Ayşe Teyzem’in kredi macerası: Yaşlılara kredi yok...

Ayşe Teyzem’in kredi macerası: Yaşlılara kredi yok...

Ayşe Hanım Teyzem, “Tüketici kredilerine sınırlama getirilecekmiş. Sınırlamadan önce kredi almak istiyorum. Bana yardım et” dedi.

Ayşe Teyzem’in kredi macerası: Yaşlılara kredi yok...
16px
24px
18.03.2016 09:30
ABONE OLgoogle
Güngör Uras'ın yazısından alıntı

Ayşe Teyzem’in kredi macerası


Ayşe Hanım Teyzem, “Tüketici kredilerine sınırlama getirilecekmiş. Sınırlamadan önce kredi almak istiyorum. Bana yardım et” dedi.

“Lüks harcama yapmaya mı niyetlisiniz?” diye takıldım. “Yok, evladım” dedi, “Seksen yıllık yarı kâgir iki katlı bir evim vardı. Kızıma verdim. Ev dökülüyor. Boğaziçi İmar’dan izin alabilirsek, boya badana ettireceğiz. Ona para lazım.”

Ayşe Hanım Teyzem ile önce bir kamu bankasına gittik. Bireysel krediler memuresine isteğimizi söyledik. 

Üç yıl vadeyle 10 bin TL tüketici kredisi kullanmak istiyoruz. Memure aylık faizin yüzde 1.42 olduğunu söyledi. Daha sonra işlem için Ayşe Hanım Teyzem’in yaşını sordu. Ayşe Hanım Teyzem 76 yaşında olduğunu söyleyince, “Emekli maaşını bu bankadan alan bir kefil olmazsa kredi veremeyeceklerini” söyledi. Üç yıl vadeli kredi alabilmek için en fazla 72 yaşında olmak gerekiyormuş.

Teşekkür ederek ayrıldık. Bir özel sermayeli bankaya yöneldik.
Yaşlılara kredi yok...

Bireysel müşteri temsilcisi güler yüzlü hanıma 3 yıl vadeli 10 bin TL tüketici kredisi istediğimizi tekrarladık. Neyse Ayşe Hanım Teyzem’in yaşını sormadılar.
Görevliye, ihtiyaç kredisinin faiz oranlarını ve de her ay ne kadar ödeme yapılacağını sordum.

İhtiyaç kredilerinde en uzun vade 3 yıl imiş. Başvurduğumuz bankada ihtiyaç kredisinde aylık faiz, kamu bankasının faizinden düşükmüş. Yüzde 1.25 imiş. Ancak bu faiz oranı krediyi kullanacak kişi hayat sigortası yaptırırsa uygulanan faizmiş. Sigorta yaptırmayanlar için aylık faiz oranı yükseliyormuş.

Ayrıca 10 bin TL ihtiyaç kredilerinde, kredi tahsis ücreti alınıyormuş. 

Ayda 365 TL taksit

Bütün bunlardan sonra görevli dedi ki, “Ayşe Hanım, sizin anlayacağınız aylık faiz yüzde 1.53, yıllık maliyet yüzde 19.98’dir. Her ay en az 365 TL taksit ödeyeceksiniz.”
Ayşe Hanım Teyzem, çaresiz, “Peki kızım. Madem ihtiyacımız var... İhtiyaç kredisi kullanacağız” dedi. Bunun üzerine görevli hanım kredi vermek için bankanın istediği belgelerin yazılı olduğu kâğıdı verdi. Bankanın ihtiyaç kredisi vermek için istediği belgeler şunlar:

- Nüfus cüzdanı veya sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi

- Adres teyidi için kredi kullanacak olanın adına kayıtlı bir elektrik veya telefon faturası.

- Gelir belgesi, çalışanın maaş bordrosu, emeklinin emekli maaşını gösteren belge. Özel sektörde çalışanların son 6 aydır SGK kayıtlı olduğuna dair belge ve SGK Hizmet Döküm Belgesi.

Teşekkür ederek bankadan ayrıldık. Ayşe Hanım Teyzem istenen belgeleri hazırladı. Bankaya gene birlikte gittik. 10 bin TL ihtiyaç kredisini aldık.

Ayşe Hanım Teyzem ihtiyaç kredisinin faizi ve taksitini önümüzdeki ay başı ödemeye başlayacak ama evi boya badana ettirmeye henüz başlayamadı. Çünkü 80 yıllık ev, sokak arasında olmasına rağmen Boğaz’da olduğu için boya badana için Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden izin alması gerekiyor. Ayşe Hanım Teyzem izin peşinde...

Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde