bazı bankalar da olabilir. Bunlar Türkiye'deki bankalardan da, yabancı bankalardan da olabiliyor. Ama buna meydan vermeyeceğiz. Böyle bir ortamda fırsatçılık yapılmasına elbette göz yummayız. Bir şey ortaya çıkması durumunda gereği ne ise yapılır."

"BİR GÜNDE BÜTÜN RASYOLAR MI BOZULDU DA BÖYLE BİR AÇIKLAMAYA GİDİLİYOR?"

BDDK Başkanı Akben, kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili açıklamaların en üst düzeyde yapıldığını söyledi. Bu kuruluşların geçmişteki açıklamaları ve mantıklarının ortada olduğuna işaret eden Akben, bankalara stres testi yaptıklarını belirterek, "Bu kadar gerçek bir ortamda stres testi yapılmış oldu. Görüldü ki bankalarımız güçlü yapısını muhafaza ediyor." diye konuştu.

Derecelendirme kuruluşlarının acele bir açıklama yapmalarını hem etik hem de niyet olarak doğru bulmadıklarını belirten Akben, "Hemen bir günde bütün rasyolar mı bozuldu da böyle bir açıklamaya gidiliyor? Bunu doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde