Avrupa Konseyi Türkiye için kritik kararı oylayacak

Avrupa Konseyi Türkiye için kritik kararı oylayacak

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Türkiye'yi "denetim listesine" aldı, karar Nisan'daki genel kurulda oylanacak

Avrupa Konseyi Türkiye için kritik kararı oylayacak
16px
24px
09.03.2017 08:59
ABONE OLgoogle

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Türkiye'nin 2004 öncesi olduğu gibi yeniden siyasi ve hukuksal planda denetime alınmasını kararlaştırdı.

Denetim Komisyonu tarafından alınan karar Nisan sonunda yapılacak AKPM genel kurulunda oylanacak.

Onay halinde Türkiye 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nde, süreçten çıkarılıp yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi olacak.

Şu anda denetim listesinde Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna bulunuyor.

Deutsche Welle'in haberine göre Komisyon bu kararına gerekçe olarak "demokratik kurumların Avrupa standartlarında işlememesini" gösterdi.

KONSEY NEYİ DENETLİYOR?
 
Denetim süreci kapsamında, Avrupa Konseyi üyesi bir devletin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında ne derece Avrupa standartlarında olduğu ölçülüyor. Türkiye, esas olarak sovyetik rejimlerden kurtulan Orta ve Doğu Avrupa devletlerinin Batı standartlarında demokrasiye geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla AKPM bünyesinde 1990'lı yılların başlarında oluşturulan denetim sürecine 1996 yılında dahil edilmiş, gerçekleştirdiği reformlar sayesinde koşullu olarak Haziran 2004'te bu süreçten çıkarılmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde