Avrupa gıda devlerine ilk Türk başkan

Avrupa gıda devlerine ilk Türk başkan

Avrupa’nın gıda devi 18 firmasının temsilcisi komite üyeleri, son toplantısında Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü’yü başkan seçti

Avrupa gıda devlerine ilk Türk başkan
16px
24px
03.08.2013 10:24
ABONE OLgoogle

Gıda üreticisi Ülker Grubu, cirosu 1 milyar Euro’yu aşan Avrupa gıda ve içecek üreticisi firmaların kurduğu komiteye 2009 yılından bu yana üye. Avrupa’nın gıda devi 18 firmasının temsilcisi komite üyeleri, son toplantısında Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü’yü başkan olarak seçti. Tütüncü, 2 yıl Avrupa’da gıda sektörüne yön veren komiteye başkanlık yapacak.

Avrupa’nın en büyük 18 gıda üreticisini temsil eden komitenin başkanlığına Yıldız Holding’i Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü seçildi. Yıldız Holding çatısı altında faaliyet gösteren Ülker Grubu, cirosu 1 milyar Euro’yu aşan Avrupa gıda ve içecek üreticisi firmaların kurduğu komiteye 2009 yılında bu yana üye. Komitede Ülker’i 4 yıldır Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü temsil ediyor.

Avrupa’nın gıda devi 18 firmasının bulunduğu komite üyeleri son toplantısında Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü’yü başkanlığa getirdi. Mehmet Tütüncü, bu komiteye başkan seçilen ilk Türk şirket temsilcisi oldu. Avrupa Gıda ve  İçecek Endüstrileri Konfederasyonu FDE (Food Drink Europe) bünyesinde yer alan ve Avrupa’nın 18 büyük gıda üreticisinin oluşturduğu Liaison Committee’de, Tütüncü 2 yıl başkanlık yapacak. Komite bilimsel, teknolojik ve yasal alanlarda çalışıyor ve Avrupa’da sektöre yön veren, belirleyici konumda.

    Görevi Kellogg Avrupa Başkanı Timothy Mobsby’den devralan Tütüncü, 1982 yılından beri faaliyet gösteren komitenin ilk Türk başkanı oldu. FDE, gıda kalitesi ve güvenliği, sağlıklı beslenme, yeni geliştirilen gıdalar, etiketleme, tarım politikaları, uluslararası ticaret gibi konularda faaliyet gösteriyor ve belirleyici konumda.

    FED bünyesinde yer alan ve Tütüncü’nün başkan seçildiği Liaison Committee, Avrupa Birliği’ndeki gıda ve içecek endüstrisinin en büyük temsilcisi niteliğini taşıyor. Komite başkanı olarak Mehmet Tütüncü, Avrupa gıda sanayinin bilimsel, ekonomik ve yasal konulardaki gelişimi için alınan kararlarda söz sahibi olacak. Komitede Kellogg, Tate&Lyle, Ferrero, Coca-Cola, General Mills, PepsiCo, Kraft Foods, Heinz, Agrokor, Südzucker, Cargill, Mars, P&G, Heineken, Danone, Unilever, Nestlé, Barilla gibi her biri alanında lider şirketlerden oluşuyor. Yıldız Holding, 2009 yılında cirosu 1 milyar Euro’yu aşan bir Türk şirketi olarak komiteye üye olmuştu.

    FDE’nin en önemli çalışma organlarından Liaison Committee, bilimsel, teknolojik, ekonomik ve yasal konularda AB’deki gıda ve içecek sanayicilerinin haklarını temsil etmek üzere 28 Mart 2007’de kuruldu. Liaison Committee’ye üye olabilmek için şirketlerde yıllık 1 milyar Euro’dan fazla ciro, Avrupa’da bir merkezi ve en az 5 Avrupa ülkesi ile ticareti olması şartı aranıyor. Ülker’in Türkiye dışında  Romanya ve Belçika’da da fabrikaları mevcut. Tütüncü, başkanlığı döneminde Avrupa’daki büyüklü küçüklü tüm gıda ve içecek firmalarının etkili bir şekilde sürdürülebilir büyümeye katkı sağladığı bir platform oluşturmaya çalışacağını söyledi. FDE, Avrupa Sanayici ve İşveren Konfederasyonları Birliği (UNICE) bünyesinde 1982’de kuruldu. Merkezi Brüksel’de bulunan FDE üyeleri arasında Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu da var. FDE’nin çalışma alanları gıda kalitesi ve güvenliği, sağlıklı beslenme, yeni geliştirilen gıdalar, etiketleme, tarım politikaları, uluslararası ticaret ve çevrenin korunması.

    Komite başkanı seçildiğini önceki akşam ekonomi gazetecileriyle bir araya geldiği iftarda açıklayan Ülker Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, grupla ilgili gelişmeler hakkında bilgi de verdi ve soruları cevapladı. Tütüncü, bu yılın ilk 6 ayında satışlarının geçen yıla göre daha iyi, piyasaların daha hareketli olduğunu söyledi. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 13,6 büyüme ile 716 milyon lira ciro elde ettiklerini, ikinci çeyrekte de aynı büyüme trendinin devam ettiğini anlatan Tütüncü, piyasadaki hareketliliğe bakarak Türkiye ekonomisinin de bu sene yüzde 4’lük büyüme hedefini yakalayacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Grubun yeni aldığı Şok ve Diasa marketlerinde hedefinin grubun mamullerini satmak olmadığını belirten Tütüncü, burada hedefin bu marketlerin performansını artırmak olduğunu söyledi. Tütüncü, zarar eden marketlerin kendi gruplarına geçtikten sonra daha az zarar eder veya kâr eder hale gelmeye başladığını ifade etti.

     Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşunun belirlendiği İSO 500 listesine bu yıl 11 Ülker Grubu şirketi girdi. Bunlardan Ülker Bisküvi ve Çikolata 46. sırada yer aldı. 2013 Haziran ayı itibarıyla holdingin çalışan sayısı 39.850. 2010 başında Ülker Bisküvi çatısı altında 22 şirket mevcutken 30 Haziran 2013 itibarıyla 9 şirkete düşürüldü. (Zaman)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde