Avusturyalılar yüzünden kardeşlerin ‘Aras’ı bozuldu: Ölüm tehditi aldı..

Avusturyalılar yüzünden kardeşlerin ‘Aras’ı bozuldu: Ölüm tehditi aldı..

Austrian Post ile Aras Ailesi arasındaki süreç, hukuki anlamda İsviçre’de devam ederken, bir başka gelişme de Türkiye’de yaşandı. Aile arasındaki mahkeme süreci....

Avusturyalılar yüzünden kardeşlerin ‘Aras’ı bozuldu: Ölüm tehditi aldı..
16px
24px
04.01.2017 05:12
ABONE OLgoogle

1979 yılında Celal Aras tarafından kurulan Aras Kargo, kısa sürede taşımacılıkta Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri haline geldi. 2008 yılında vefat eden işadamı geride yıllık 300 milyon dolarlık ciro yapan bir dev bıraktı. 13 bölge müdürlüğü, 29 transfer merkezi, 825 şubesi, 3 bin 320 araçlık filosu bulunan Aras Kargo, 37 senede 12 bin çalışanıyla ayda 12 milyon kişiye hizmet veren, sektörünün amiral gemisi haline geldi.

2011’de şirketin yüzde 20’sini devralan İş Girişim Sermayesi’nin daha sonra yüzde 5 artırdığı hisselerini Austrian Post’a 2013’te devretmesi, Aras Kargo’da büyük bir kavganın başlamasına sebep oldu.

Yabancı ortaklığa kötü örnek: Aras Kargo'da neler oluyor?

HUKUKİ SÜREÇ ÖNCE TAHKİMDE BAŞLADI

Yaşanan ‘hukuki’ süreçten önce biraz Aras Kargo’nun hisse yapısından bahsetmekte fayda var. Bilindiği gibi Aras Kargo’nun A Grubu çoğunluk hisselerinin sahibi Aras Ailesi. 3 yıl önceki yüzde 25 ile Aras’a giren Avusturyalılar, firmanın yüzde 50’sini alarak yüzde 75’ine sahip olmak için satın alma opsiyonunu yürürlüğe koydu. Yani Avusturyalılar, Aras’ın hakimi olmak için çalışma başlattı.

Buna karşın Aras Ailesi de opsiyonu reddettiğini resmi bir mektup ile Austrian Post yönetimine bildirdi. Austrian Post ile Aras Ailesi arasındaki tartışma, geçtiğimiz ay bir kademe daha atladı ve tahkime vardı. Aralık ayının ortasında Aras Kargo’nun yüzde 25 hissesini elinde bulunduran Austrian Post, Aras Kargo’nun yüzde 50 hissesini bünyesine katmak için sözleşmeyle üzerinde anlaşılan opsiyonu kullanmak için İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan uluslararası tahkim mahkemesine başvurmak için düğmeye bastı.

Aras Kargo'da yabancı ortakla ilginç kavga!

KAVGANIN NEDENİ OPSİYONLU HİSSE SATIŞI

Austrian Post ile Aras Ailesi arasındaki süreç, hukuki anlamda İsviçre’de devam ederken, bir başka gelişme de Türkiye’de yaşandı. Aile arasındaki mahkeme süreci....

Bilindiği üzere rahmetli Celal Aras’ın iki çocuğu var. Büyük olanı Evrim Zuhal Aras, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı. Küçük kardeş Barış Baran Aras ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Anneleri Meral Aras ile 3’ünün hisseleri şirketin yüzde 75’ini temsil ediyor. Edindiğim bilgilere göre, kardeş Barış Baran Aras, anlaşma opsiyonundaki gibi şirketin Avusturyalılara satılmasından yana. Evrim Zuhal Aras ise satışı düşünmüyor.

Yönetim atanamadı: Aras Kargo ortada kaldı

KAN DONDURAN İFADELER!

İşte bu fikir ayrılığı Aras Ailesi’ni deyim yerindeyse parçalamak üzere. Geçtiğimiz günlerde Aras’ın Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Zuhal Aras, mahkemeye başvurdu. İddialar ise oldukça vahim.

Savcılığa ulaşan belgelerde kardeşler arasındaki gerilimin ‘ölümle tehdit’e kadar uzandığı yönünde. Hukuki bir süreç olduğu için detayları anlatmak doğru değil. Ancak Evrim Zuhal Aras’ın danışmanı Melih Yalçın’ın savcılığa varan ifadeleri kan donduracak türden. 

Aras Kargo'ya yabancı ortak

Sektörünün amiral gemisi haline gelmiş Aras Kargo, rahmetli Celal Aras’ın büyük emekleriyle kuruldu. Türkiye’de kargo taşımacılığında 37 yılda öncü oldu. Hisse satışı nedeniyle yaşanan bu sürecin aile arasında daha fazla gerilim yaratmaması temennimiz. Hem sektör, hem de bu sene 38’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayacak Aras Kargo için...

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde