Ayda 150 Bin TL alan kayyumlara şok!

Ayda 150 Bin TL alan kayyumlara şok!

İflas ertelemeler ve kayyumlar için çok önemli gibi düzenlemeler geliyor

Ayda 150 Bin TL alan kayyumlara şok!
16px
24px
27.06.2016 17:30
ABONE OLgoogle
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili kanun tasarısı önemli değişiklikler içeriyor. Meclis Komisyonu’na gönderilen tasarı iflas erteleme ile ilgili çok önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarı bu hali ile yasalaşırsa, bir kayyum en fazla 3 şirketin dosyasına bakabilecek. Mevcut durumda, 50-60 ayrı dosyaya bakan kayyum var. Bu da, aylık ortalama 100-150 bin liralık gelir anlamına geliyor.

Geçtiğimiz aylarda, özellikle bankaların gündeme getirdiği ‘iflas erteleme’ konusu ile ilgili önemli değişiklikler geliyor. Tasarı, iflas ertelemede, süreden, kayyum atamasına değin bir dizi değişiklik içeriyor.

Ankara Barosu’na üye avukat Ayşe Duygu Özalp, tasarıda yer alan iflas erteleme ile ilgili değişiklikleri Hurriyet.com.tr için değerlendirdi.

Av. Özalp, “Kanun tasarısıyla iflas ertelemeyi tanımlayan İcra İflas Kanunu’nun 179. maddesi aynen korunmuş. Ancak özellikle iyileştirme projesi unsurları ve proje içinde yer alması gerekenler tanımlanmış. Tasarıda, iflas erteleme başvurusunda belirtilen liste ve belgelerin iflas erteleme talebiyle birlikte sunulmaması veya mahkemece verilecek iki haftalık kesin süre içinde tamamlanmaması halinde iflas erteleme talebinin ispatlanamamış sayılacağı ve borca batık olduğunun anlaşılması halinde talep sahibi şirketin veya kooperatifin iflasına karar verileceği hükmü getirilmiş” dedi.

SÜRE KISALTILDI

Av. Özalp, daha önce 1 +4 yıl şeklinde olan iflas ertelemede “Tasarı ile bu süre kısalmış durumda. Azami 1 yıl olan iflas erteleme süresinin mahkemece uygun görülmesi halinde sadece 1 yıl daha uzatılabileceği tasarıdaki bir diğer önemli değişiklik” şeklinde konuştu.

İSTİNAF YOLU AÇIK

Av. Özalp, açıklamasının devamında “ Tasarı ile İflasın ertelenmesi yargısında mahkemece verilecek tedbirler konusunda eski hükümler korunuyor. Ancak tedbirlerin toplam erteleme süresinden sayılması ve tedbir süresince ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlarının da uygulanmaması öngörülmekte. İhtiyati tedbir talebinin reddi ya da kabulü halinde mahkemeye yapılacak itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmakta” dedi.

BİR KAYYUM İÇİN EN FAZLA 3 DOSYA

Tasarının kayyımlar için de detaylı düzenlemeler getirdiğine vurgu yapan Av. Özalp şunları kaydetti: “Buna göre, mahkeme gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek ve görevine son verilen ya da istifa eden kayyımın yerine yenisini seçebilecek. Mahkemece atanan kayyımlar, özel sicilinde kaydedilmek üzere mahkemenin bağlı bulunduğu adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına bildirilecek.

Bir kişi aynı anda en fazla üç dosyada kayyım olarak atanabilecek ve üçten fazla dosyada görevi devam eden kayyımlara yeni görev verilmeyecek. Dolayısıyla şu anda derdest dosyalarda kayyımlık görevini yürütenlerin dosya sayısı 3’ün altına düşmedikçe kayyım olarak atanamayacağı sonucu doğmakta.”

AYLIK GELİR 150 BİN LİRA OLAN VAR

Bu düzenleme, özellikle bazı kayyımları yakından ilgilendiriyor. Özellikle İstanbul'da görülen iflas erteleme davalarında, kimi kayyumların 50-60 ayrı dosyası bulunuyor. Kayyım her bir dosya için ayrı ücret alıyor. Kimi kayyımların, sırf kayyımlık ücreti aylık 100-150 bin lirayı aşıyor.

Av. Özalp, tasarıda, kayyımlara ilişkin dosya sınırlamasının gerekçesinin “Kayyımların görevlerine yeterli zaman ayırmak suretiyle sağlıklı bir şekilde yürütebilmelerinin amaçlandığı ve uygulamada bir kayyımın aynı anda yürüttüğü iş sayısı sebebiyle meydana gelen duraksama ve şikâyetlerin önlenmesinin hedeflendiği belirtilmekte” şeklinde konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde