Azerbaycan'a milyar dolarlık barajı kim yaptı?

Azerbaycan'a milyar dolarlık barajı kim yaptı?

Azerbaycan’ın Şemkir nehri üzerine Türk şirketi tarafından 948 milyon dolar harcamayla kurulan Şemkirçay Barajı zamanından önce tamamlanarak teslim edildi.

Azerbaycan'a milyar dolarlık barajı kim yaptı?
16px
24px
28.12.2015 11:07
ABONE OLgoogle
Avrupa’dan Asya’ya kadar dünyanın dört bir yanında ekonomik açıdan büyük projelere imza atarak dünya müteahhitlik sektöründe ikinci sıraya yükselen Türkler, 948 milyon dolarlık büyük bir projeyi daha teslim ederek yerlerini sağlamlaştırdı.

Cengiz İnşaat’ın tek başına üstlendiği ve Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında yaptığı en büyük baraj inşaatı olan Azerbaycan’daki Şemkirçay Barajı 24 saat çalışma sistemiyle tamamlanarak, düzenlenen törenle teslim edildi.

Azerbaycan’a bereket getirecek

2009 yılında Azerbaycan’ın Şemkir kentinde bulunan Şemkir Çayı nehri üzerinde yapımına başlanan 196 metre gövde yüksekliği ile ülkenin en yüksek kil çekirdekli kaya dolgu barajı olan Şemkirçay Barajı ülkenin verimli topraklarını sulamasının yanı sıra ikinci büyük kent olan Gence’nin ve Şemkir’in içme suyunu da karşılayacak. Şemkirçay Barajı elektrik enerjisi üretiminde de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek. Azerbaycan’da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 2.5’ini tek başına Semkirçay barajı karşılayacak.

İşçisi de malzemesi de Türkiye’den

Cengiz İnşaat Semkirçay Barajı ve HES’in inşaatında 1000 kişiyi istihdam ederken, Türkiye’den 450 beyaz ve mavi yakalı çalışanı Azerbaycan’a götürdü. Barajın yapımında kullanılan malzemelerin de tamamına yakını Türkiye’den götürülerek inşaat aşamasında ihracat da yapılmış oldu. Hasır çelikten çimentoya, kanallar için membrandan, tünel giriş kapılarına, sabit ve hareketli vinçlerden vanalara kadar Şemkirçay Barajı’nın inşaatında gerekli olan tüm malzemeler Türkiye’den götürülerek ülke ekonomisine de katkı sağladı.


Barajın Azerbaycan devletine teslim edildiği törene katılan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, bu kadar büyük bir barajı kısa sürede tamamladıkları için Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e teşekkür etti. 

Yaz gelmeden kanal geldi

Cengiz İnşaat, Azerbaycan hükümetinin özel ricası olan “Yaz gelmeden sulama kanalı yetişmeli” ricası üzerine 71 bin 395 hektar 1. Derece tarım arazisine su sağlayacak kanalı baraja bağlayan 8 bin 462 metrelik sulama tüneli için 17 ay boyunca gece- gündüz 24 saat çalışarak zamanından önce toprakların suya kavuşmasını sağladı. Böylece Azerbaycan çiftçisi bir yıl daha kurak topraklarla uğraşmak zorunda kalmayacak. Bu özverili çalışma üzerine, teslim töreninde Azerbaycan Hükümeti Cengiz İnşaat yetkililerine teşekkür etti.



56 milyon KW/saat elektrik üretecek

Türk müteahhitlik sektörünün gücünü bir kez daha dünyaya gösteren ve yeni işlerin kapısını açan Semkirçay Barajı, yılda 56 milyon KW/saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj, ülkenin ikinci büyük kenti Gence’ye yılda 41 milyon metreküp, Şemkir şehrine ise 9 milyon 500 bin metreküp içme suyu sağlayacak.  

ŞEMKİR BARAJI TEKNİK KÜNYESİ

BARAJ GÖVDE YÜKSEKLİGİ (h):                     196 m 
KRET UZUNLUĞU:                                          692,20 m
KANAL UZUNLUĞU:                                       61.586 m  
SOL SAHİL SULAMA KANALI SU SARFI :         8.3 m3/s
SAĞ SAHİL SULAMA KANALI SU SARFI:          4.5 m3/s
GIDALANDIRICI KANAL SU SARFI:                  28 m3/s
TOPLAM DOLGU:                                          14.928.000,00 m3
KİL ÇEKİRDEK DOLGU:                                               2.800.000, 00 m3
KAYA DOLGU:                                                11.068.000,00 m3
RİP RAP:                                                         300.000,00 m3
KRET UZUNLUĞU:                                          692.20 m
KRET GENİŞLİĞİ:                                            12 m
BARAJ GÖLÜ REZERVUAR SU HACMİ:          165.000.000,00 m3
BARAJ GÖLÜ UZUNLUĞU:                             6.4 km

 

 

 

RESİM ALTLARI:

Türk müteahhitlerinin yurt dışında yaptığı en büyük baraj olan Şemkirçay, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’e, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz tarafından teslim edildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde